Operace Overlord
Nalezené příspěvky
|
|
---|---|
Dzin napsala v č. 486:
"Ohledně rozdělení (zamítnutí Rommelova plánu i plánu "staré gardy" a další organizace vojsk na Západě) jsem objevil odkaz (pokud jsem správně pochopil z textu, já a cizí jazyky...) na OB WEST Grundlegender Befehl Nr. 38 ze 7 května 1944. Dále ještě odkaz na Der Westen, ale u toho nevím, o co se přesně má jednat..."
"Grundlegender Befehl des Oberbefehlshabers West Nr. 38, Neuregelung der Befehlsgliederung im Ob. West-Bereich"
"Základní rozkaz OB West (vrchního velitele Západ) č.38, nová úprava rozčlenění velení v oblasti OB West" (a pokud jsem němčinu moc zmasakroval, svádím odpovědnost na ty její nepřeložitelné složeniny ) - jenomže hlavním efektem je (a já si nejsem jistý tím 7. květnem, mám pocit, že jde o záležitost března 1944, a 7., resp. 8. květen je datum jmenování Blaskowitze velitelem, resp. převzetí velení) zřízení skupiny armád "G" a přičlenění části tankových záloh, dosud náležejících OB West, této armádě, a pak ujasnění odpovědnosti ve velení, resp. kdo kdy čemu velí, zejména mezi bezpečnostními a pořádkovými silami ve Francii a veliteli armád/skupin armád, jenomže nemá žádný vliv na dvojí Rommelovu odpovědnost, udělenou OKW a Hitlerem - jako inspektora pobřežních opevnění a velitele skupiny armád "B" - což byla kombinace umožňující mu realisovat víceméně všechno, co se týkalo dislokace a operačních rozkazů; ani na způsob rozložení "jeho" jednotek. To, že jako velitel skupiny armád nedostal přiděleny všechny tankové divise na Západě je asi pro něj smutné, ale dost pochopitelné... . Jinak netratil na tom rozkazu ani Rommel, ani Rundstedt, spíše Schweppenburg se musel definitivně rozloučit s myšlenkou na nasazení tankových záloh jako jednotně organisovaného sboru. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Západní fronta
- > Operace Overlord
- > Výsledky hledání