Letci s nášivkou Czechoslovakia
|
|
---|---|
Náčelníci, prosím, nemáte někdo první letošní HaV? Já to normálně neodebírám, ale rád bych si přečetl to o Janu Ferákovi. | |
|
|
sigma.nkp.cz/F/3VQR227E6EIHH5N6XGD6CY58CN6A4... NK má online katalog, novější věci tam jsou. A Velitel stíhacího letectva je o brig.gen Jos. Dudovi, CBE. |
|
|
|
Dík, ale buď počkám, až se to vrátí u nás do knihovny, nebo až to někdo povrdí na 100%. Pochop, nechci ze sebe udělat vola | |
|
|
Tom napsal v č. 365: Tu knihu bohužel nemám, ale znám ji a pokud mě paměť neklame, je skutečně věnována Dudovi. Velitel stíhacího letectva |
|
|
|
Pánové, mám problém, dávám dohromady krátkou odpověď na dotaz k Josefu Dudovi. Matně si vzpomínám, že se ho týkala jedna kniha a nejsem si jist, zda je to skutečně "Velitel stíhacího letectva". Máte ji prosím někdo, můžete mi to prosím potvrdit nebo vyvrátit? | |
|
|
V těchto dnech je již k dostání HaV číslo 4. a rád bych upozornil na velice povedený článek (Jiří Rajlich) o sestřelu FW-190 Richardem Husmanem (Filipem Jánským), střelcem Šturmoviku ze 16.4.1945. On je tento sestřel docela dobře znám, nicméně tento článek vyvrací mnoho nepravd a mýtů, které se o něm tradovaly a navíc se pokouší i o identifikaci konkreetního protivníka - doporučuji! Jenom drobná poznámka, na poslední straně HaVu je upoutávka na následující číslo a jako hned první je uvedena Legenda o leteckém republikánském esu Ferákovi, tak | |
|
|
Ta prvotní práce v HaVu sice bude pojednávat o Ferákovi, ale Ferdinand Otto Miksche tam bude mít v poznámce krátký medailon. , koneckonců to byl jeden z mála předválečných důstojníku čsl. armády (ppor. děl. v zál.), který sloužil na republikánské straně. ...Ale už fakt více neprozradím | |
|
|
DAVID M napsal v č. 361: Ferdinand Miksche bude taky? "Koho zajímá téma nejen Jana Feráka, ale i dalších čsl. interbrigadistů, tak bude doufám spokojen" www.fronta.cz/kniha-paratroops-a-jeji-autor-... Velice převelice se těším! |
|
|
|
Tak Na nebi sladké Francie prý bohužel nebude do konce roku, tak snad až v lednu. jinak Východní fronta, no myslím tak horizont dvou let, ale rozhodně ne dříve než před příštími Vánoci. Jinak jak jsem sliboval v 357, tak již to snad mohu oznámit. Spolu s dr. Jiřím Rajlichem to chystáme do Historie a Vojenství 1. + 2. 2008. Bude to převelice obsáhlé, rukopis je již hotov a čeká pouze na grafickou úpravu, samozřejmě nebudu nic prozrazovat předem (snad jen, že bude i skoro 80 fotografií, z toho většina v ČR poprvé), ale myslím, že to opravdu bude stát za to. Věnovali jsme tomu společně prakticky rok života (také proto jsem tu byl velice zřídkakdy) a informace získavali skutečně napříč celou Evropou. Koho zajímá téma nejen Jana Feráka, ale i dalších čsl. interbrigadistů, tak bude doufám spokojen, protože většina informací bude skutečně naprosto přelomových a mnohým doslova vyrazí dech. Jinak jsem stále tímto tématem kompletně zahlcen - snad bude i knižní podoba a tak se omlouvám všem zde, že prakticky nereaguji na příspěvky a tímto tedy také zdravím všechny dobré lidičky zde (oni už vědí, kteří to jsou ) | |
|
|
Nevíte někdo,teď má někdy údajně koncem roku vyjít Na nebi východní fronty a kompletní seznam operací a vítězsství čs. letců? | |
|
|
V novém HaPM je zmínka, že vychází v těchto dnech přepracované vydání Na nebi sladké Francie od Rajlicha | |
|
|
Chlapci již více než rok se snažím o úplně nově pojatý příběh Ferákův, mějte ještě trochu trpělivosti, slibuji všem, že to bude skutečně veliké překvápko. | |
|
|
Zrovna jsem na to koukal - tomu se říká KLIKA! | |
|
|
Pánové, nevím jestli jste si všimli, ale David M. asi po zásluze těžce zabodoval www.fronta.cz/?kom=245 Vypadá to, že se ještě dovíme leccos zajímavého. |
|
|
|
Nevíte někdo kolik jich sundal Vladimír Kopeček? | |
|
|
Pánové nevím, jak jestli se mi to jen nějak nezdálo, ale myslím, že někde vyšel článek či kniha o navigátorovi z 311. perutě Leo Turnovském. Už jsem prohledal kde co - ale jistě ne všechno - a nic jsem nenašel. Budu Vám velmi vděčný, když mi napíšete, kde jsem to jen mohl vidět. Za nějaký čas zjistíte, proč jsem to vlastně chtěl.. | |
|
|
curahee napsal v č. 351: Nevím jestli jsi si toho všiml, ale tady máš keknížce ještě doplněk: www.fronta.cz/interbrigadista-jan-ferak "Asi to je off topic,ale právě čtu knihu ,,Kde olivy dozrávají" o čsl.leteckém esu ve Španělsku J.Ferákovi a musím říct,že je to jedna z nejlepších knih kterou jsem v poslední době četl,no nic..jen jsem chtěl." |
|
|
|
Asi to je off topic,ale právě čtu knihu ,,Kde olivy dozrávají" o čsl.leteckém esu ve Španělsku J.Ferákovi a musím říct,že je to jedna z nejlepších knih kterou jsem v poslední době četl,no nic..jen jsem chtěl. | |
|
|
Pánové, chtěl bych se zeptat, zda někdo nemá nějaké informace o příslušníku 311. perutě F/Sgt. Janu Novákovi (*22. června 1914) RAF 788565, který létal v posádce Jířího Osolsobě. Před válkou pracoval ve firmě Baťa v jižní Americe (jméno Juan Holba). Zejména bych rád vypátral, kde (a zda) žije. Je to zřejmě jediný žijícící člen posádky Jiřího Osolsobě.. Předem díky | |
|
|
Tak víceméně cokoli od Fr. Fajtla (Sestřelen!, První doma, Vzpomínky na padlé kamarády, Dva údery pod pás, Létal jsem s třistatřináctkou...) Jiří Osolsobě: Zbylo nás devět Alois Šiška: KX-B neodpovídá Miroslav Vild: Osud byl mým přítelem Bohumil Krézek: Canso ...momentálně mě nic dalšího nenapadá, snad si vybereš. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Letci s nášivkou Czechoslovakia