První světová válka a její důsledky, meziválečné období
|
|
---|---|
![]() |
Vřele můžu doporučit ÖSTERREICH-UNGARNS LETZTER KRIEG, 1914-1918, anglická verze zde: www.comroestudios.com/StanHanna/ německá verze zde: www.univie.ac.at/voeb/blog/?p=30010 |
|
|
Dobrý den, pomůžete někdo? Sháním veškeré informace o 31.domobraneckém pluku Těšín ( Landsturm-Infanterieregiment No. 31 Teschen ) od r. 1915 do konce války. Zatím se mi podařilo dohledat, že patřil do 110. domobranecké brigády 95. LstID. Sloužil u něj můj dědeček, a já se pokouším zmapovat jeho válečnou činnost. Budu vděčný za jakoukoliv další informaci. Děkuji. [email protected] |
|
|
|
karaya1 (160): Ke Gallipoli, taková letošní — už ne aktualita.Dzin: slíbil jsem ti obrázky terénu z Gallipoli - tak tady jsou. Na prvním je vlevo Anzac Koyu (zátoka ANZAC) a vpravo Ariburnu Cliffs. V pravé části je pak Sfinga (v detailu na druhé fotce), třetí je shora, z tureckých postavení a čtvrtá je úbočí Ariburnu. Bohužel víc dobrých záběrů terénu (bez lidí) nemám. Turci tam navíc ani dnes moc stezek pro pěší nepostavili, vlastně jen jednu; tu naši jsme si museli vyšlápnout na punk sami ![]() Gallipoli centenary 2015 www.youtube.com/watch?v=iYft3bdJsLU Gallipoli Dawn Service www.youtube.com/watch?v=eLI4lw9IC3o |
|
|
|
Ve sborníku "Vzpomínáme 1917-1937", který vyšel v roce 1937, je text o historii pěšího pluku 3 rakousko-uherské armády. Na začátku je stručná zmínka o účasti v 1. světové, ale je zde jen o nasazení v roce 1914 a to, že v době vzniku ČSR byl pluk na Piavě. Pak jsou podrobně popsány události od prosince 1918, včetně nasazení na Těšínsku a Slovensku v roce 1919. | |
|
|
Pavel Šrámek napsal(a) v č. 175: Anebo 25. Landwehr/střelecký, včetně té jeho těsně poválečné akce v Holešově. "Je fajn, že to vyjde, mohly by se takto zpracovat i další pěší pluky (třeba 3. pěší pluk z Kroměříže)." |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal(a) v č. 177: Ani já jsem čsl. vojáky s kopími na fotografiích neviděl.
"Na dobových fotografiích, které se mi podařilo dohledat"
Na druhou stranu - viděl jsme kdysi snad celkem jednu malbu Jindry Vlčka zobrazující jízdní hlídku na Sibiři s kopími - což sice není fotografie, na druhou stranu Vlček není žádný impresionista ani malíř který by si detaily výstroje a uniforem přizpůsoboval fantazii, naopak zachycoval viděné. Na třetí stranu si nepamatuju kde přesně jsem tu malbu viděl a co vlastně měla zachycovat - něco à la jízdní hlídka na Sibiři, jak jsem psal, ale skutečně si nevybavím podrobnosti a okolnosti kde jsem to viděl.
V každém případě standardní zbraň to asi nebyla.
Ondřej Kolář napsal(a) v č. 177: Pro mne za mne třeba i koňstvo*), ale prvorepublikoví puristé v tomto momentu prý začínali vysvětlovat, že jízda může být třeba i tramvají, zatímco druh zbraně se správně česky nazývá jezdectvo."Byla legionářská jízda"
Ondřej Kolář napsal(a) v č. 177: A jezdectvo používá jezdecká kopí (pokud tedy), píka je specifický typ dlouhého kopí užívaného pěchotou okolo třicetileté války.
"(kopí, píky)?" *) Mj. oblíbený termín Váceslava Hanky. |
|
|
|
![]() |
karaya1 napsal(a) v č. 182: No tak jistě, snad každá kniha je víceméně poplatná době svého vzniku. Důležité je, být si vědom limitů dané doby a umět ten informační balast odfiltrovat.
"u slovenské knížky si nejsem jistý, jestli by nebyla poplatná době?"
karaya1 napsal(a) v č. 184: Tak to bys měl vidět nějakou výstavu o Schindlerovi nebo Masarykovi. "oslavná expozice bez špetky reflexe. Pobavilo mě, že jeden z exponátů byla i reliéfní mapa střední Asie v rozměrech asi metr na dva - a v ní červenou čárou znázorněné "tudy jel Frunze v roce 1921"" ![]()
Mimochodem, na Pražském hradě mají mapu, která by spolehlivě zakryla jednu stěnu mé kanceláře, na téma "cesty TGM za světové války". Tu si prohlédni, to se teprve svalíš smíchy.
|
|
|
![]() |
karaya1 napsal(a) v č. 184: "rodný dům zachován pro příští generace (i když Frunzeho byl na svou dobu a místo více než honosný)" Frunzeho otec byl lékař, zřejmě tedy přece jen jeho bydliště mělo poněkud vyšší standard.. A můžeme taky říci, že tato legenda bolševické revoluce tedy byla buržoazního původu ![]() |
|
|
![]() |
Azbuka takový problém není, tu čtu tak na úrovni třetí třídy ![]() Frunzeho muzeum by se dalo směle přirovnat ke Stalinovu - taky rodný dům zachován pro příští generace (i když Frunzeho byl na svou dobu a místo více než honosný), taky oslavná expozice bez špetky reflexe. Pobavilo mě, že jeden z exponátů byla i reliéfní mapa střední Asie v rozměrech asi metr na dva - a v ní červenou čárou znázorněné "tudy jel Frunze v roce 1921" ![]() Bohužel se uvnitř nesmělo fotit. Tohle je hodně trefné: www.tripadvisor.cz/ShowUserReviews-g293948-d... - přesně stejný pocit jsem z toho měl i já. Teda mínus ty diskuse. |
|
|
![]() |
karaya1 napsal(a) v č. 182: Rok 1987 je v ČSSR ještě brzo na otevřejnější tituly. V tomto případě jde o překlad sovětské knihy z roku 1970."I když rok 1987 - a co jsem slyšel, na Slovensku byly vydávány o dost otevřenější tituly než u nás. " Jinak, kdyby ses chtěl poprat s azbukou ![]() militera.lib.ru/bio/0/djvu/runov_va01.djvu |
|
|
![]() |
Díky! Ruština je pro mě bohužel problém (i když se na tom snažím zapracovat), u slovenské knížky si nejsem jistý, jestli by nebyla poplatná době? I když rok 1987 - a co jsem slyšel, na Slovensku byly vydávány o dost otevřenější tituly než u nás. |
|
|
![]() |
Karaya1: Teď nedávno vyšla kniha Frunze - Tajna žizni i směrti. Mají to ve Slovanské knihovně: www.ozon.ru/context/detail/id/6113758/ V češtině není myslím nic, natož nového, ale v roce 1987 vydali Slováci knihu M.V. Frunze v edici "Postavy svetového revolučného hnutia": knihy.bazar.sk/4943315-archangelskij-vladimi... |
|
|
![]() |
Neví někdo prosím, kde se zhruba dočíst něco pořádného o Michailu Frunzem? Návštěva jeho rodiště ve mně zanechala hluboké dojmy, které bych si rád konfrontoval s realitou. Díky. |
|
|
Honza M. napsal(a) v č. 178: Měli, ale ne u jezdectva"Jednoho píku tam měli" ![]()
Mimochodem, Píkovi je věnována momentálně probíhající výstava: www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/268492-zbra...
|
|
|
|
![]() |
Jednoho píku tam měli, ale tuším jen do roku 1917 ![]() |
|
|
Mám dotaz týkající se výzbroje čs. legií v Rusku? Byla legionářská jízda vybavena dlouhými chladnými zbraněmi (kopí, píky)? Na dobových fotografiích, které se mi podařilo dohledat, jsou obvykle vidět pouze pušky a šavle. | |
|
|
Pavel Šrámek napsal(a) v č. 175: Tuším, že na výzkumu ohledně moravských pluků momentálně pracuje jeden ze spoluautorů zmíněné chystané publikace Adam Cabiš. "Je fajn, že to vyjde, mohly by se takto zpracovat i další pěší pluky (třeba 3. pěší pluk z Kroměříže)." |
|
|
|
Připravuje se kniha o historii 54. pěšího pluku rakousko-uherské armády z Olomouce: olomouc.idnes.cz/vyroci-odchodu-54-hanackeho... Je fajn, že to vyjde, mohly by se takto zpracovat i další pěší pluky (třeba 3. pěší pluk z Kroměříže). |
|
|
|
![]() |
Docela hezké obrázky z první světové války objektivem neznámého francouzského fotografa: www.boston.com/bigpicture/2014/05/world_war_... |
|
|
![]() |
Mně to zkracovátko funguje v pořádku, ale jinak se tam dá dostat přímo: www.gutenberg.org/wiki/Category:Bookshelf a najdi si tam kategorii World War I. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > První světová válka a její důsledky, meziválečné období