Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
Tak na tomhle si Algy smlsne | |
|
|
GELLI: No, ja osobne tu knihu necetl, ani Zkazu Drazdan, cetl jsem ale jinou - Vzestup a pad Luftwaffe. A ta byla teda hodne dobra. Nevim, ja na Irvingovi ocenuju jeho praci s archivy, prinasi spoustu poznatku. Pak je interpretuje po svem. Nicmene nemel jsem problem u nej tyto dva prvky oddelit, takze se mi to cetlo dobre a hodne me to obohatilo. Jinak zkuste tohle - valka.kgb.cz/ww2/knihy/k_irving.php Je to odkaz jeste na stare umisteni techto stranek, trosku nechapu, ze ten clanek neni i tady. |
|
|
|
Algernon: no ja jsem tady jeste nebyla, dalo by se rict, ze jsem tu prvne. Procpak to povazujes za shit? No, asi si budu muset precist to "Target Dresden" | |
|
|
Prave jsem docetla jednu docela dobrou knizku, ktera nove vysla. Myslim si ze opravdu stoji za to si ji precist. Jmenuje se "HOLOCAUST ...a bůh tehdy mlčel" od Romana Cílka a je to soudní přelícení Karla Wolffa, kde za sve ciny dostal pozoruhodny trest. Ale to co me tam zaujalo nejvice je vypoved jednoho zida z Treblinky, kktery rika: nekteri ortodoxni zide tu v nabozenske extazi hlasali, ze Hitler je vlastne onim dva tisice let ocekavanym mesiasem, ktery schoramzduje zidy na jednom miste v nahradni zemi zaslibene - v Treblince. Jinak tak celkove, jaky je vas nazor na knihu od Davida Irvinga "Hitlerova valka"? Jinac se vsichni mejte |
|
|
|
Oki, tak to si ji asi koupim. Nechcete ji nekdo zrecenzovat? BTW - Hubacek ted zacal vydavat serii o bojich ve Stredomori. Kniha trpi sice jeho klasickymi nedostatky (psano z pohledu vit. mocnosti, malo zdroju a mala prace s archivy), ale prislo mi to dost dobre. Uz neni tak ukecany a treba za kapitolky o konci franc. lodstva nebo za boje o italskou vych. afriku bych ho pochvalil. Co vy na to? | |
|
|
korka: Glantz je řekl bych asi nejlepší americký a možná vůbec západní odborník na Rudou armádu. Takže každopádně doporučuji. Je taky editorem kvalitního Journal of the Slavic Military Studies. Napsal těch knih celou sérii a hlavně využil nové ruské prameny z 90. let (na rozdíl od mnoha západních historiků, kteří ani neumí rusky, Glantz využívá hlavně ruské prameny). Mám od něj doma i Stumbling Colossus o RA v 1941 a po stránce faktografické je to špička. Hodně v ní cituje i interní studie a sborníky sovětského generálního štábu o válečných operacích z 40.-60. let, které byly odtajněny na začátku 90. let (série Sborniky bojevych dokumentov, Načalnyj period vojny apod.). |
|
|
|
Mr. Hector(Korka): Rozhodně nebudeš litovat. Jinak jsme o ní diskutovali v tématu mechtech SSSR vs. 3 ř. Byl jsem asi jediný, kdo jí četl a musím říct, že je to z toho nejlepšího, co se dosud o východní frontě objevilo. Jedná se ale o holá fakta, nenajdeš tam "příběhy z boje", osvěžující děj, tolik oblíbená v Hubáčkovi, Carrellovi apod. Bohužel je to bez jediné fotky. | |
|
|
Panove, mam dotaz. Ten nedavno se na pultech objevila kniha Glantz, David: Od Donu k Dněpru. Nevite nekdo, jaka je? Autora neznam - mohl by mi nekdo doporucit? | |
|
|
David Gore: Dík. Díval jsem se dnes v internetové nabídce knihkupectví Krakatit. Mají ji za 590 Kč. To se mi zdá dost... Ale co bych nedal za kus české historie ---------------------------------------------- ----------- Minulý týden jsem zakoupil"Skončeno a podepsáno" Historie Pražského povstání od Z. Roučky. Je tam obrovské množství zajímavých fotek. |
|
|
|
Sháním knihu "Budujeme stát pro 40 milionů" dejte vědět na mailto:[email protected] | |
|
|
Máte někdo knihu Encyklopedie stejnokrojů Československa II. - Československá armáda ve Velké Británii 1 ?. Je dobrá? Jen jsem ji zahlédl za výlohou knihkupectví. | |
|
|
Už jste někdo četl: Jochen Peiper-Hitlerův muž od Whitinga? | |
|
|
716.ID – 726.Inf.Rgt (I.-III.Btl., IV.Ost-Btl.), 736.Inf.Rgt (I.-III.Btl., IV.Ost-Btl.), 441.Ost-Btl. (4 Komp.), 1716.Art.Rgt. (I.-III.Abt., 7 baterií vyzbrojeno čs. 10cm houfnicemi, 2 baterie vyzbrojeny francouzskými 15,5 cm houfnicemi), 716.Pi.Btl. (2 Komp.), 716.Pz.Jäg.Abt. (3 komp.), celkem cca 7.500 mužů 352.ID – 914.Inf.Rgt (I.-II.Btl.), 915.Inf.Rgt (I.-II.Btl.), 916.Inf.Rgt (I.-II.Btl.), 352.Art.Rgt. (I.-IV.Abt.), 352.Pi.Btl. (3 Komp.), 352.Pz.Jäg.Abt. (3 komp.), 352.Feld-Ersatz-Btl. (4 komp.), celkem cca 9.900 mužů 6.Fall.Rgt. – I.Btl. (4 Komp.), II.Btl. (4 Komp.), III.Btl. (4 Komp.), 13.Komp.(Gr.Werfer), 14.Komp.(PAK), 15.Komp.(MG), 16.Komp.(Auklärung), 17.Komp.(FLAK), 18.Komp.(Kraftfahrt), 19.Komp.(Versorgung), 20.Komp.(Feld-Ersatz) = celkem cca 4.500 mužů |
|
|
|
Glynwed:díky | |
|
|
to glynwed:s tema vychodnima dobrovolnikama to neni vubec tak jednoznacne jak rikas ve velke vetsine byli spolehlivy ale to je na delsi debatu | |
|
|
to Rall: Ti nespolehlivý "od nás" byly ve většině případů rusové, kteří se ze zajateckých táborů přihlásily k Wehrmachtu a byli posláni do Francie k posílení tamních jednotek. Jednalo se o různé národnosti, a je známá historka, kdy britští zpravodajci měli v rukou 2 zajatce, s kterými se nedokázali domluvit. Nakonec se ukázalo, že se jedná o mongolské pastavce, kteří byly zařazeni do Rudé armády a padly do německého zajetí. Dále jsou známa slova jednoho německého důstojníka k problematice těchto "dobrovolníků": "Je to trochu moc, jestliže očekáváme, že rusové budou ve Francii bojovat proti američanům za zájmy Německa". Jinak 716.ID byla složena většinou s rekonvalescentů, a přezdívalo se jí "rohlíková". Jiná situace byla u 352.ID a 6.Fall.Rgt., které byly vyzbrojeny dobře. |
|
|
|
Chlapci,chtěl jsem se zeptat, jak to bylo v Normandii s tou obranou pláží.Četl jsem,že je hlídaly velmi podprůměrné jednotky?Většinou "nespolehliví" od nás, co je na tom pravdy? | |
|
|
algernon: super,zas nekdo nechape..to ze altruismus existuje a do spolecnosti patri si snad neodporuje s tim co sem rek...ja tvrdil ze preziti nejsilnejsiho je zakladni princip, ne jediny | |
|
|
Hartmann-velmi špatně jsi přečetl můj příspěvek.napsal jsem,že konkrétně v Mostech(to není spekulace,ale fakt) se komise neptala! A zkus říci ne! Neříkám,že všichni byli chudáčci, které tam někdo nahnal, ale né všichni byli dobrovolníci.Prostě tě doporučili a ty jsi pak podepsal "DOBROVOLNÝ ..." A opět opakuji, zkus říci ne! sadám měl ve volbách také 100% úspěch.Někdo tam zmínil, že měl část rodiny na té a druhou část na druhé straně-no a co? Byla válka, ti obyčejní vojáci za ní nemohli. Myslím si, že v tomhle případě ať to byl NĚMEC,BRIT,RUS,... by raději seděl doma u rodiny než hnil někde v okopu. Ti obyčejní za to nemohli...A názor,že rozhovor vedený po téhle trati povede ke ztrátě času je poměrně slaboduchý.Žádná diskuze na konkrétní téma není ztrátou času-uvádím pouze své názory podpořené informacemi z dané oblasti, stejně jako ty uvádíš své názory podpořené svými informacemi. Vždy se rád něco nového dozvím, ale opět opakuji, žádná situace není jen černá nebo jen bílá. | |
|
|
to Algernon (142): Zahraniční dobrovolníci opravdu bojovali i v rámci Wehrmachtu. Obvykle se jednalo o samostatnou jednotku (např. rota, prapor, pluk) která byla podřízena vyšší německé jednotce. Potrobnosti viz níže uvedená knížka od Miroslava Tejchmana, která je v tomto směru opravdu dobře zpracovaná. Většina jednotek přešla v roce 1943/1944 pod velení SS. Asi největší jednotkou byla španělská "Modrá divize", čítající cca 25000 dobrovolníků, která byla v rámci Wehrmachtu nasazena jako 250.Infanteriedivision u Leningradu. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii