Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
---|---|
![]() |
Já ho viděl asi před měsícem a taky bych neřekl, že je to špatný film , a určitě jsem pobavil, ale... na několika místech jsem neodbytný pocit, že tohle už jsem tady dřív viděl. A právě kvůli té neoriginalitě si nemyslím, že by tenhle film měl na Oscara.
Nejvíc mi připomínal Zelenkův starším film Rok ďábla (o společném turné Jarka Nohavici a Čechomoru); komu se líbil Rok ďábla, bude spokojený i s tímhle filmem. Mnichovské "trauma" se řeší jen na 4 místech, a třeba právě ta finální vysvětlovací scéna (jak to bylo doopravdy s Mnichovem) mi kompozicí hodně připomínala Nohavicovu teorii alkoholového kopce (NTAK) v rozplizlejší podobě, včetně toho vyznění, že takové věci zdržují od nacvičování koncertu/natáčení filmu.
S touhle scénou byť tvoří jen zlomek filmu, mám tři problémy: je neoriginální (viz výše); obsahuje ne několik omylů, ale prakticky každý výrok, který během scény zazní je nepravdivý nebo silně zavádějící; právě tuhle scénu pan režisér rozmazával v médiích a výroky, které v ní zaznějí přebírají novináři (viz Drtinová [téma č. 6 - přísp. č. 6283] )
Během týdne sem ty problémové výroky nějak vypíšu a zkusím je porovnat s Tesařovou knihou. Nejvíc by mne zajímalo, kde má původ tvrzení, že "Beneš v květnu 1938 tajně vyjednával o odevzdání pohraničí", protože s tím jsem v různých obměnách letos setkal už několikrát.
|
|
|
![]() |
Podíval jsem se s ročním zpožděním na film Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Celkem jsem se pobavil, byť ne tolik jako u předchozích Zelenkových filmů (pár dobrých vtipů je - Víte, co říkal Heydrich o Češích? - Mí Pražané mi rozumějí?). Film je kombinací vlastně dvou "filmů ve filmu" a zároveň fiktivního "filmu o filmu" (v tom je Zelenka mistr - připomínám jeho výborné mystifikační "dokumenty" o Visacím zámku nebo Mňága - happy end). Ta historická linka, o které jsme se tady už bavili (www.fronta.cz/forum/find/194113) - tedy Tesařova interpretace Mnichova, je ve filmu shrnuta jen asi do 5 minut, a to i s několika omyly, které Tesař netvrdí. Hlavním vyzněním má být zřejmě na konci řečený závěr, jak chceme pochopit minulost, když nejsme schopni posoudit ani to v čem sami žijeme. V příběhu o natáčení filmu je na konci veřejnosti prezentovaný mýtus o nemožnosti dokončit natáčení kvůli smrti francouzského herce, zakrývající úplně jiné skutečné důvody krachu filmu, což má být zřejmě volná analogie k mýtu o Mnichovu. Celkově to není špatný film, ale pro mě z kategorie těch, které člověk poměrně rychle pustí z hlavy - hodnocení 71% na ČSFD mi připadá docela odpovídající. |
|
|
![]() |
Chyba je určitě na straně diváka, který očekával a hledá sebekritiku v seriále, jehož cílem byla nanejvýš sebereflexe ![]()
A jak Němci reflektují své prarodiče, je celkem zřejmé:
|
|
|
![]() |
Shlédl jsem včera na ČT2 první díl německé tv série Válečná generace z roku 2013 - výstižnější je spíše původní název "Naše matky, naši otcové". K vidění i online: www.ceskatelevize.cz/porady/10712028928-vale... Vzbudila odmítavé reakce zejména v Polsku, kde dokonce aktuálně probíhá soud - www.spiegel.de/kultur/tv/unsere-muetter-unse... New York Times si v kritice tehdy taky nebral moc servítky: www.spiegel.de/kultur/kino/vernichtende-krit... Dnešním Němcům jistě emocionálně sedne - zlo ve filmu přítomné reprezentované SS a nacisty přichází jakoby "odnikud", "naše matky, naši otcové" byli ti "obyčejní", "normální" lidé, kteří o ničem moc nic nevěděli, měli i židovské kamarády, když se něco dozvěděli, tak byli z osudu Židů šokováni. Ano, Židé se na východě stříleli, ale "naši otcové" s tím nesouhlasili - špinavou práci dělali Ukrajinci a vraždili SS. Političtí komisaři se také stříleli - opět běžní vojáci s tím nesouhlasili. Celkově mi to připomíná některé české filmové pohledy na naši minulost, u kterých se můžeme také krásně sentimentálně dojmout, jak "naše matky, naše otce" "semlely dějiny". Filmařsky natočené zdařile (pomíjím historicko-technické chyby), na to, že jde "jen" o tv sérii, až na některé wtf momenty, třeba kdy jeden z hrdinů poeticky pronáší uprostřed bažiny plné min moudra, jak "válka odhalí to nejtemnější v nás". Zajímavé, že někteří tuto sérii pokládají za nějak odvážnou nebo dokonce výrazně sebekritickou, a to nejen Němci - i na ČSFD má 90%. Můj pocit po prvním dílu zatím celkem dobře vyjadřuje tamní komentář uživatele "Zeck" (ale hodnocení bych dal výrazně vyšší): www.csfd.cz/film/302595-valecna-generace/kom... |
|
|
![]() |
Za rok přijde do kin Dunkirk od Christophera Nolana: |
|
|
![]() |
Budu-li vycházet ze zmíněné Evansovy knihy, pak onen diskutující se plete (resp. ho zmátla věta, která je v traileru nejspíš vytržená z kontextu): v USA musí strana žalující pro urážku na cti dokázat lživost urážlivého výroku a zlý úmysl žalované strany; v Anglii stačí, když žalující strana dokáže, že udánlivě utrhačný výrok pronesl žalovaný a je na žalované straně, aby dokázala, že výrok A) byl pravdivý, B) nepoškodil pověst žalujícího (nejlépe obojí). V tomto smyslu je věta pravdivá: na rozdíl od USA v Británii stačí bez velkých důkazů vznést obvinění z nactiutrhačství a je na obviněném, aby sehnal důkazy, které obvinění vyvrátí. Uvidíme, jak to bude na plátně znít v celém kontextu.
Mne zase v traileru zaskočila věta "I'm not attacking freedom of speech. I've been defending my right to stand up against someone who wants to pervert the truth." Protože to zase vypadá (aspoň v traileru), že Lipstadtová žalovala Irvinga za to, co napsal o holocaustu (a ve skutečnosti to bylo naopak), což ještě navíc podtrhuje i podtitul filmu "What if you had to prove the Holocaust actually happened?" V podstatě musela obhajoba Lipstadtové (a jejího vydavatele) prokázat hned trojí tvrzení:
Uvidíme po premiéře
![]() btw. Vzpomněl jsem si na jiný "procesní" film: Předčítač (2008): www.csfd.cz/film/234425-predcitac/ |
|
|
Honza M. (6161): To jo, spíš jsem ale myslel, jak to dopadne v reálu na plátně… (Viz komentáře v tamní „diskusi“.)že to bude o soudním sporu D. Irvinga s D. Lipstadtovou ![]() www.csfd.cz/film/418433-denial/diskuze/ (Příliš mne nepobavil ten momentálně — či pořád ještě — poslední, od flanker.27.) |
|
|
|
![]() |
Už podle plakátu a názvu je jasné, že to bude o soudním sporu D. Irvinga s D. Lipstadtovou ![]()
Tipl bych si, že podle knížky jmenované, Historie před soudem.
Literární podání R. Evanse je mi osobně bližší, ale chápu, že pro filmaře nejspíš ne dosti atraktivní.
|
|
|
Tak to jsem zvědav, co tohle bude zač… www.csfd.cz/film/418433-denial/komentare/ |
|
|
|
![]() |
Český film Vyšší princip je dnes v Německu docela dobře hodnocen. Jeho promítání v SRN bylo ale až do roku 1965 zakázáno pro údajné "Deutschfeindlichkeit" ![]() www.zelluloid.de/filme/kritik.php3?id=41794&... www.film-rezensionen.de/2012/08/das-hohere-p... www.youtube.com/watch?v=nJsYYwtIoW8 |
|
|
![]() |
Asi prvním českým hereckým představitelem Adolfa Hitlera byl český herec Adolf Holub v sovětském filmu Přísaha natáčeném v roce 1946 na Barrandově: Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
|
|
|
1944 je dobrý film,který stojí za to ho vidět.Není to žádná americká pohádka se šťastným koncem,jak to američani umí. | |
|
|
![]() |
MartinCBR napsal(a) v č. 6155: Anthropoid:"poprosím o nejaké informácie, zaťiaľ som nič nenašiel či sa niečo nenatáča o vojne nejaké filmy" www.youtube.com/watch?v=55iyqTCG9oA Estonský film 1944 z letošního roku může být zajímavý: www.youtube.com/watch?v=4ImJm1J1K98 |
|
|
poprosím o nejaké informácie, zaťiaľ som nič nenašiel či sa niečo nenatáča o vojne nejaké filmy, ďakujem | |
|
|
Kraus: Nebyl to americký, nýbrž britský seriál a jmenoval se Svět ve válce. Jaký byl název onoho konkrétního dílu, bohužel nevím, ale přednes Jana Kačera si pamatuju - šel z něho mráz po zádech... Báseň je k nalezení zde: nezahynem.wz.cz/dopis1.htm |
|
|
|
Dobrý den! Kdysi jsem sledoval na tv Prima několikadílný seriál o 2.svět.válce z produkce USA. Jan Kačer v jednom z jeho dílů přednáší báseň (mohla by se jmenovat Čekej). Může sem někdo, prosím, s lepší pamětí a přehledem uvést, jak se jmenoval ten seriál a ten komkrétní díl? Moc díky! | |
|
|
![]() |
magazin.aktualne.cz/televize/video-nova-real... |
|
|
![]() |
www.novinky.cz/vase-zpravy/jihomoravsky-kraj... Přijdte se podívat, stojí to za to. A doprovodné přednášky taky. |
|
|
![]() |
Teď mně tak napadlo, při koukání na Vyšší princip, že tam všude lítají vojáci s Stg 44. To je přece blbost aby v roce 42 byly tyto zbraně ne? Chápu že je to film ale jen mě napadlo jestli to nebyl třeba nějaký prototyp? |
|
|
![]() |
Viděl jste už někdo Kód Enigmy? Já z toho byl takový... rozpačitý. Herecky sice dobré (Cumberbatch má na asociály talent ![]() Kromě toho, filmové prostředí moc nesedělo na skutečný Bletchley Park ![]() |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce