Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
karaya1: Hele, tak tohle použiji, protože mě překladatel fakt nakrkl, skazil mi úplně prvotřídní dojem z vynikající knihy. | |
|
|
Krojc: Co se týká češťyny, tak mi spíše chybyčky uniknou. Ale jinak musím říci, je to super kniha, ikdyž pro mě je opět nejzajímavější poslední část, kde svoje závěry a vývody prezentuje sám autor. |
|
|
|
Přesně A příznám se, přijde mi to strašně rušivé... Spíše v případě amerických jednotek, než německých, tady jsme bral ustálený překlad "tankový". Protože osobně jsme na to opravdu nikdy nějak nenarazil. Proto mě dostal překladatel, který to prosazuje obecně třeba i v tom Polsku... Proto mě zajímalo, jestli je to na naší odborné scéně jen nějaký výštěk do tmy, nebo se to běžně v knihách takhle překládá. |
|
|
|
To je dáno německým jazykem - v němčině je der Tank nádrž nebo cisterna; onen britský „krycí název“ ignorují a pro tank jakožto bojové vozidlo mají vlastní krásný výraz der Panzer. Akorát by si to museli překladatelé z angličtiny (kteří typicky německy neumí) uvědomit. | |
|
|
Jistěže, je toho tam plno . Ale i semtam nějakých chybiček, jak jsem shledal. Leč dvojctihodný recenzent si jich jistě laskavě povšimne sám . | |
|
|
Určitě, mnohokrát, ale není to vůbec vhodné. Ono se to tak psalo třeba ještě i v době války, kdy se i někdy místo o tancích, psalo o "německých pancéřích". Občas je to vidět i v dnešních "překladech". Správně se to překládá jako tanková - Panzer Division = Tanková divize. Ty čteš ten Kursk, co? |
|
|
|
Hele lidi, četl někdy někdo z vás, že by se v české literatuře používal překlad z němčiny tak, že místo "tanková" bylo "pnacéřová"? Třeba 4. pancéřová armáda, pancéřová doktrína, II. pancéřoví sbor SS, 6. pancéřová divize apod. | |
|
|
Vyšla kniha o generálu Rudolfu Medkovi. www.kosmas.cz/knihy/159310/cechoslovakista-r... |
|
|
|
Zdravim vas vsechny,pokud bych se chtel podivat, podrobne na dejiny 12 tankove divize Hitlerjugend, jake knihy by jste mi doporucily?vite jiz kolikrat jste tu probiraly tema Svojtka a Jota,musim se priznat ”mam je”.Neco vyslo od Columbusu o dejinach Hitlerjugend ale to bude asi strucne a svizne napsane jako ”Cerni Andele”od stejneho autora jimz je ”Rupert Butler”.Tato divize mela povest fanatiku,co si budem nalhavat,ja se o ni zajimam jen kratce,ale jeste prece bych se chtel neco dozvedet.Ale aby jste se nelekly,Letam s vami, ve vsech udalostech a frontach Druhe svetove valjky,neni to jen ve Wehrmachtu a Waffen ss. | |
|
|
brachaodpepy napsal v č. 3130: Tak to mám pech, když mi ani dnes tato objednávka nepřišla,tak jsem zavolal - a paní se mi omlouvá, že ji neměli na skladě a že nemohou sloužit,že nemá tušení jak došlo k takovému faux paux.Takže nadále sháním knihu / den D od Stephen e. Ambrose / sím pomůžete? "Díky, kniha objednána. Neuvěřitelné, několikkrát jsem na těch stránkách byl a neměl štěstí?" |
|
|
|
Ještě jsem jí neměl v ruce, budu se na ní muset brzy mrknout. Jedním z autorů je i dcera Jana Březiny. | |
|
|
Já jsem ji viděl už někdy před Vánocemi v obchodech, ale nenahlížel jsem do ní. | |
|
|
Nabízí to třeba zde obchod.boudamuseum.com/knihy1-c10/navrat-zmi... Ale víc o tom nevím. |
|
|
|
Mírně OT - prý měla vyjít kniha o českém polárním letci v SSSR Janu Březinovi? Neměl to už někdo v ruce? | |
|
|
Někdo s osobní zkušeností s "Útěkář" Otokar Černý, plukovník letectva v záloze: Jeden nčeský osud na pozadí dvou totalitních režimů? | |
|
|
Doporučoval bych recenzi v Soudobých dějinách č. 3/2010 nebo třeba www.iliteratura.cz/Clanek/26099/binet-lauren... | |
|
|
četl tady někdo HHhH? je to relativní novinka, objevilo se to u nás v říjnu a není to skutečně historická publikace jako spíše román. Napsal to Francouz Laurent Binet a dostal za to v loni prestižní Goncourtovu cenu pro debutující spisovatele. Název je německý akronym Himmler hirns heisst Heydrich, tedy Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich. To byl vtip, který koloval během války na RSHA. A ta kniha pojednává o Atentátu. Binet je sice Francouz ale v 90. letech když byl na vojně, učil na Slovensku důstojníky francouzsky. A tady se dostal i k tématice Atentátu a začal se o něj zajímat. Ta kniha je výsledek jeho snahy. Je to psané z pohledu autora, často do ní zasahuje, píše se tam o tom jak se dostal k tématu, jak shromažďoval poznatky atd...Popisuje i osobnost samotného Heydricha, parašutsitů, průběh příprav atentátu i atentát samotný a záverečný boj v kryptě. I když je to román, je zajímavý z několika důvodů : 1. Binet má výborné infomace, až na pár maličkostí, shodují se téměř přesně s jinými zdroji, které jsem o Atentátu četl i se svědectvím přeživších odbojářů. 2. je to kniha nejenom o historii, ale i o psaní o historii a vztahu literatury a historie vůbec. Je psáan svižně, zábavně, dá se do ní dobře začíst. a 3. je to kniha zajímavá pro nás, Čechy, neboť je psána "zvenku" konkrétně francouzskýma očima. To dává románu další rozměr....Rozhodně bych ji doporučil každému kdo se zajímá o dané období, může se hodně poučit a rozhodně i pobavit :) | |
|
|
Občas někdo šmahem zahrne Italy jako celek - případně včetně letectva a námořnictva - ale pokud jde o italské tankové vojsko, je v jeho případě většinou terčem kritiky to, že prakticky nikdy za války nedosahovalo technické úrovně vybavení protivníka. | |
|
|
isolato napsal v č. 3137: Já jsem se spíš celkem často setkával s podceňováním Italů jako celku, všech složek bez rozdílu. "Takhle - ono jde částečně už o tu jeho výchozí presumpci - obecně není (mimo nějakých zcela marginálních žvástů) zpochybňována morálka, schopnosti a odvaha italských tankistů, ale pěchoty " |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3135: Sic jsi je chtěl nechat na Nový rok, nastínil jsi je brzy a v hlavě mé začaly myšlenky hlodat.... . Mně se ta kniha celkem líbila. Uznávám, že ta tabulka na konci je problematická a očividně buď někdo napsal úplnou blbost a nebo zcela nereflektoval verze tanků. Nicméně i tak si pořád myslím, že seriozni člověk by některé podněty tam nastíněné měl brát v potaz... "Já jsem další detaily s taktem sobě vlastním chtěl nechat až na dobu po Novém roce. " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii