Američtí výsadkáři
|
|
---|---|
Ejhle, já ani nezaznamenal, že jsem na tohle FUJ06 neodpověděl! Ještě že mne Lexington zastoupil! Díky. | |
|
|
FUJ06 napsal v č. 217: Podle zvyklostí US ARMY před II. sv. válkou se jednotlivé divize formovaly podle územního principu. Divize č. 82 byla vyjímkou, protože nabírala brance z celých USA. Proto AA, a jak správně poznamenal FUJ06 All Americans, tedy "všeamerická". "Algernon:To AA asi znamená All Americans" |
|
|
|
Napísal Ondřej Kolář v téme ´Ardény - poslední pokus´ Záleží taky na tom, jak by byla použita. Někteří veteráni této jednotky si stěžovaly, že po počátečních úspěších začalo velení 101. divizi nasazovat do akcí, pro které neměla výcvik ani výzbroj. Výsadkáři byli určeni pro rychlé útočné akce, ne pro dlouhodobý pobyt na frontě ( pro ten chyběly těžké zbraně ),jako tomu bylo u Arnhemu nebo i Bastogne, ani nemluvě o pozdějších bojích v Alsasku a Německu, kdy byly výsadkáři nasazováni jako běžní pěšáci, jen s tím rozdílem, že byli hůř vyzbrojeni. Takové boje znamenaly pouze plýtvání speciálně vycvičenými vojáky. 101. divize mohla být použita k výsadkovým akcím, ty se ovšem v závěru války jevily jako zbytečné. ( Ačkoliv existovaly např. plány na dobytí Berlína vzdušným výsadkem. ) Jedným z prípadov kedy bola 101. divízia nasadená ako normálna pešia jednotka je obdobie po neúspechu operácie Market Garden (Október - November 1944). Poľný maršál Montgomery sa rozhodol presunúť výsadkárov do holandskej oblasti, ktorá mala prezývku "ostrov". Tu boli pod nepretržitou delostreleckou paľbou a museli odrážať nemecké protiútoky, proste bojovali ako obyčajná pechota. |
|
|
|
Lipton:Však já ti věřím Ale jenom jsem ti napsal, že takový je učel výsadkářů. Teď už si rozumíme??? | |
|
|
FUJ06 napsal v č. 224: "Od čeho jsou asi výsadkáři." To som si nevymyslel. To bolo naozaj napísané v denníku jedného nemeckého officíra. Pozri sem: home.hawaii.rr.com/pir504/strikehold.html (mimochodom, na tejto stránke si môžete aj vypočúť pesničku "All American") |
|
|
|
Lipton napsal v č. 223: Od čeho jsou asi výsadkáři. Ale elita to byla, s tím s tebou souhlasím a většina lidí asi taky. "Americkí parašutisti - diabli v kapsáčových nohaviciach - sú asi 100 metrov od našej frontovej línie. V noci nemôžem spať, vždy sa vynoria odnikadiaľ a nikdy nevieme kde alebo ako zaútočia. Vyzerá to, že tí diabli s čiernými srdcami sú všade" |
|
|
|
Výsadkové jednotky tvorili elitu americkej armády. O tom, akí neohrození boli výsadkári v boji a akú hrozbu pre nemcov predstavovali, svedčí aj záznam z denníku jedného nemeckého dôstojníka, ktorý bol zajatý v Anziu: "Americkí parašutisti - diabli v kapsáčových nohaviciach - sú asi 100 metrov od našej frontovej línie. V noci nemôžem spať, vždy sa vynoria odnikadiaľ a nikdy nevieme kde alebo ako zaútočia. Vyzerá to, že tí diabli s čiernými srdcami sú všade." |
|
|
|
Bože bože, to nikdo nekliknul na ten odkaz? Tam je nejenom důvod, proč se to tak jmenovalo, ale i správný přepis toho AA... Jinak v moderní době se to AA někdy vykládá i jako Always Airborne... |
|
|
|
Dzin:Všichni Američané.Asi měli představovat elitu svého národa a ukázat jací jsou všichni amíci.Je to ale jenom můj názor. | |
|
|
A proc se tak jmenovala??? | |
|
|
Fra Diavolo:Dík | |
|
|
To FUJ06: Chytrej!!!! | |
|
|
Algernon:To AA asi znamená All Americans | |
|
|
Fra Diavolo:Byl jsemna tom hůř(3/4)ale ted mám 1/2 | |
|
|
To Algernon: Jukni se na www.army.mil/cmh-pg/matrix/82ABD/82ABD-Matrix.htm | |
|
|
Docela nedavno me pobavil kamarad, kdyz me zkousel nachytat dotazem, jestli vim, co znamenaji AA ve znaku 82. vysadkove divize... | |
|
|
to Cecna: Ať je to orel jakej chce, hlavně, že víme o co jde. | |
|
|
Orel mořský nemá bílou hlavu ale vocas. Protěž zní jinak než plesnivec, co? | |
|
|
to Fra Diavolo: To je protěž ALPSKÁ!!!! | |
|
|
To FUJ06: Hmm a to mi dneska chtěla dát profesorka na biologii trojku na vysvědčení, ale nedala Ještě, aby ne když jediný co znam je protěž a orel bělohlavý. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Američtí výsadkáři