Září 1938 - měli jsme se bránit?
Nalezené příspěvky
|
|
---|---|
spelter napsal v č. 4017:
"myslím, že to by záleželo na tom, jak moc by krváceli na naší obraně a jakou by to mělo odezvu taky u řadových vojáků a ve veřejnosti.."
ja_62 napsal v č. 4010:
"Puč byl účastníky - opět dle Gisevia - odvolán v momentě, kdy vyšlo najevo, že Chamberlain přiletí do Mnichova - 28. září 1938. Doplňuje to slovy: "Jen já blázen ještě několik hodin věřil, že bychom mohli převrat provést, ale byl jsem odmrštěn Witzlebenem, který mi řekl, že ve chvíli Hitlerova triumfu nelze od vojska očekávat nic". On tam líčí postupné zvraty situace, vytýká kdekomu nečinnost, včteně chování ČSR, ale definitivně jej považuje za odvolaný až tehdy."
ja_62 napsal v č. 4016: V č.4016 jsem to možná ne úplně přesně uvedl, míněno v posledním týdnu před Chamberlainovou cestou do Mnichova, zejména 21. září."Roli tam sehrálo i naše chování v posledním zářijovém týdnu, ale nakonec rozhodl Chamberlain, svým rozhodnutím o obnovení jednání a příletem do Canossy." Já se snažím naznačit, že by možná mohli o puči uvažovat znovu, pokud by se situace nevyvíjela pro Německo příznivě, ale pro odvolání daného pokusu nebylo zdaleka určující - podle jeho prominentního účastníka, a rozhodně nejzasvěcenějšího zdroje informací - až naše přijetí Mnichova. Náš postoj je už víceméně nezajímal, resp. nevěřili, že by to byla taková katastrofa, která by jim pomohla odůvodnit jejich akci. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?
- > Výsledky hledání