Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
---|---|
Podíval jsem se s ročním zpožděním na film Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Celkem jsem se pobavil, byť ne tolik jako u předchozích Zelenkových filmů (pár dobrých vtipů je - Víte, co říkal Heydrich o Češích? - Mí Pražané mi rozumějí?). Film je kombinací vlastně dvou "filmů ve filmu" a zároveň fiktivního "filmu o filmu" (v tom je Zelenka mistr - připomínám jeho výborné mystifikační "dokumenty" o Visacím zámku nebo Mňága - happy end). Ta historická linka, o které jsme se tady už bavili (www.fronta.cz/forum/find/194113) - tedy Tesařova interpretace Mnichova, je ve filmu shrnuta jen asi do 5 minut, a to i s několika omyly, které Tesař netvrdí. Hlavním vyzněním má být zřejmě na konci řečený závěr, jak chceme pochopit minulost, když nejsme schopni posoudit ani to v čem sami žijeme. V příběhu o natáčení filmu je na konci veřejnosti prezentovaný mýtus o nemožnosti dokončit natáčení kvůli smrti francouzského herce, zakrývající úplně jiné skutečné důvody krachu filmu, což má být zřejmě volná analogie k mýtu o Mnichovu. Celkově to není špatný film, ale pro mě z kategorie těch, které člověk poměrně rychle pustí z hlavy - hodnocení 71% na ČSFD mi připadá docela odpovídající. |
|
|
|
Chyba je určitě na straně diváka, který očekával a hledá sebekritiku v seriále, jehož cílem byla nanejvýš sebereflexe
A jak Němci reflektují své prarodiče, je celkem zřejmé:
|
|
|
|
Shlédl jsem včera na ČT2 první díl německé tv série Válečná generace z roku 2013 - výstižnější je spíše původní název "Naše matky, naši otcové". K vidění i online: www.ceskatelevize.cz/porady/10712028928-vale... Vzbudila odmítavé reakce zejména v Polsku, kde dokonce aktuálně probíhá soud - www.spiegel.de/kultur/tv/unsere-muetter-unse... New York Times si v kritice tehdy taky nebral moc servítky: www.spiegel.de/kultur/kino/vernichtende-krit... Dnešním Němcům jistě emocionálně sedne - zlo ve filmu přítomné reprezentované SS a nacisty přichází jakoby "odnikud", "naše matky, naši otcové" byli ti "obyčejní", "normální" lidé, kteří o ničem moc nic nevěděli, měli i židovské kamarády, když se něco dozvěděli, tak byli z osudu Židů šokováni. Ano, Židé se na východě stříleli, ale "naši otcové" s tím nesouhlasili - špinavou práci dělali Ukrajinci a vraždili SS. Političtí komisaři se také stříleli - opět běžní vojáci s tím nesouhlasili. Celkově mi to připomíná některé české filmové pohledy na naši minulost, u kterých se můžeme také krásně sentimentálně dojmout, jak "naše matky, naše otce" "semlely dějiny". Filmařsky natočené zdařile (pomíjím historicko-technické chyby), na to, že jde "jen" o tv sérii, až na některé wtf momenty, třeba kdy jeden z hrdinů poeticky pronáší uprostřed bažiny plné min moudra, jak "válka odhalí to nejtemnější v nás". Zajímavé, že někteří tuto sérii pokládají za nějak odvážnou nebo dokonce výrazně sebekritickou, a to nejen Němci - i na ČSFD má 90%. Můj pocit po prvním dílu zatím celkem dobře vyjadřuje tamní komentář uživatele "Zeck" (ale hodnocení bych dal výrazně vyšší): www.csfd.cz/film/302595-valecna-generace/kom... |
|
|
|
Za rok přijde do kin Dunkirk od Christophera Nolana: |
|
|
|
Budu-li vycházet ze zmíněné Evansovy knihy, pak onen diskutující se plete (resp. ho zmátla věta, která je v traileru nejspíš vytržená z kontextu): v USA musí strana žalující pro urážku na cti dokázat lživost urážlivého výroku a zlý úmysl žalované strany; v Anglii stačí, když žalující strana dokáže, že udánlivě utrhačný výrok pronesl žalovaný a je na žalované straně, aby dokázala, že výrok A) byl pravdivý, B) nepoškodil pověst žalujícího (nejlépe obojí). V tomto smyslu je věta pravdivá: na rozdíl od USA v Británii stačí bez velkých důkazů vznést obvinění z nactiutrhačství a je na obviněném, aby sehnal důkazy, které obvinění vyvrátí. Uvidíme, jak to bude na plátně znít v celém kontextu.
Mne zase v traileru zaskočila věta "I'm not attacking freedom of speech. I've been defending my right to stand up against someone who wants to pervert the truth." Protože to zase vypadá (aspoň v traileru), že Lipstadtová žalovala Irvinga za to, co napsal o holocaustu (a ve skutečnosti to bylo naopak), což ještě navíc podtrhuje i podtitul filmu "What if you had to prove the Holocaust actually happened?" V podstatě musela obhajoba Lipstadtové (a jejího vydavatele) prokázat hned trojí tvrzení:
Uvidíme po premiéře
btw. Vzpomněl jsem si na jiný "procesní" film: Předčítač (2008): www.csfd.cz/film/234425-predcitac/ |
|
|
|
Honza M. (6161): To jo, spíš jsem ale myslel, jak to dopadne v reálu na plátně… (Viz komentáře v tamní „diskusi“.)že to bude o soudním sporu D. Irvinga s D. Lipstadtovou www.csfd.cz/film/418433-denial/diskuze/ (Příliš mne nepobavil ten momentálně — či pořád ještě — poslední, od flanker.27.) |
|
|
|
Už podle plakátu a názvu je jasné, že to bude o soudním sporu D. Irvinga s D. Lipstadtovou
Tipl bych si, že podle knížky jmenované, Historie před soudem.
Literární podání R. Evanse je mi osobně bližší, ale chápu, že pro filmaře nejspíš ne dosti atraktivní.
|
|
|
|
Tak to jsem zvědav, co tohle bude zač… www.csfd.cz/film/418433-denial/komentare/ |
|
|
|
Český film Vyšší princip je dnes v Německu docela dobře hodnocen. Jeho promítání v SRN bylo ale až do roku 1965 zakázáno pro údajné "Deutschfeindlichkeit" www.zelluloid.de/filme/kritik.php3?id=41794&... www.film-rezensionen.de/2012/08/das-hohere-p... www.youtube.com/watch?v=nJsYYwtIoW8 |
|
|
|
Asi prvním českým hereckým představitelem Adolfa Hitlera byl český herec Adolf Holub v sovětském filmu Přísaha natáčeném v roce 1946 na Barrandově: Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
|
|
|
|
1944 je dobrý film,který stojí za to ho vidět.Není to žádná americká pohádka se šťastným koncem,jak to američani umí. | |
|
|
MartinCBR napsal(a) v č. 6155: Anthropoid:"poprosím o nejaké informácie, zaťiaľ som nič nenašiel či sa niečo nenatáča o vojne nejaké filmy" www.youtube.com/watch?v=55iyqTCG9oA Estonský film 1944 z letošního roku může být zajímavý: www.youtube.com/watch?v=4ImJm1J1K98 |
|
|
|
poprosím o nejaké informácie, zaťiaľ som nič nenašiel či sa niečo nenatáča o vojne nejaké filmy, ďakujem | |
|
|
Kraus: Nebyl to americký, nýbrž britský seriál a jmenoval se Svět ve válce. Jaký byl název onoho konkrétního dílu, bohužel nevím, ale přednes Jana Kačera si pamatuju - šel z něho mráz po zádech... Báseň je k nalezení zde: nezahynem.wz.cz/dopis1.htm |
|
|
|
Dobrý den! Kdysi jsem sledoval na tv Prima několikadílný seriál o 2.svět.válce z produkce USA. Jan Kačer v jednom z jeho dílů přednáší báseň (mohla by se jmenovat Čekej). Může sem někdo, prosím, s lepší pamětí a přehledem uvést, jak se jmenoval ten seriál a ten komkrétní díl? Moc díky! | |
|
|
magazin.aktualne.cz/televize/video-nova-real... | |
|
|
www.novinky.cz/vase-zpravy/jihomoravsky-kraj... Přijdte se podívat, stojí to za to. A doprovodné přednášky taky. |
|
|
|
Teď mně tak napadlo, při koukání na Vyšší princip, že tam všude lítají vojáci s Stg 44. To je přece blbost aby v roce 42 byly tyto zbraně ne? Chápu že je to film ale jen mě napadlo jestli to nebyl třeba nějaký prototyp? | |
|
|
Viděl jste už někdo Kód Enigmy? Já z toho byl takový... rozpačitý. Herecky sice dobré (Cumberbatch má na asociály talent ), ale moc se mi nelíbila přílišná personifikace prakticky všech úspěchů Bletchley Parku do osoby Turinga - která redukovala přínos ostatních na "podržení tašky", případně zastání se před šéfem. Chápu, že pro účely filmu nejde představit příliš mnoho osob, ale takto to zavánělo sdělením "on sám vyhrál válku a podívejte se, co se mu v 50. letech stalo". Což je dnes možná módní, ale moc se mi to nelíbí. Kromě toho, filmové prostředí moc nesedělo na skutečný Bletchley Park |
|
|
|
Sice tyhle snímky zpravy.aktualne.cz/sitensky-vystava/r~ebc2f5... nevidím poprvé, ale stále mě Sitenského válečné i poválečné práce z oboru letectví fascinují. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce