Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
---|---|
Už jste někdo viděl nový ruský film Kadeti z Podolska? (Подольские курсанты, angl. titul: The Last Frontier)
Podle traileru to vypadá na válečný film se slušnou dávkou akce, i když na můj vkus má trochu moc (a trochu odfláknuté) CGI.
|
|
|
|
Skok do tmy - méně známý film z roku 1964 o výsadku ze SSSR, který má v roce 1943 navázat spojení s vedením KSČ v protektorátu. Dobře zachycená atmosféra v protektorátu - odbojové sítě jsou dávno rozdrcené, skoro žádné kontakty nefungují, nikdo nikomu nevěří z obavy z konfidentů a udavačů, většinová společnost si žije svůj běžný život. Celkem realisticky natočené (pár nepřesností - v týdeníku v kině jsou smíchané události z různých dob, na plakátech na zdi jsou už i data 1944 atd.) |
|
|
|
Německý ústup z Čech do Saska (Tannenbergsthal) v 0:26 SdKfz 234/4 Puma pozná někdo generála v 1.32? |
|
|
|
www.militarytimes.com/off-duty/military-cult...
Údajně supertrhák!!!
|
|
|
|
Americký dokument "Crisis. A film of the Nazi way" o Československu v roce 1938. Premiéru měl dva dny před okupací zbytku Čech a Moravy 13. března 1939 v New Yorku. Místy je tam divný překlad v titulcích, např. v 3.30 se tam "Bohemian Germans" - tedy Deutschböhmen, čeští Němci v zemském smyslu - překládá jako "Romové, Němci", o Habartově (Haberspirk) se píše jako o "Habrové"... |
|
|
|
Zajímavé jak 6. ledna 1981 německá ZDF informovala o pohřbu velkoadmirála Karla Dönitze. Sešla se tam stovka nositelů Rytířského kříže a Hans-Ulrich Rudel tam rozdával autogramy. K Dönitzovi se tam dále vyjadřoval historik Hellmut Diwald, označovaný za revizionistu - de.wikipedia.org/wiki/Hellmut_Diwald |
|
|
|
Dokument o vzniku filmu o Norimberském procesu: | |
|
|
Kanál se starými německými filmy. Docela zajímavé, jak se Němci dívali v 50. letech na svou válečnou minulost. www.youtube.com/user/o0ProfButze0o/videos Námořní/ponorkové filmy: Morgenrot (1933) - U 202 v první světové válce, premiéra už v nacistickém Německu v únoru 1933, natáčeno ještě ve výmarské republice na podzim 1932 v Kielu na finské ponorce. Po válce nepromítáno do roku 1986. www.youtube.com/watch?v=Os7RWQMv_tQ www.csfd.cz/film/122278-morgenrot/zajimavost... Haie und Kleine Fische (1957) - na minolovce v 1940 www.youtube.com/watch?v=F4pB0gzL-dU www.csfd.cz/film/83482-zraloci-a-male-ryby/p... U 47 - Kapitänleutnant Prien (1958) - Günther Prien prezentovaný jako odpůrce nacismu. www.youtube.com/watch?v=KA6sswOvpwU www.csfd.cz/film/34090-u47-kapitanleutnant-p...
Válka v Africe:
Der Stern von Afrika (1957) - německo-španělská koprodukce o německém stíhacím esu Hansi Joachimu Marseille www.youtube.com/watch?v=sXm8Ta3FGYE www.csfd.cz/film/112612-hvezda-afriky/prehled/
Rommel ruft Kairo (1959)
----Stosstrupp 1917 (1934) - západní fronta 1917, jeden z nejpopulárnějších válečných filmů v nacistickém Německu 30. let www.youtube.com/watch?v=SOoZzfksSdU www.csfd.cz/film/381408-stosstrupp-1917/prehled/ Der Fuchs von Paris (1957) - německo-francouzská koprodukce, francouzský odboj www.youtube.com/watch?v=nwSrrOhZAkU www.csfd.cz/film/123749-der-fuchs-von-paris/... Der Transport (1961) - trestný prapor na západní frontě v březnu 1945
Der letzte Akt (1955) - rakouský film o Hitlerových posledních dnech v bunkru. Jako Der Untergang (Pád Třetí říše), ale o padesát let starší film www.youtube.com/watch?v=-lmyaq0W6Yc www.csfd.cz/film/129596-der-letzte-akt/prehled/ |
|
|
|
Krásná neuvěřitelná kvalita - díky za sdílení! | |
|
|
Německo 1945 skoro v HD kvalitě (Kodachrome 16 mm, s pomocí AI): |
|
|
|
oisean napsal(a) v č. 6256: To budou dunajští Švábové (Donauschwaben) - etničtí Němci žijící v Maďarsku, do roku 1945 jich tam bylo asi půl milionu, i dnes se v Maďarsku k německé národnosti hlásí víc než 150 tisíc lidí.
"v příběhu také zazní,že převážná část žen pochází ze Švábska...chtěl bych se vás zeptat na toto téma o kterém nic nevím.Zda bylo v madarsku hodně německých emigrantů" |
|
|
|
Chtěl bych doporučit madarský film Orok tel (Eternal winter)....příběh začíná v prosinci 1944 kdy sovětští vojáci berou z dědiny ženy na nucenou práci do sovětského pracovního tábora kde budou muset pracovat v místním uhelném dole.....v příběhu také zazní,že převážná část žen pochází ze Švábska...chtěl bych se vás zeptat na toto téma o kterém nic nevím.Zda bylo v madarsku hodně německých emigrantů apod. | |
|
|
Pustil jsem si dneska Hanksův Greyhound. Jistě s patosem, trochu příliš digitální (do kin to nešlo) a trochu až příliš jednoduše se torpédům vyhýbající, ale za mě celkem dobrá a svižná (bez titulků asi jen 80 min) pocta námořníkům spojeneckých konvojů přes Atlantik. |
|
|
|
Mě se docela líbili oba díly. Jednak proto, že jsem se na ně díval se svojí lepší polovičkou a byla spokojená a jednak, že mě to donutilo si něco o Moravcovi potom přečíst. Celkově si myslím, že to nebylo víc "mimo mísu" než je u podobně koncipovaných děl obvyklé. Jinak je to asi o vnímání, nepřišlo mi nějak na Moravce se dívat jako na někoho, koho ke kolaboraci dohnali. Spíše jako někdo, kdo tam rád šel, ale následně si to omlouval, že slouží národu. |
|
|
|
Ano, vymyšlená postava, viz zde www.ceskatelevize.cz/porady/11571031751-anat... |
|
|
|
To je zřejmě vymyšlená postava. | |
|
|
Postava toho Waltera Gretzki (Polívka ml.) je reálná?
Nic jsem k němu nikde nenašel. |
|
|
|
I Drtina popisuje jen jednu návštěvu. Podivná scéna je třeba i zhruba ve 34. minutě - Moravec se dozví "zdrcující" zprávu - článek mu sice vydají, ale podepíšou to pseudonymem, protože jinak by to prý byl malér! Přitom pod tím pseudonymem (S. Yester) publikoval dávno před Mnichovem celá 30. léta a že patří Moravcovi bylo známé. Celkově chronologie je tam pak divná - v 38. min. se mluví o tom, že Beneš je v Londýně (po 22.10.1938) a hned následně o údajném článku v pondělních Lidových novinách "Smíření se skutečností" podepsaném "Stanislav Yester" - žádný takový článek není, poslední článek podepsaný S. Yester vyšel v LN 13. října 1938 (Úkol armády). |
|
|
|
Mně se také zdál lepší druhý díl, na prvním mi vadily ty nesmysly ohledně Moravce za mnichovské krize, které se bohužel staly v jeho životních příběhu téměř pravidlem. Emanuel Moravec rozhodně nebyl za mobilizace v první linii u Znojma, protože působil na velitelství IV. armády v Brně a měl na starosti tzv. etapu (týl armády). Stejně tak nebyl u prezidenta Beneše před a po Mnichovu, ale jen jednou, a to 2. října. Dokládají to jak Moravcovy vzpomínky, tak záznam v deníku pplk. Preiningera, kterému se Moravec po Mnichovu svěřil. | |
|
|
Podíval jsem se na oba díly Anatomie zrady: první díl mě moc nechytnul, přišel mi takový "bezkrevný". Žádnou "anatomii zrady" jsem tam nenašel - samozřejmě byly tam známé věci jako zklámání z Mnichova, finanční motivace a zřejmě i jisté povahové rysy. Na můj vkus to bylo až příliš tlačené do polohy, jakoby chudák Moravec, zrazený všemi - Benešem, armádou, politiky - nemohl jinak než se vrhnout do náruče Němců. Viktor Preiss jako Beneš byl celkem zajímavý, i když měl jen pár momentů. Druhý díl se mi zdál o něco lepší. Celkem dobré bylo zobrazení Němců (Frank, Heydrich) a jejich vztahu s Moravcem, který pro ně byl v jistém smyslu trochu užitečný idiot, dokázali dobře zahrát na některé struny jeho charakteru. Kňažko jako Hácha mi přišel trochu divný, Hácha měl trochu jinou konstituci. Podivné bylo v podstatě až pozitivní vykreslení Rysa-Rozsévače a Vlajky - ano byl v koncentráku, ale to z něj nedělá žádnou postavu k politování. Skok z roku 1942 hned do konce dubna 1945 byl trochu příliš ostrý. Film má samozřejmě omezený rozsah, ale čekal jsem, že tam třeba bude i něco o kolaborantských novinářích. Srovnání počtů souzených v retribuci s prý jen "tisíci" zavražděných v KT a gestapem v závěrečných titulcích je hodně bizarní.
Celkově to nebylo úplně špatné, ale víc než 65% bych tomu nedal.
www.idnes.cz/kultura/vytvarne-umeni/emanuel-... zpravy.aktualne.cz/domaci/historik-emanuel-m... Celkově souhlasím s P. Sukem: "Moravce navíc nedohnali ke kolaborantství s nacisty demokratičtí politici a vojáci, jak se může z filmu zdát. Nestal se obětí demokratického systému. Jako kdyby mu při problémech demokracie nezbývalo nic jiného než volit totalitu. Ještě tři dny před vypuknutím pražského povstání 2. května 1945 publikoval v Národní politice článek Doznávám a znovu tvrdím, v němž se hlásí k hodnotám, které vyznával celou válku. Z tohoto článku nevyplývá, že své názory a kroky změnil či revidoval. Moravec zkratka nebyl smutnou postavou válečných událostí, jak by se mohlo z filmu ČT zdát, ale opravdu velmi nebezpečný a vědomý kolaborant s nacisty." Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
|
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce