Československá letadla před 2.sv.v.

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
201-220 z 247
<< 8 9 10 11 12 13 >>
Po
Tom 4.2.2003 10:23 - č. 67
Tom To Algy: U protiběžné vrtule setrvačník zůstává. Jsou teď dva a jejich momenty se přece nevyruší ve všech osách, nebo ne? Odpadne jen snaha éra "točit se proti vrtuli".

Mimochodem, odkud že máš ty parametry amerických motorů?
GeorgRolf 4.2.2003 09:55 - č. 66
Algernon díky...jestli mi to chceš poslat přímo,nejsem proti..mě obecně zajímá cokoliv co se týká techniky motorů,čili máš li nějaké nákresy,tabulky,grafy... budu ti vděčný. mailto:[email protected]
GeorgRolf 3.2.2003 11:15 - č. 62
Algernon,malá otázečka ohledně motorů a mimo téma...já měl za to,že letecké motory se dělají převážně "podčtvercové"(kvůli menším momentům na vrtuli atd) a z toho co píšeš mi přijde,že se jedná vyloženě o "nadčtvercovou" konstrukci.Jak to teda je?(já o leteckých motorech moc nevím,takže mě to jen ze zájmu zajímá)
Honza 2.2.2003 13:07 - č. 57
Honza To Algeron-ááááá motorář. Nebudu se s tebou přít, v tomhle jsem dost laik:) Možná melu nesmysly, ale snažím se vycházet ze mě dostupných pramenů. Sorry, jestli tě tenhle pohled štve:) Na druhou stranu si nejsem jistý, jestli náš motorářský průmysl měl v té době takové schopnosti.
Mimochodem, Čs. motory neměly nikdy běžet na stooktanové palivo, ale na směs BiPoLi o 87 oktanech.

Co se týče motorů Klimov, trvám na jejich nespolehlivosti. Jejich doladění nebralo konce.

HS-12Ydrs měl pokud vím šest karburátorů a dvě velmi citlivá rotační čerpadla-jakékoliv (i mírné) poškození těchto částí motoru bylo příčinou jeho zničení, případně rovnou požáru letounu. Byl tento nedostatek řešen u HS-1000C?

Byl bych rád, kdyby bylo možné tyto dotazy objasnit. Na fóru jsem kvůli novým poznatkům, takže prosím.
Honza 1.2.2003 09:49 - č. 53
Honza Hezký, o tom jsem neslyšel. Ale mohlo by to vypadat zajímavě. Co se týká stíhačky s hvězdicovým motorem, mám několik nepotvrzených informací. Motor z DC-3 ale měla jenom jedna-projekt Aero a Avia B-35(takže asi B-235?) s novým motorem Bristol (plánovaným do nových verzí Aera -300).
Tom 31.1.2003 07:23 - č. 52
Tom To Honza: ani DB řady 600 spolehlivostí v polních podmínkách zrovna nevynikaly. Počínaje problémy s úniky oleje a konče nevelkou životností.

Ing.Novotný byl opravdu drakař, s motory toho asi neměl mnoho společného.

Četl jsem ale taky o tom, že prý tajná služba chtěla přivézt ze Španělska trosky Bf 109, nechat okopírovat křídla, zkonstruovat nový trup a na něj namontovat motor o 1200 koních z Dakot. To bylo éro, co?
Honza 30.1.2003 20:37 - č. 51
Honza Klimov, já vím. Jenže ty motory byly dost nespolehlivé. Taky jsem to myslel tak, že DB řady 600 byl na počátku dlouhého vývoje, zatímco motorům Hispano-Suiza docházel dech.
Ale osobně si myslím,že HS-1000 mohl mít nakonec tak 1200 koní.

ing.Novotný byl spíš drakař, ne? Tedy byl tvůrcem B-534 a B-35.
Honza 30.1.2003 18:48 - č. 49
Honza Kdyby jenom B-135....
Sam 30.1.2003 16:51 - č. 48

K Avii B 135 jsem poměrně dost pesimistický. I kdyby se podařilo ukončit zkoušky a zahájit sériovou výrobu o půl roku dříve, pravděpodobně bychom neměli jednotku schopnou operačního nasazení dříve než za 10 až 12 měsíců. Nehledě na to, že by se letectvo, zvyklé na archaické dvouplošníky, muselo vypořádat ze zcela novým typem stihacího letounu. Abychom vybudovali stihací letecvo o síle menší než malé, muselo by být připraveno k akci minimálně 300 B135. Myslíte, že by se to stihlo dříve než do začátku roku 1940? Já tedy ne.

Jinými slovy modernizace Čs. letectva přišla katastrofálně pozdě a nesvědčí nic dobrého o kvalitě tehdejšího MNO a GŠ. Je na bíledni, že tento fakt měl nezanedbatelný vliv na přijetí Mnichovské dohody.
Honza 30.1.2003 13:56 - č. 47
Honza HS-12 vyrábělo vlicenci Avia. ČKD v sublicenci. Vývoj motoru HS-1000C probíhal v Avii.
Tom 30.1.2003 08:01 - č. 46
Tom To Honza: já mám všude FFS-20.

Víte někdo něco bližšího o tom tuzemském motoru? Kdo ho tedy opravdu vyvíjel? Avie, nebo zmiňované ČKD?
Honza 29.1.2003 20:05 - č. 45
Honza Algeron:S těmi motory-asi také proto, že "débéčka" měly ohromný vývojový potenciál, což se o Hispánce rozhodně tvrdit nedá:)

S D-520 toho měla Avia společného spoustu, ale pokud by nedostala silnější motor, s nárůstem váhy plánované výstroje by její výkony rapidně klesly.

Jak se tedy ten kulomet správně označuje?
Honza 29.1.2003 15:11 - č. 42
Honza Nemyslel jsem ani ZB-26, ani ZB-37, ale 15mm "hrubý kulomet", vyvíjený od roku1931. Mimochodem omlouvám se, ale doposud nevím, jestli Československo koupilo licenci na Oerlikon FFS-20 nebo FFS-28. Už několikrát jsem se setkal s oběma.
čet.Hrad 28.1.2003 22:22 - č. 41
čet.Hrad Souhlas, BESA a Bren gun byli nejpoužívanější kulomety GB armády. Bren je licence LK vz.30 se zahnutým zásobníkem na 30 nábojů (místo 20 u LK vz.26 v ČS arm.) a BESA byla tuším používána ve většině tanků a obrněných aut (ale nevím jestli s lehkou nebo těžkou hlavní)
Honza 27.1.2003 17:16 - č. 37
Honza To Tom:nevíš za kolik to je?
Nevíte jak daleko byl vývoj velkorážného kulometu ZB-15? Pokud by jimi byla vyzbrojena i B-135, účinky střelby mohly být dost zajímavé.
Tom 27.1.2003 10:24 - č. 36
Tom Viděl jsem přebal toho sešitu od MBI. Je na něm Avie útočící na B-24... ). Ale nečetl jsem to, bohužel.
Kreon 27.1.2003 06:49 - č. 35
Kreon Honza: tuším že jsem to četl v HaPM,ale teď ti neřeknu v jakém čísle.Nejdřív vyšel článek popisující právě sestřel B-24,ale pak hned v dalším čísle to dementovali na základě toho,že se podařilo zkontaktovat s Atanasovem, který sestřel popřel.
Honza 24.1.2003 16:01 - č. 34
Honza To Kreon:B-135 nikdy neměly kanon Hispano. V roce 1938 si MNO stanovilo podmínku, že tehdejší letouny budou z důvodu unifikace výzbroje používat licenční kanony Oerlikon FFS-20. Motor HS-12Ycrs byl takto přepracován.
Všechny za protektorátu vyrobené B-135 měly kanon MG/FF.Mohl bys mi napsat pramen vzpomínek kpt. Atanasova? Fakt by mě to zajímalo. Teď někdy má vyjít publikace o B-35/135, tak budu mít snad konečně jasno. Jak se tedy zrodila informace o sestřelu B 24 s B-135. Klasická fáma?
Kreon 24.1.2003 14:42 - č. 33
Kreon Honza: nevím zda bylo možné zaměnit původní kanon Hispano německým MG/FF.Já teď v hlavě nemám přesné parametry obou kanonů,ale myslím že tak jednoduché to nebylo - jestli to vůbec bylo možné.A pokud by se nějaká taková úprava někdy provedla,určitě by se o tom vědělo a napsalo.

To že bulharské Avie nevyužívaly kanony je jediná známá skutečnost, navíc otázka jei to, zda vůbec byly nasazeny bojově.Někdo tvrdí to a někdo zase ono.Já se zatím držím toho co říkal sám kapitán bulharského letectva Atanasov (nikoli Majdanov jak jsem napsal), který byl zároveň velitel právě té školy Dolna Mitropolja, kde působily Avie.Podle jeho tvrzení Avie měly pouze kulomety a sloužili výhradně k výcviku.Do bojů nasazeny nikdy nebyly.
Honza 24.1.2003 10:06 - č. 32
Honza A-300 byl letoun smíšené konstrukce, což byla jedna z podmínek MNO. Ano i v sérii by byla jistě méně náročná na výrobu než v licenci připravovaná výroba B-71. To letadlo bylo po konstrukční stránce někde jinde a hlavně bylo stavěno pro podmínky ČSR.

E-51 měla dostat silnější kapalinou chlazené motory pro schopnost přežití při plnění zvědných úkolů-zkušenosti ze Španělska.

Doprčic já nemůžu nikde najít materiály o Hispánce.......

Jo a k tomu kanonu, HS-12Ycrs byl upravován na Oerlikon FFS-20 (z něj pak vyšel MG/FF).
201-220 z 247
<< 8 9 10 11 12 13 >>
Po