Francouzská armáda
|
|
---|---|
aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek....
Teprve pětašedesát let po skončení druhé světové války se ale Paříž odhodlala k tomu, aby válečným veteránům z Afriky srovnala penze na úroveň jejich francouzských spolubojovníků. Prezident Nicolas Sarkozy se k tomuto gestu odhodlal u příležitosti státního svátku slaveného u příležitosti výročí dobytí Bastily z 14. července 1789. Z více než čtyř set tisíc Afričanů bojujících pod de Gaullem se tohoto okamžiku dožilo pouhých třicet tisíc. |
|
|
|
Dobrý den,chtěl bych se zeptat na jeden projev De Gaulla,kde mluvi o spojeni Evropy,zminuje se tam o 7 historickych jmenech,ktere se uz o to pokusili,nevite nahodou ,kdo to byl?? | |
|
|
lord. metal: 9.11.1970, narodil se 2.11.1890. Doplním že nebyl jen generál ale i politik (ministerský předseda, president Francie,......) | |
|
|
Nevíte, kdy zemřel generál de Gaulle | |
|
|
ja_62 napsal v č. 51: já sem se splet, mělo to být v roce 1940. "Nevím jak ty, ale o bojích v roce 1941 neví nikdo nic - prostě protože žádné neprobíhaly. Pokud nemáš zájem hledat něco o partyzánech nebo nájezdech britských commandos." |
|
|
|
Nevím jak ty, ale o bojích v roce 1941 neví nikdo nic - prostě protože žádné neprobíhaly. Pokud nemáš zájem hledat něco o partyzánech nebo nájezdech britských commandos. | |
|
|
Prosím zná někdo stránku o bojích ve Francii v roce 1941? | |
|
|
Rixen napsal v č. 46: Jistě, ale až v roce 1942. Francouzi s Thajskem bojovali v roce 1940 a 1941 (pokud se mýlím, opravte mě). "Já sem myslel, že Thajsko bylo spojencem Japonska a Německa. " |
|
|
|
Já sem myslel, že Thajsko bylo spojencem Japonska a Německa.
Hartmann napsal v č. 45: "- válka mezi Francouzi a Thajskem " |
|
|
|
Eagle napsal v č. 12: - bitva o Dakkar"A Vichistická armáda někde bojovala ?" - válka mezi Francouzi a Thajskem - boje mezi Francouzi a Japonci v Indočíně - tažení v Sýrii (operace Exporter) - invaze na Madagaskar (opeace Ironclad) - vylodění v Maroku a Alžírsku (operace Torch) |
|
|
|
Rixen napsal v č. 42: vitězství ve Velké válce "Co podle vás zapříčinilo totální selhání francouzské armády pši obraně země před fašistickými agresory." |
|
|
|
Rixen napsal v č. 42: Projdi si historii, opět, znovu, tutíž opakovaně, děkuji "Co podle vás zapříčinilo totální selhání francouzské armády pši obraně země před fašistickými agresory." |
|
|
|
Co podle vás zapříčinilo totální selhání francouzské armády pši obraně země před fašistickými agresory. | |
|
|
čet.Hrad napsal v č. 38: Stručně třeba u mě, po posledním updatu jsem leckam doplnil charakteristiku kanónu (rychlost, průraznost), tedy pouze tam kde jsou mi údaje známé. "Nevíš, prosím, kde najít na netu její výkony a paramertry?" |
|
|
|
Béďa napsal v č. 34: Přesněji na Renault AMC 1935 (ACG 1)- přesný počet mi není znám (vyráběly se prý i s jinou výzbrojí, např 2,5cm,...). Renault D 2 v počtu 75 tanků, Renault B1bis - 278ks, Somua S 35 - 283ks. Tažené bohužel nevím "Na všech Somuach, Char, což nebyl nijak zanedbatelný počet" |
|
|
|
Béďa napsal v č. 30: Nevíš, prosím, kde najít na netu její výkony a paramertry? "Francouzká 47ka nebyla ve své době nijak špatná, apokud vím v roce 1940 stačila spolehlivě na jakýkoli německý tank." |
|
|
|
Ohledně pancíře - s tou kvalitou to tak bude, ale mám dojem že jeden z jejich typů měl již tvrzenou klasiku. Akorát nevím který | |
|
|
Béďa napsal v č. 34: "Char" Pánové, po x-té: Char znamená francouzsky tank, takže jakékoliv vpašování tohoto slova do názvu konkretního vozidla je krawina Velice rádo se slovo "char" dává do souvislosti s tankem B-1 (a následující varianty) což je logicky vzato blbost, pokud není člověk Francouzem. Pokavaď bychom měli být důslední a používat toto slovo stejně jako třeba Panzer (nikdo kromě Discovery neříká Tank IV), tak ho prosím uvádějme u všech francouzských tanků, tj. Char S-35, Char R-35 či tolik oblíbený Char B-1... |
|
|
|
jinak pozornosti doporučuji stránky v odkazech věnovaných fr. tankům, jejich nevýhodou ale je že jsou ve francoužštině. | |
|
|
to Honza: Na všech Somuach, Char, což nebyl nijak zanedbatelný počet, a to nepočítám její taženou verzi, ve své době nejspíš nejlepší PT kanon na světě. Jinak jednoosobová věž byla pochopitelně velmi nešťastné řešení. Netuší někdo jaká byla kvalita francouzského pancíře? Podle HPM byla dost mizerná,pokudsi dobře pamatuji tak na fr. lehkých tancích(nebo na jejich části) nebyl použit povrchově kalený pancíř, díky tomu jim byl dost nebezpečný z min. vzdálenosti i kulomet, jeho projektil(průbojný) byl schopen proniknout až 18mm hluboko(při zkouškách byl použit rovněž kalený pancíř, u něj došlo k průniku jen cca 3mm hluboko)!!! |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Západní fronta
- > Francouzská armáda