Vojenská muzea, památníky, výstavy, akce
|
|
---|---|
Fuky napsal v č. 438: No to ne, maximálně v Lešanech, v Tankovém muzeu "Takovej chodící tank na Bahnech určitě neuvidíš." I když pravda, v Lichkově je skoro každým rokem k vidění nový model "hadra" tanku |
|
|
|
Nejlepší jsou ukázky v Lichkově. Takovej chodící tank na Bahnech určitě neuvidíš. | |
|
|
Dle čeho jsou Bahna nejlepší?? Neříkej že histor.boj. ukázkáma | |
|
|
nevím jestli to tady už nebylo ale "Bahna" jsou nejlepší! viz bahna.eu | |
|
|
Výstava o bezpečnostních sborech 1939-1989 v Plzni www.dejiny.nln.cz/archiv/2009/122009-06.html |
|
|
|
www.novinky.cz/domaci/185878-nejstarsi-letad...
Nejstarší letadlo v ČR odchází do výslužby, zřejmě skončí v depozitáři Zřejmě poslední let podnikl v minulých dnech nejstarší původní letoun provozovaný v ČR. Jedná se o americký stroj Piper L-4HS Cub, jehož historie sahá až do 30. let minulého století. Letoun patřící Národnímu technickému muzeu (NTM) létal neuvěřitelných šest desetiletí, nyní zřejmě skončí v depozitáři. (Lepší téma jsem nenašel) |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 432: Zejména psáti slovensky Jozef se s (ve slově Jozef Gabčík), je téměř trestuhodné. Nutno dodat, že skutečně nejde o "překlep". Na výstavě je to dvakrát špatně a stejně tak výsledná brožura obsahuje "Josefa Gabčíka". Zaujal mě rovněž "Sergej Ingr". Ale jináč informativně a obrazem pěkné, stručné a jasné. "pár dost zbytečných chyb" |
|
|
|
Tak mám na svém kontě další výstavu - jmenovala se Od Mnichova k atentátu a do 23. října je k vidění (zdarma) v prostorách Libeňského zámku (viz jdem.cz/b9nu2). Rozsahem není nijak velká, nicméně na cca dvaceti panelech informuje o všem důležitém (jediným skutečným "exponátem" je několik kusů dobové výstroje v jedné vitríně a talíř, ze kterého údajně jedl dr. Hácha ). Informačně tedy není příliš bohatá (rozsahem to víceméně ani nešlo; zaujalo mě tam ale, že onen známý Blaskowitzův plakát je označen jako originál, který musel být posléze narychlo stažen) a pár dost zbytečných chyb se taky našlo, ale pro širší veřejnost podle mého paráda. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 423: Já zase pamatuju řadu svezení v Mi-4, to bylo tuším za trest . "Pamatuju svezení v Texanu, ovšem tuším za pouhých 40 £." |
|
|
|
v pohodě, změna jenom o rok | |
|
|
čet.Hrad napsal v č. 428: Stydím se.. "Seš kapánek ... pozadu 12.listopadu 2008 byla otevřena v prostorách Armádního muzea výstava s názvem "Mobilisace 1938" vhu.cz/cs/vystavy/23/" |
|
|
|
Seš kapánek ... pozadu
12.listopadu 2008 byla otevřena v prostorách Armádního muzea výstava s názvem "Mobilisace 1938" vhu.cz/cs/vystavy/23/ |
|
|
|
Nevím jestli to tu už bylo ale VHU plánuje v listopadu výstavu na tema MOBILISACE | |
|
|
Bohužel. Již před jeho instalací po Žižkov bylo avizováno, že pak jde na minimálně rok, rok a půl na generálku, po které by měl být snad i pojízdný, aby se mohl předvádět na dynamických ukázkách. Trvale má být tank posléze umístěn v Lešanech a maximálně se, podobně jako jiná technika, přesouvat na ukázky či krátkodobé akce. | |
|
|
čet.Hrad napsal v č. 422: A já myslel, že bude stálou expozicí VHÚ Koncem srpna jsem se tam chystal. "Nejenže bude k vidění na dlouho dobu naposledy lehký tank vz. 35" |
|
|
|
Tak ten Texan je dnes za cca 350,- liber ! | |
|
|
Opět se máme na co těšit při letošním tankovém dni v muzeu Lešany. Nejenže bude k vidění na dlouho dobu naposledy lehký tank vz. 35 (www.fronta.cz/fotogalerie/lt-vz-35-na-nadvori-vhu ), ale stihnou se k nám dopravit i tři nové přírustky - Leopard A1, M48 a M60 - tanky darované řeckou armádou (vhu.cz/cs/novinky/94). Představit se mají i v dynamické ukázce, takže je skutečně o co stát. www.army.cz/scripts/detail.php?id=14720 www.army.cz/scripts/detail.php?id=14740 - průběh cesty tanků z Řecka do Lešan vhu.cz/cs/novinky/100 - a konečně jsou v Lešanech |
|
|
|
Aktuální poznatek z Duxfordu- při nedělní návštěvě (jinak muzeum, či spíše všechna muzea v areálu, super) jsem byl překvapen aktuální nabídkou možnosti 15 min letu na De Havilland Tiger Moth . Neodolal jsem a za 99,- liber si dopřál nostalgický zážitek. Obléknou vá do kožené bundy, kukla , brýlí, krátký briefing a sedíte mezi výstuhami a překližkou. Pilot vám i "půjčí" na chvíli řízení. Rychle to uběhne, ale jde se na přistání - vedle B-17 na domovském letišti "310". |
|
|
|
Porčítám si tak články a narazím na pozoruhodný dovětek: www.praha.eu/jnp/cz/obcan/volny_cas/nad_prah...
... měl ve výzbroji wehrmacht, který ho vedl pod označením Pz.Kpfw.38(t), ... . Tank měla také ve výzbroji peruánská armáda, která ještě v 70. letech využívala tento stroj v boji s ozbrojenci ze Světlé stezky. Právě tato verze se stane dalším skvostem vojenských sbírek.
Tak jsem začal gůglit a sláva, vypadá to skutečně na další přírustek v podobě LTP www.army.cz/scripts/detail.php?id=14249Nevím jak moc je to vám již známo, pro mne ale novinka. |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 409: Sice je to jiný případ, ale aspoň lehce pozitivní výsledek, mírné odstrašení a upozornění, že se s tím aspoň něco dělá: www.novinky.cz/krimi/173740-filatelista-krad... "zpravy.idnes.cz/za-kradeze-v-archivec h-hrozi... Zavřít ho až zčerná: neuvěřitelně mě štve, když v kronice vidím třeba tři stránky "s fotografiemi z loučení se s Rudou armádou v obci", na kterých jsou akorát prázdná místa..." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Modelářství, muzea
- > Vojenská muzea, památníky, výstavy, akce