Východní fronta
|
|
---|---|
re Fra Diavolo: Nemyslel jsem přímo tebe ale mám pocit, že některým je strašně líto, že Češi v SS nebojovali. Ty otázky na "české" divize SS (Böhmen und Mähren, Wallenstein atd.) se pravidelně objevují. | |
|
|
Proč bych se s tim měl smířit, když jsme si to ani nikdy nemysleli. Já osobně sem nikde nepsal, že v SS byli Češi. | |
|
|
Holt se musíte smířit s tím, že žádní Češi v SS nikdy nebyli. Na doplnění: Ještě byly dvě pěchotní divize s názvy: "Böhmen" .. vytvořena v Dubnu 44 v Milovicích a v červnu samého roku poslána do jižní Francie na posílení 198. pěchotní divize. "Mähren" vytvořena v září 44 také v Milovicích a neúplná změněna na 565. Volks-Grenadier-Division . Byly vytvořeny v rámci tzv. "stínových" divizí 26. repektivě 31. vlny. Obě měly pouze název a výcvikový prostor společný s Čechy a nebo Moravou. |
|
|
|
GermanColonel napsal(a) v č. 519: "31. SS FGD bola zložená z častí 23. Waffen SS Division Kama a SS-Ausbildungs und Ersatz Abteilung Siebenbuergen. Bola zničená 5.5.1945 v Hradci-Králové" Chápu že název "Königsgrätz" by se mohl přeložit jako "Králův Hradec" ale je to úplně jiný Hradec než ten náš. |
|
|
|
Fra Diavolo napsal(a) v č. 517: "To složení sem obšleh z www.wssob.com" Aha, no tak to je jasný. A tobě nepřišlo divné, že tam jsou uvedeny názvy ryze související s českem a moravou : Division Batschka [Bácska-hadoszály] Division Lombard (after the commander) Gruppe Lombard Kukuruz Division Mimo to je tam malinkatýma písmenkama napsáno u hvězdičky Böhmen und Mähren: historian Rudolf Pencz notes that this alternate name is incorrect for the division and actually refers to two entirely separate units. |
|
|
|
GermanColonel napsal(a) v č. 519: "Zloženie divízie, aké uviedol Fra Diavolo je úplne presné. Pozri na sweb.cz/freiwilligen" Nezkoumal jsem složení divize uvedené na tomto webu ale o názvu Böhmen und Mähren tam není ani slovo. |
|
|
|
Na upresnenie dodávam, že 31. SS FGD bola zložená z častí 23. Waffen SS Division Kama a SS-Ausbildungs und Ersatz Abteilung Siebenbuergen. Bola zničená 5.5.1945 v Hradci-Králové. | |
|
|
SS-Polizei Regiment Brixen byl v březnu 1945 převelen do Slezska. | |
|
|
Na 100% se jmenovala Böhmen und Mähren, zajímalo by mě, kde si vyčet, že ne. Někdy se udává, že se jmenovala Batschka, ale to není potvrzený. A stojim si za tim že byla zformována v říjnu 1944. To složení sem obšleh z www.wssob.com, takže je možný že ten Polizei-Regiment Brixen tam nebyl (to zkusim ještě najít), ale ti ostatní tam byli určitě. Nenapsal jsem, že byla složena z Čechů. A vznikla z částí divize Kama. Nepleteš si to s jinou divizí, protože tahle v žádném případě nebyla papírová. | |
|
|
Jestli ten Brixen není náhodou Brüx nebo-li Most. | |
|
|
Fra Diavolo napsal(a) v č. 514: "SS Freiwilligen Grenadier Division Böhmen und Mähren byla složena z Polizei-Regiment Brixen, SS-Freiwilligen Grenadier Regiment 78, SS-Freiwilligen Grenadier Regiment 79, SS-Freiwilligen Grenadier Regiment 80, SS-Artillerie Regiment 31. Síla okolo 8-11 000 muži. Veliteli byli SS-Brigadeführer Gustav Lombard a později Brigadeführer Wilhelm Trabandt. Za toho Trabandta byla nějak reorganizována. Vznikla někdy v říjnu 1944. Bojovala v Maďarsku a v dubnu 1945 byla převelena do Rakouska. Zanikla v květnu 1945." Naprostá blbost - sorry. Nejvíc mně pobavil to byla složena z Polizei-Regiment Brixen , nevím o tom, že by byl Brixen (Bressanon) v česku. Divize Böhmen und Mähren se začala poprvé formovat v únoru 45 ve výcvikovém prostoru SS Böhmen. Nicméně zůstala pouze na papíře. Ani češi v ní být něměli, pouze čeští němci (češi měli přísný zákaz bojovat za Německo). To co z ní bylo funkční (nějací instruktoři, ubytovatelé a pod.) se sloučilo v Dubnu 45 s Grenadier-Regiment 573. 31. SS Freiwilligen Grenadier Division byla z Maďarů a Slovinských němců a v žádném případě se nejmenovala Böhmen und Mähren . |
|
|
|
To FUJ06: 31. SS Freiwilligen Grenadier Division Böhmen und Mähren byla složena z Polizei-Regiment Brixen, SS-Freiwilligen Grenadier Regiment 78, SS-Freiwilligen Grenadier Regiment 79, SS-Freiwilligen Grenadier Regiment 80, SS-Artillerie Regiment 31. Síla okolo 8-11 000 muži. Veliteli byli SS-Brigadeführer Gustav Lombard a později Brigadeführer Wilhelm Trabandt. Za toho Trabandta byla nějak reorganizována. Vznikla někdy v říjnu 1944. Bojovala v Maďarsku a v dubnu 1945 byla převelena do Rakouska. Zanikla v květnu 1945. | |
|
|
FUJ06-jediné,čo o nej viem,že nebola zložená z Čechov und Moravákov,ale z Nemcov und etnických Nemcov. | |
|
|
brano:nevíš o nich něco??? | |
|
|
Súhlasím s Dzinom. Bojové schopnosti Rumunov sa ukázali aj neskôr, keď - už na opačnej strane - spoluoslobodzovali Československo. | |
|
|
Dzin (505): Chcel som vedieť, či to nie sú náhodou mapy z "Initial period of war on the eastern front 22.june-august 1941" od D. Glantza. Našiel som totiž zopár máp na nete. Sú dobré ale miestami nečitateľné. Nie je to ale problém scanovania ale originálu. | |
|
|
O tu vyzbroj ani tak moc neslo. Hlavni problem u nemeckych spojencu na vychode bylo zasobovani. Na to plne dohlizeli Nemci a ty vzdy prednostne dodavali svym jednotkam a teprve pote az spojeneckym. Ale z hlediska uzitecnosti byli Rumuni nejlepsi. Rumunske jednotky byly priblizne stejne pocetne, jako jednotky vsech ostatnich spojencu Nemcu dohromady, krome Finska. Finske jednotky ale zase bojovou aktivitou moc nehyrily a byly velmi pasivni. Coz byl take duvod, proc Soveti zastavili utok Osy na severu tak zahy po vypuknuti valky a fronta se zde moc nemenila az do roku 44. | |
|
|
Rumuni byli užiteční jak kdy. Možná kdyby měli lepší výzbroj tak by byli opravdu nejužitěčnější. | |
|
|
Ted jsem nahlizel do knihy "Tankova valka", jmenovite na bitvu u Prokhorovky a musim rici, ze je to bylo dost ubohe. Nahodou necetl jste ji nekdo? Me by zajimalo, jestli je kvalita cele knihy podobne podprumerna. | |
|
|
Nejuzitecnejsi spojenec Nemcu ny Vychodni fronte byli Rumuni. A celkove by o tento titul zapolili, nebyt jejich zbehnuti k Spojencum. Do te doby patrili mezi nejspolehlivejsi spojence Nemcu. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta