Československá, Polská a Ruská obrněná vozidla do roku 1939
|
|
---|---|
Poláci vyráběly vlasní tanky zniš nejlepši byl lehký tank 7tp kterí se vyrovnal našemu Lt-38[německe označení Panzer 38[t]ale celkový počet vyrobených kusů 200 | |
|
|
Glynwed: Díky, nevíš ještě náhodou, zdali při útoku Slovenské armády v září 1939 nasadili Poláci proti Slovákům nějaké tanky? | |
|
|
to Fuky: Čs. tanky neměli Poláci žádné, ale měli k dispozici tanky francouzské - tuším Renault R-35 a Hotchkiss H-35. | |
|
|
Dotaz: Měla Polská armáda v září 1939 k dispozici nějaké naše tanky? | |
|
|
Fuky: Tak ten dojem je bohužel správný. Náhodou někdo z kolegů ho nebude mít? | |
|
|
Mám dojem, že tam bohužel není ani nákres... | |
|
|
čet.Hrad napsal v č. 126: Dik, ale presne toto mi uz poslal Hofi (str 270,271,272) takze netreba ak tam nie je nieco viac ale aj tak velke dakujem "mám ti to poslat nebo už ti to někdo poslal?" |
|
|
|
Nemetko: Mám už od Fukyho konečně knížku zpátky, ale moc toho tam není, mám ti to poslat nebo už ti to někdo poslal? Je to Francev, Kliment: ČS. obrněná vozidla 1918-1948 vydané v Aresu | |
|
|
Fuky: nic sa nedeje, katzchen mi poslalo zopar ludi, takze nieco mam, ale pokial mate nieco dalsie kludne poslite... | |
|
|
nemetko: Omlouvám se, že jsem neposlal nic o té katzchen, ale nebyl čas. Jelikož jsem publikaci, odkud jsem měl čerpat již vrátil čet.Hradovi, odpoví ti (doufám ) on sám. | |
|
|
DuGalle napsal(a) v č. 86: No, podle toho co jsem četl tak ztráty činily cca 11 vozů, z toho pouze 2 zničeny 100%, ostatní ve Škodovce opravily. Tanky dobře odolávaly střepinám a pěchotním zbraním, ale proti ráži 37mm a na menší vzdálenosti i 20mm neměly moc šancí (boky). Takže i takový PzKpfw II mohl být pro Lt 35 hrozbou, ale Lt 35 by ho mohla vyřídit na větší vzdálenost. "Zajisté, vzpomínám si, jak děd vyprávěl o tom, jak sem tyto tanky chodily z Polska. Díry všude možně, na pancíři nápis o provedené desinfekci etc." |
|
|
|
Lt 34 a Lt 35 měly pouze tři členy posádky - řidič, radista (v korbě) a velitel (ve věži). U PzKpfw 35(t) pak němci přidali ještě nabíječe (věž). U Lt 38 už měly být 4 členové osádky. | |
|
|
Fakt? já jsem líný se podívat do chytré knížky, ale nějak se mi tomu nechce věřit... Honda - Slovenské tanky: dík |
|
|
|
Lt-38 původně měl mít opravdu 3 členy. V knize Slovenská armáda 39-45 jsou uvedeni 4 muži,ale kdo ví! ? je to pravděpodobné,protože to byly tanky vlastne z dodávek pro Wermacht. |
|
|
|
Fuky napsal(a) v č. 88: A LT-38 snad neměl čtyřčlenou posádku? Já bych řekl, že jí měl vždy. "neměl mít náhodou LT-38 původně osádku 4 lidé" |
|
|
|
Technický dotaz: neměl mít náhodou LT-38 původně osádku 4 lidé? 2. dotaz: Byly na větší osádku předělávány aj slovenské tanky? |
|
|
|
Du Galle: Nehodláš někdy hodit dědovo vzpomínky na web? | |
|
|
Glynwed napsal(a) v č. 85: Zajisté, vzpomínám si, jak děd vyprávěl o tom, jak sem tyto tanky chodily z Polska. Díry všude možně, na pancíři nápis o provedené desinfekci etc. "Otázka zní, osvědčily by se v případném česko-německém konfliktu Lt.35 (osádka 3 muži) stejně dobře jako při německo-polské kampani (osádka 4 muži)?" |
|
|
|
Probírá se tu občas kvalita Lt. 35 a Lt.38, ale vychází se ze zkušeností Němců - ale to již měly tyto tanky ne tří členou osádku, ale čtyř členou. Otázka zní, osvědčily by se v případném česko-německém konfliktu Lt.35 (osádka 3 muži) stejně dobře jako při německo-polské kampani (osádka 4 muži)? | |
|
|
fuky: www.militarymuseum.cz/cz/cz/muzeum_openhours... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Československá, Polská a Ruská obrněná vozidla do roku 1939