Bitvy o Stalingrad a Leningrad
|
|
---|---|
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 331: "Koukám,že máte zálibu v prohledávání Fóra a hledání typu: co bych tak asi "vypíchl" z příspěvku,spíš bych to nazval tím,že se chcete hádat.Myslíte,že Rusům nebyla zima?Němci brali Rusům válenky/to byly boty/ a Rusové zase Němcům trofejní zbraně,hodinky/nevíte proč?/cigarety,čokoládu atd.Sakra,nevíte proč?JK." Krojc tu píše už nejakú dobu nemám dojem, že by bol z tých, ktorí sa snažia z niekoho za každú cenu urobiť blbca. Proste len reaguje na fakty, ktoré hovoria všetko iné, než len to, že by sa dalo hovoriť o "Nemcoch už lepšie vybavených" na druhú zimu v Rusku. PS: btw. na Eisenhowera a jeho perly by som nereagoval - napr. neviem o tom, že by Stalingrad a Leningrad existovali už v staroveku... |
|
|
|
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 331: Zcela zjevně proto, že Němci na tom byli tak dobře s botami a Rusové s jídlem. Nebo to bylo v té druhé válečné zimě už jinak?
"Němci brali Rusům válenky/to byly boty/ a Rusové zase Němcům trofejní zbraně,hodinky/nevíte proč?/cigarety,čokoládu atd.Sakra,nevíte proč?"
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 329: "už to byla druhá válečná zima a Němci již byli lépe vybaveni." |
|
|
|
Krojc napsal v č. 330: Koukám,že máte zálibu v prohledávání Fóra a hledání typu: co bych tak asi "vypíchl" z příspěvku,spíš bych to nazval tím,že se chcete hádat.Myslíte,že Rusům nebyla zima?Němci brali Rusům válenky/to byly boty/ a Rusové zase Němcům trofejní zbraně,hodinky/nevíte proč?/cigarety,čokoládu atd.Sakra,nevíte proč?JK. "Jistě, stačí se podívat na dobové materiály filmové i fotografické, co mají vojáci Osy na nohou a na sobě . Tím nemám na mysli sovětské propagandistické snímky, ale reál." |
|
|
|
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 329: Jistě, stačí se podívat na dobové materiály filmové i fotografické, co mají vojáci Osy na nohou a na sobě . Tím nemám na mysli sovětské propagandistické snímky, ale reál. "to byla druhá válečná zima a Němci již byli lépe vybaveni." |
|
|
|
Eisenhower napsal v č. 328: Nenazýval bych to výhodou,spíše bych to nazval takovým všeobecným zlidovělým pomýlením,protože se tím opájel i Hitler a to,že si myslel,že když dobude Moskvu,že válka skončí,ale Rusové by jen ustoupili dál na východ a bojovali dál.Navíc průmysl odstěhovali za Ural.Stejně tak v případě Leningradu a Stalingradu.Prostě ty prostory byly tak rozsáhlé,že ta síla Ostheeru se tam rozlila a zeslábla.Pak stačilo počkat a shromáždit síly.Navíc u Stalingradu byla zima i Rusům,protože už to byla druhá válečná zima a Němci již byli lépe vybaveni.JK. "Rusové měli výhodu,že Stalingrad později Leningrad nebyl nikdy dobyt.Ani ve starověku prostě nikdy.Měli výhodu,že jim tam vládla krutá zima což pro neměcké vojáky nebylo moc dobré. " |
|
|
|
Rusové měli výhodu,že Stalingrad později Leningrad nebyl nikdy dobyt.Ani ve starověku prostě nikdy.Měli výhodu,že jim tam vládla krutá zima což pro neměcké vojáky nebylo moc dobré. | |
|
|
HARM napsal v č. 326: Máš, pravdu, psal to už Cross, takže promiň. "Trochu to máš popletené... " |
|
|
|
Moby napsal v č. 325: Trochu to máš popletené... "Jo - a ty ten nejlepší " |
|
|
|
HARM napsal v č. 324:
"Napísal som to, ako som si ho prečítal v Crossovej knihe. Ty si z toho "vydedukoval" hlavný spôsob odmínovania zaužívaný v Červenej armáde. "
HARM napsal v č. 278: Jo - a ty ten nejlepší
" Žukov mu na to odvetil, že najlepším spôsobom, ako vyčistiť mínové pole, je nechať ním prepochodovať trestný prápor..."
HARM napsal v č. 324: Přesně to udělali taky, dokonce bych řek, že při nácviku možností útočný operace po cestě k průlomu uvolněný taktickým jaderným úderem (což přesně bylo cílem třeba cvičení Desert Rock VI - 3 kiláky od 30kt bomby, pak třicet minut konvenčního ostřelování po výbuchu navíc a pak se vydaly do epicentra) to je asi to jediná metoda jak to zjistit. Nebo ne? Rozdíl byl v tom, že Rusové to utajili tak dokonale že ty zasažený vojáci nesměli potom dost dlouho nic říct doktorům, to celkem komplikovalo léčbu. "Ale Američania nevysielali do priestoru výbuchu svoje jednotky pár minút po výbuchu, aby tam nacvičovali operačnú činnosť. Rok alebo viac, okamžitá smrť alebo leukémia a degenerované potomstvo - na tom nezáleží, chcem len poukázať na hodnotu života v bývalej sovietskej, a podľa udalostí po r. 1989, i ruskej armáde." Nikdo ale nebyl tak blbej aby to shodil přímo na vojáky, to už se vědělo, že se člověk v takovým případě vypaří. |
|
|
|
Moby napsal v č. 320: Napísal som to, ako som si ho prečítal v Crossovej knihe. Ty si z toho "vydedukoval" hlavný spôsob odmínovania zaužívaný v Červenej armáde.
"Tos nepsal. "
Moby napsal v č. 321: Ale Američania nevysielali do priestoru výbuchu svoje jednotky pár minút po výbuchu, aby tam nacvičovali operačnú činnosť. Rok alebo viac, okamžitá smrť alebo leukémia a degenerované potomstvo - na tom nezáleží, chcem len poukázať na hodnotu života v bývalej sovietskej, a podľa udalostí po r. 1989, i ruskej armáde.
"No tak já nevím - seš si jistej, že do roku fakt byla většina mrtvá? Naprosto stejně jako Žukov to v tý době zkoušeli Amerikáni (cvičení Desert Rock) a taky všichni nepochcípali. Že by měli Rusové silnější bombu?"
Moby napsal v č. 322: V poriadku, budem hľadať dôveryhodnejšie zdroje. "Zagradotrjady áno, strelba do chrbtov áno, všetko áno, Ivanovu válku som čítal, ale sem se nikde nedočet o útoku vojáků bez střeliva, to budou spíš nějaký pohádky pro esesáky." |
|
|
|
sony napsal v č. 319: Krvavá cesta od Stalingradu, Mansur Abdulin, Jota.
"Alebo Cesta od stalingradu? "
sony napsal v č. 319: Dobře, žes to Harmovi doporučil, synku. "Komu nieje jasná ruská taktika, čo sa týka nasadzovania pechoty nech si prečíta " |
|
|
|
Moby napsal v č. 316:
"Vzpomínky pana Schwinkeho tak jako tak uved do světový literatury pan James Lucas oddanej fanoušek esesáků a nadlidů vůbec, takže to je asi tak všechno co se k tomu Schwinkeho naprosto věrohodnýmu údaji dá říct."
HARM napsal v č. 318: Aby to bolo vyjádrené v kontextě - já som sa na to opýtal v tom kontextě, čiže ještě někdo píše jak ti Rusové byli poslaný do útoku bez střeliva."Ja som tam so Schwinkem nebol, NKVD vlastných do chrbta strieľalo, takže čo ti nie je jasné? " Zagradotrjady áno, strelba do chrbtov áno, všetko áno, Ivanovu válku som čítal, ale sem se nikde nedočet o útoku vojáků bez střeliva, to budou spíš nějaký pohádky pro esesáky. |
|
|
|
HARM napsal v č. 317: No tak já nevím - seš si jistej, že do roku fakt byla většina mrtvá? Naprosto stejně jako Žukov to v tý době zkoušeli Amerikáni (cvičení Desert Rock) a taky všichni nepochcípali. Že by měli Rusové silnější bombu? "A že Žukov toho bol schopný, dokazuje jeho nápad s jadrovým cvičením v r. 1956, keď nechal -údaje sa rozchádzajú, ale minimálne dvom - divíziám zhodiť (doslova) na hlavu 40 kt nálož, aby cvičili v zamorenom prostredí. Samozrejme, pri tak obrovskej dávke žiarenia, ktorému boli vojaci vystavení, do roka bola väčšina mŕtva. " |
|
|
|
HARM napsal v č. 317: Tos nepsal.
"Ten rozhovor ja neberiem tak, že len čo Žukov narazil na mínové pole, povolal chudákov z trestného práporu, aby takto pomohli matičke Rusi... Beriem to tak, že táto poznámka charakterizuje Žukovove (a v podstate i celé sovietske) myslenie ohľadne nahraditeľnosti živej sily."
HARM napsal v č. 317: No, dyž taky na fůru věcí nic lepčího neměli... " myslenie ohľadne nahraditeľnosti živej sily." |
|
|
|
Komu nieje jasná ruská taktika, čo sa týka nasadzovania pechoty nech si prečíta knihu Cesta do stalingradu. Alebo Cesta od stalingradu? Už si presne nespomínam. Napísal ju jeden ruský vojak, ktorý toho niečo vo vojne zažil. Určite stojí za to. Zaujímavo je tam popísané ruské "zásobovanie" svojich vojakov potravinami, ale aj vela ďalších pikošiek z pohľadu pešiaka. Je to ale riadne maso, pre slabšie povahy neodporúčam. | |
|
|
Moby napsal v č. 315: Ja som tam so Schwinkem nebol, NKVD vlastných do chrbta strieľalo, takže čo ti nie je jasné? "Tak to tak bylo, nebo to tak mohlo bejt? " |
|
|
|
Moby napsal v č. 315: Ten rozhovor ja neberiem tak, že len čo Žukov narazil na mínové pole, povolal chudákov z trestného práporu, aby takto pomohli matičke Rusi... Beriem to tak, že táto poznámka charakterizuje Žukovove (a v podstate i celé sovietske) myslenie ohľadne nahraditeľnosti živej sily. Žukov bol raz napr. počas operácie Bagration prítomný na pozorovateľni počas útoku, ktorý sa mu ale nepáčil. Zrazu zreval, že veliteľ zboru a veliteľ divízie sú degradovaní na hodnosť vojaka a zaradení do trestného práporu. Maršal Rokossovskij a gen. Batov, ktorí ho sprevádzali, síce prosbami zachránili veliteľa zboru, ale veliteľ divízie následne padol pri útoku na guľometné postavenie. Žukov ho za to posmrtne navrhol na vyznamenia hrdina sovietskeho zväzu. (túto príhodu opísal tiež Robin Cross v Páde ríšskeho orla)"Já čet ve Spahrovi ten samej rozhovor, takžýe buď to někdo blbě přeložil, anebo to někdo z autorů nepochopil. Mně hlavně připadá divný že by někomu stačilo jen nechat peřejít pěchotu a tím celý čištění minovýho pole nějak končilo? To by tam třeba tanky fakt poslat nemohli..." A že Žukov toho bol schopný, dokazuje jeho nápad s jadrovým cvičením v r. 1956, keď nechal -údaje sa rozchádzajú, ale minimálne dvom - divíziám zhodiť (doslova) na hlavu 40 kt nálož, aby cvičili v zamorenom prostredí. Samozrejme, pri tak obrovskej dávke žiarenia, ktorému boli vojaci vystavení, do roka bola väčšina mŕtva. Takže poznámka "stačí nechať mínovým poľom prepochodovať trestný prápor" síce nemusí znamenať hlavnú metódu odmínovania sovietskeho ženijného vojska (to som ani nikdy nepovedal), ale sovietski velitelia toho boli schopní. |
|
|
|
HARM napsal v č. 314: Tak to moh bejt někdo jinej. Vzpomínky pana Schwinkeho tak jako tak uved do světový literatury pan James Lucas oddanej fanoušek esesáků a nadlidů vůbec, takže to je asi tak všechno co se k tomu Schwinkeho naprosto věrohodnýmu údaji dá říct. "Nemám zo Schwinkeho rečí dojem, že on jeho spolubojovníci spôsobili Rusom polovinu celkových strát za r. 1942. " |
|
|
|
HARM napsal v č. 314: Tak to tak bylo, nebo to tak mohlo bejt?
"Ale čo sa týka sovietskeho spôsobu vedenia vojny, akcie sovietskych jednotiek s guľometmi NKVD za chrbtom zďaleka nemuseli byť až tak odlišné od Schwinkeho opisu. "
HARM napsal v č. 314: Já čet ve Spahrovi ten samej rozhovor, takžýe buď to někdo blbě přeložil, anebo to někdo z autorů nepochopil. Mně hlavně připadá divný že by někomu stačilo jen nechat peřejít pěchotu a tím celý čištění minovýho pole nějak končilo? To by tam třeba tanky fakt poslat nemohli... "Nie podľa mňa, ale podľa Crossovho opisu rozhovoru Žukova s Eisenhowerom." |
|
|
|
Moby napsal v č. 312: Nemám zo Schwinkeho rečí dojem, že on jeho spolubojovníci spôsobili Rusom polovinu celkových strát za r. 1942. Ale čo sa týka sovietskeho spôsobu vedenia vojny, akcie sovietskych jednotiek s guľometmi NKVD za chrbtom zďaleka nemuseli byť až tak odlišné od Schwinkeho opisu.
"Není to ten často citovanej pán (aspoň fůr autorů co vydávaj plody svýho talentu u Svojtky a spol. ho cituje), co když se jeho údaje spočtou, za dny (ne sám, ale s kolegama) způsobil Rusům polovinu celkovejch ztrát RA za celej rok 1942? "
Moby napsal v č. 313: Nie podľa mňa, ale podľa Crossovho opisu rozhovoru Žukova s Eisenhowerom. "zatímco podle HARMA takhle zkoušeli čistit minový pole což by nefungovalo poněvač né všechny miny by tím vybuchly. " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta
- > Bitvy o Stalingrad a Leningrad