Září 1938 - měli jsme se bránit?
Nalezené příspěvky
|
|
---|---|
spelter napsal v č. 4012: "že v září 38 to "nejhůř" prostě nenastalo - protože jsme přijali Mnichov " Otázka je jestli by to "nejhůř" nastalo kdybychom ho odmítli, nebo jestli by se (a jak dlouho) dokázali dále utěšovat, že situace není zas tak špatná. Přičemž Halder s Giseviem (potažmo civilisté s vojáky) shodně očekávali v případě zapojení Francie a Velké Británie do konfliktu rychlou ofensivu do Porýní a silné letecké bombardování (což byl jeden z důvodů kvůli kterému civilisté prosazovali převrat co nejrychleji, pokud možno před tím než válka vypukne), o tom, že generalita za situaci pro Německo tragickou považovala naši osamělou obranu nemůže být řeč.
spelter napsal v č. 4012:
"v opačném případě by to nejhůř nastalo buď už tím, že bychom deklarovali, že se budeme v každém případě bránit, nebo v případě, že by Němci zaútočili a ten útok neprobíhal hladce podle jejich představ.."
ja_62 napsal v č. 4010: Roli tam sehrálo i naše chování v posledním zářijovém týdnu, ale nakonec rozhodl Chamberlain, svým rozhodnutím o obnovení jednání a příletem do Canossy. "Puč byl účastníky - opět dle Gisevia - odvolán v momentě, kdy vyšlo najevo, že Chamberlain přiletí do Mnichova - 28. září 1938. Doplňuje to slovy: "Jen já blázen ještě několik hodin věřil, že bychom mohli převrat provést, ale byl jsem odmrštěn Witzlebenem, který mi řekl, že ve chvíli Hitlerova triumfu nelze od vojska očekávat nic"." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?
- > Výsledky hledání