Československé četnictvo, policie a finanční stráž
|
|
---|---|
mbbb napsal v č. 657: Díky moc, velmi zajímavé čtení, zvláště ten případ Požáry 1942. Zajímavé a smutné zároveň. "pošlu ti celý Almanch, mám to jako komplet v pdf." |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 656: víc k odznaku nezjistíš, podle čísla jméno určitě ne, tedy, jsem přesvědčen, že ne "Odznak mi poslal jeden člověk do databáze ID známek, a nevěděl jsem si s tím rady." pošlu ti celý Almanch, mám to jako komplet v pdf. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 655: Vážné to asi není, nicméně za kopii článku byl bych vděčný."ano, jest to služební odznak/známka kriminální policie z protentokrátu. V prvním čísle Almanachu z konference policejních historiků byl k těmto odznakům článek. Jestli jest to věcí vážnou, tak vyhledám příslušný Almanach a příspěvek. " Odznak mi poslal jeden člověk do databáze ID známek, a nevěděl jsem si s tím rady. |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 653: ano, jest to služební odznak/známka kriminální policie z protentokrátu. V prvním čísle Almanachu z konference policejních historiků byl k těmto odznakům článek. Jestli jest to věcí vážnou, tak vyhledám příslušný Almanach a příspěvek."Mohl by mi k němu někdo říct něco bližšího?" Je to ale velmi vzácný odznak, dochovalo se jich hodně málo a neví se mnoho o jejich používání. Jsou z konce války. |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 653: K tomu odznaku? Nebo k tomu, proč ti to někdo poslal na maila? "Na mail mě přišly dvě fotky zřejmě služebního odznaku protektorátní kriminální policie. Mohl by mi k němu někdo říct něco bližšího?" |
|
|
|
Na mail mě přišly dvě fotky zřejmě služebního odznaku protektorátní kriminální policie. Mohl by mi k němu někdo říct něco bližšího? Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
|
|
|
|
Ve Vsetíně je do konce června výstava o četnictvu a policii, viz www.mza.cz/vsetin/gfx/aktualne/policiecr.jpg | |
|
|
V mělnické radnici za měsíc červen vyšel zajímavý článek o "četnictvu" (obecních strážnících) z roku 1877. Zaujalo mě především rozepsání, kdy mohl strážník použít zbraň nebo jak moc se dbalo na jejich úpravu a služební chování. Pokud někdo máte materiály, které se týkají strážníků v 19.století, prosím ozvěte se. Budu velmi rád. |
|
|
|
Mám nafocenu Sbírku četnických předpisů z roku 1923 a Propagační ročenku čs. četnictva z roku 1937, pokud by měl někdo zájem, rád zašlu. | |
|
|
Netušíte někdo, jaké byly další osudy generála četnictva Karla Vyčítala po jeho odchodu z funkce Generálního velitele četnictva, případně nevlastníte jeho fotografii? | |
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 647: "Je v něm mimo jiné text dr. Zudové-Leškové obsahující přepis dvou dokumentů k vojenskému zásahu na Slovensku v březnu 1939 (tzv. Homolův puč). Jeden z nich je zpráva pro generálního velitele četnictva gen. Ježka o činnosti četnictva v Bratislavě během vojenského zásahu, která obsahuje zajímavé informace o nasazení četnictva z Moravy." Pavle, díky za interesantní info! oskenovat, přefotit digitálem, by to nešlo? |
|
|
|
Dostal se mi do rukou sborník "Slovensko v dejinách 20. storočia", který vydal VHÚ Bratislava (viz www.vhu.sk/index.php?ID=1471&l=sk). Je v něm mimo jiné text dr. Zudové-Leškové obsahující přepis dvou dokumentů k vojenskému zásahu na Slovensku v březnu 1939 (tzv. Homolův puč). Jeden z nich je zpráva pro generálního velitele četnictva gen. Ježka o činnosti četnictva v Bratislavě během vojenského zásahu, která obsahuje zajímavé informace o nasazení četnictva z Moravy. | |
|
|
Poprosil bych také o zaslání textu, bylo-li by to možné. Děkuji. | |
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 644: Trochu jsem pročistil email.Kdyby to i tak nešlo, prosim na [email protected] "Dvakrát jsem to zkoušel odeslat, ale zpráva se mi vrátila jako nedoručitelná." |
|
|
|
giro.c napsal v č. 642: Dvakrát jsem to zkoušel odeslat, ale zpráva se mi vrátila jako nedoručitelná. "[email protected]" |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 639: Taky si to rád přečtu -> [email protected]"Jelikož zmíněný časopis je mimo Olomouc téměř nedostupný, rád případným zájemcům zašlu text mailem." Díky. |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 639: Ja bych taky prosil.Mail [email protected] "Některým z vás jsem před časem slíbil, že dám vědět, až vyjde můj článek o předválečné státní policii v Aši, k čemuž bohužel stále nedošlo, text je oficiálně "v tisku" a zřejmě tam ještě nějakou dobu zůstane. Místo toho se mi ovšem nedávno podařilo vydat v časopise Historica olomucensia článek Nacistické hnutí na Chebsku očima československých bezpečnostních složek 1933-1938. Jelikož zmíněný časopis je mimo Olomouc téměř nedostupný, rád případným zájemcům zašlu text mailem." |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 639: já bych měl určitě zájem! Děkuji předem "Nacistické hnutí na Chebsku očima československých bezpečnostních složek 1933-1938. Jelikož zmíněný časopis je mimo Olomouc téměř nedostupný, rád případným zájemcům zašlu text mailem." |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 638: nebylo to v každé ročence, já mám ročenky z r. 1923, 1935, 1936, 1937 a 1938 a je to jen v jedné z nich. Buď v té z r. 1936 či 1937, jestli se dobře pamatuji. Napište mi mejl, podívám se na to. "Pánové, po delší době mám opět prosbu: Jindřich Marek v jedné ze svých knih zmiňuje ročenky FS, které mimo jiné obsahovaly charakteristiky jednotlivých oddělení - zda je v místě oddělení pošta, četnická stanice, česká škola, jak daleko je nejbližší nádraží apod. Nevlastní někdo z vás jednu z těchto ročenek? Pokud ano, byl bych velice vděčný za nafocení a zaslání informací o odděleních v obvodu IFS Cheb." |
|
|
|
Některým z vás jsem před časem slíbil, že dám vědět, až vyjde můj článek o předválečné státní policii v Aši, k čemuž bohužel stále nedošlo, text je oficiálně "v tisku" a zřejmě tam ještě nějakou dobu zůstane. Místo toho se mi ovšem nedávno podařilo vydat v časopise Historica olomucensia článek Nacistické hnutí na Chebsku očima československých bezpečnostních složek 1933-1938. Jelikož zmíněný časopis je mimo Olomouc téměř nedostupný, rád případným zájemcům zašlu text mailem. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Československé četnictvo, policie a finanční stráž