Waffen-SS
|
|
---|---|
Dzin: Už jenom to, že při svém věku, zkušenosti jeho vojáků a neustálém deptání ze vzduchu dokázal v Normandii nejen vzdorovat, ale i podnikat nebezpečné útoky, svědčí o jeho schopnostech... | |
|
|
DuGalle: To jsem si dal do souvislosti, kdyz se mluvilo predtim o Dietrichovy a Meyerovy (ted uz jsem to napsal lepe :). Jinak, kde presne Mayer predvedl neco brilantni taktiky a strategie? Zamerime se na Normandii. Nejak jsem si nepovsiml, ze by zde predvadel prehrsle taktickych (strategickych) fines. Jedine, kdy tak mohl ucinit, bylo pri utoku na predmosti. 7.6 se mu zrovna dvakrat nevedlo. Zautocil prilis pozde a prilis malo (coz bylo hlavne pusobeno tim, ze se nechal zatahnout do obrany proti Kanadanum, ikdyz tezko rici, jestli mel na vybranou). Jeho protiutok pote zpusobyl vylodenym Spojencum ztraty, ale niceho podstatneho nedosahl (Meyer neuspech svedl na nedostatek benzinu, coz je jiste priklad chlapskeho jednani). Dalsi jeho utok z 8.6. ztroskotal na houzevnate obrane Kanadanu a o den pozdeji, jako by ho ani nebylo (vyjma ztrat na obouch stranach). Nasledne se Nemci stahli do obrany a pri ni se nejaka takticka zrucnost vyssich velitelu neprojevila (coz bylo zapricineno i tim, ze Hitler prevzal operacni rizeni castecne do vlastnich rukou), spise se demonstrovala celkova vyspelost nizsich kadru. Tak mi tedy rekni, pri ktere akci se Meyer predvedl jako skvely taktik a strateg? Jeho organizacni schopnosti s tim nemaji co delat. Konev byl take jeden z nejlepsich organizatoru, jake RA mela a presto bych ho mezi dobre velitele nezaradil. Vorosilov to same a opet jako velitel uplne zklamal. Spise to vypada, ze cim lepsi organizator, tim horsi velitel... |
|
|
|
DuGalle napsal(a) v č. 444: "Taky metlou této divize nebyly spojenecké tanky, ale zejména Typhoony" Plně souhlasím, protože spojenecká tanková děla dokázala jen na malou vzdálenost prostřelit pancíř německých tanků |
|
|
|
Tak to holt je další věc, kterou nevíš. Ale co se dá dělat... 1) Nikde jsem se nezmiňoval o tom prvním, čili jaksi netuším kde jsi ho ve spojitosti se mnou vyhrabal... 2) Kdo to byl Mayer netuším, ale máš li na mysli Kurta Meyera, pak jsi vedle jak ta jedle. Tankové jednotky SS by těžko hledaly lepšího velitele. Když zcela pominu tažení v Řecku a zaměřím se na Normandii, tak to byla zásluha hlavně jeho, že dokázal předělat ušáckou 12. divizi SS na elitní útvar, který spojencům dával těžce na frak. Taky metlou této divize nebyly spojenecké tanky, ale zejména Typhoony. Ale co, Meyer byl ale zřejmě nicka, transformovat zelenáčskou divizi skautíků v elitní tankový útvar, to celé ve věku 34 let, dokáže zřejmě každý. A držet s takovou jednotkou spojenecký postup také... |
|
|
|
DuGalle: (423) No nevim, ze by zrovna Dietrich a Mayer byli nejaci velci strategove a taktikove... | |
|
|
Taky si myslím,že SS-Wiking měla nějaké tigery,ale co vím určitě je,že měla v roce 1944 celý prapor tanků panther(79),který rudým pěkně stěžoval tažení v polsku . | |
|
|
Ne ještě ne, ale koukal jsem se na to v knihkupectví. Na 100% to sice nevim, ale je to hodně pravděpodobný. Už jsem na cestě |
|
|
|
to Bart S.: Ty už si rozbalil Wiking. Doma sem, tak mi přines tu fifu a vem s sebou tu Konferenci ve Wansee | |
|
|
Byl zde spror o tom, zda byl Wiking vybaven TIgery. Podle mých zdrojů na 99% ano. |
|
|
|
Dietrich nikdy nebyl pravým velitelem, stal se jím protože byl oblíbenec hitlera a měl "protekci" | |
|
|
SS-Brigadeführer Wilhelm Mohnke | |
|
|
pbradler napsal(a) v č. 434: "GermanColonel: 1. PD SS "LAH" velil počas operácie v Ardenách, Wilhelm Möncke. Peiper velil takzvanej Peiper Kampfgruppe (bojová skupina), čo bola "ad hoc" vytvorená jednotka v rámci "LAH"." Už si spomínam. Poplietla má istá kniha (pre egli: nenapísal ju Lucas), v ktorej sa písalo, že Peiper velil celej divízii, ale teraz je to už jasné. |
|
|
|
Fra Diavolo napsal(a) v č. 414: "Co si myslíte o "Sepp" Dietrichovi?" K Dietrichovi by som napísal len toľko (aby som nemusel použiť podobné slová ako DuGalle) že podľa môjho názoru post velitela divízie bolo maximum čo bol schopný zastávať (i keď aj o tom mám pochybnosti). Pri velení väčším jednotkám ako napr. 6. tankovej armády sa to naplno prejavilo. |
|
|
|
GermanColonel: 1. PD SS "LAH" velil počas operácie v Ardenách, Wilhelm Möncke. Peiper velil takzvanej Peiper Kampfgruppe (bojová skupina), čo bola "ad hoc" vytvorená jednotka v rámci "LAH". |
|
|
|
egli napsal(a) v č. 432: "Peiper nikdy nebyl velitelem 1. SS. PD LAH" Tak čo to bolo za divíziu, ktorej velil v Ardénach? |
|
|
|
Peiper nikdy nebyl velitelem 1. SS. PD LAH | |
|
|
egli napsal(a) v č. 430: "Ty asi čteš J. Lucase, co?" Ako tak pozerám, nemám od neho žiadnú knihu, prečo? |
|
|
|
GermanColonel napsal(a) v č. 421: "Jochena Peipera, veliteľa 1. Panzer Division SS." Ty asi čteš J. Lucase, co? |
|
|
|
Dobre, uznávam, že Peiper nedosiahol väčšieho úspechu, no rozhodne nebol nejaké béčko. | |
|
|
Dík. Tiež si myslím, že ide skôr o tanky 503. SS sPzAbt nasadené v rámci IV. SS PzK, ktorého bola Wiking súčasťou. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Waffen-SS