Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte

Nalezené příspěvky

ja_62 6.12.2006 13:32 - č. 4016
ja_62
spelter napsal v č. 4012:
"že v září 38 to "nejhůř" prostě nenastalo - protože jsme přijali Mnichov "

Otázka je jestli by to "nejhůř" nastalo kdybychom ho odmítli, nebo jestli by se (a jak dlouho) dokázali dále utěšovat, že situace není zas tak špatná. Přičemž Halder s Giseviem (potažmo civilisté s vojáky) shodně očekávali v případě zapojení Francie a Velké Británie do konfliktu rychlou ofensivu do Porýní a silné letecké bombardování (což byl jeden z důvodů kvůli kterému civilisté prosazovali převrat co nejrychleji, pokud možno před tím než válka vypukne), o tom, že generalita za situaci pro Německo tragickou považovala naši osamělou obranu nemůže být řeč.

spelter napsal v č. 4012:
"v opačném případě by to nejhůř nastalo buď už tím, že bychom deklarovali, že se budeme v každém případě bránit, nebo v případě, že by Němci zaútočili a ten útok neprobíhal hladce podle jejich představ.."
ja_62 napsal v č. 4010:
"Puč byl účastníky - opět dle Gisevia - odvolán v momentě, kdy vyšlo najevo, že Chamberlain přiletí do Mnichova - 28. září 1938. Doplňuje to slovy: "Jen já blázen ještě několik hodin věřil, že bychom mohli převrat provést, ale byl jsem odmrštěn Witzlebenem, který mi řekl, že ve chvíli Hitlerova triumfu nelze od vojska očekávat nic"."
Roli tam sehrálo i naše chování v posledním zářijovém týdnu, ale nakonec rozhodl Chamberlain, svým rozhodnutím o obnovení jednání a příletem do Canossy.