Operace Overlord
Nalezené příspěvky
|
|
---|---|
Dzin napsala v č. 463: Třeba v čem konkrétně, mimo těch dvou tankových divisí, se to liší od Rommelova plánu, jinak šlo o lineární obranu pobřeží na maximální možnou mez za využití všech sil . A třeba velitel 709. divise nebyl moc nadšený tím když mu do první linie přesunul protitankový prapor, který do té doby držel v týlu. Možnost nasazení pěchoty obecně byla třeba omezena i stavem výstavby valu, protože bez opevnění nemá pouze zakopaná pěchota proti námořní dělostřelbě už vůbec šanci a naděje, že i při případném přežití, bude klást nějaký účinný odpor je malá. Pokud se stále trápíš těmi kuchaři a písaři, já dokonce nikde nenašel pramen, který by zmiňoval, že mu jejich nasazení někdo znemožnil, takže buď šlo o obvyklé Rommelovy řeči (on třeba někdy v květnu 1944 pronesl projev k 6.FJR kde vyzýval k neustálé ostražitosti, protože nepřítel nepřijde za pěkného počasí, ale "snese se z nebe náhle, za bouře a špatného počasí", a pak si 4. 6. odjel, protože bylo špatné počasí, takže bych jeho výroky bral s jistou reservou - ne jako operační pokyny, ale spíše morálně povzbuzující hesla), nebo s nimi bylo počítáno, jen se prakticky nemohli dostat na pobřeží. U 91. luftlandedivision tuším byli nasazeni kuchaři a pomocný personál do bojů proti americkým výsadkářům hned první den, takže se s tím asi nějak počítalo, a většinou nešlo o moment kdy výsadkáři došli až do kuchyně - v rámci možností ovšem, protože přistáli tak porůznu, ale o nějakém v kuchyni jsem tedy neslyšel . "ja_62: (458) Nevím už jak konkrétněji to mám rozepsat. Zásadní rozdíl je ten, že Rommel navrhuje posílit obranu pláží na maximální možnou mez za využití všech sil. To prostě není to, co bylo nakonec schváleno. Byla schálena varianta, kterou sice hezky popisuješ, ale která opravdu není to, co navrhuje Rommel." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Západní fronta
- > Operace Overlord
- > Výsledky hledání