P.O.W. - Váleční zajatci
|
|
---|---|
Tom napsal v č. 848: "Rozhodně tehdy okolní arabské státy spíš podporovaly koalici než Irák. Ale možná si to po těch letech jen špatně pamatuju " Tome poslední připomínka k tomuto, už nechci mluvit off topic. Okolní státy podporovaly napadení Iráku ve zhruba stejném složení jako dnes. Zato si dobře pamatuji demonstrace v Paříži, manifestace Greenpeace a různé rezoluce na ukončení postupu USA dál do vnitř Iráku - také jako dnes. V čem s tebou souhlasím je, že nechat se zastrašit veřejným míněním a nedodělat začatou práci znamená průser.
Tom napsal v č. 848: "Hlavně jsem připomínal cinikovi, že to nebyl jen SSSR, kdo byl s Hitlerem svého času jedna ruka." Připomínku beru ale právě proto připomínám události poněkud nové. Na historii je fantastické jak se u někoho dokáže opakovat do alelůja. |
|
|
|
To Kreon: Kdybys byl tak laskav a přečetl si celou diskusi od začátku, tak bys zjistil, že je o srovnání kroků západních spojenců a SSSR. Tom se do ní zapojil tak, že zjevně podpořil Džina, který tvrdí, že jsou zcela srovnatelné. |
|
|
|
To cinik: Je fakt že válka začla napadením polska a napadlo ho nejen německo ale i SSSR, takže je spoluagresor. | |
|
|
Johny: srovnávat situaci v letech 38-40 se situací Iráku 2003 je dost ,sůlušně řečeno, nelogický. Souhlasim s Tomem.
cinik napsal v č. 829: "Jen mám smysl pro realitu... Nic z toho, co jsi zde vyjmenoval, se nevyrovná zločinům SSSR ani omylem" prosím tě....Pokud vím, tak Tom nikde nic nesrovnával s činy SSSR. Pouze se vyjádřil k tehdejšímu postoji B a F, se kterým zcela souhlasím. Tvůj smysl pro realitu je takový, že F a B byly beránci a za vše může jen SSSR. Zaměřil jsi se na jeden bod a ostatní nevidíš nebo nechceš vidět. Skutečně objektivní názor.....To co tu jmenoval Tom a nestačilo ti to, jsou dost podstatná fakta. Neutrální státy na tom byly politicky i vojensky dost odlišně. |
|
|
|
Není snad jasné čím to začalo?To je fakt!!!A kdo se diví že Sw a Sv nešli do války?Nechat se zničit...já bych do ní nešel... | |
|
|
Tom: No ono to ani před 13 lety nebylo s bůhvijak silnou mezinárodní podporou. Stejné skupiny a stejní lidé byly proti i před tím. Ale o to ani tak nejde. Jde o to co vyčítáš F,VB a dokonce Sw a Sv v roce 38-39. Je možno někoho obviňovat za to, že nešel preventivně do války a klást mu to za vinu a nebo naopak obviňovat že šel do války na základě nepříliš průkazných fakt? Pokud se toto nevyjasní jsou veškeré debaty o vině za vznik WW2 k ničemu. |
|
|
|
Tam to pěkně potento...ale stejně je to jen kvůli ropě...chem. zbraně by nemohl použít..šlo by po něm půlka světa... | |
|
|
to cinik: Problém je že ty považuješ za začátek války rok 1939. Rozpoutání druhé světové války však začalo již v březnu 1938... | |
|
|
To Eagle: SSSR byl spoluagresor Německa, takže s tvým pohledem zásadně nesouhlasím... |
|
|
|
Eagle: (839) Přesně šlo o to, že cinik tvrdil, že WW2 rozpoutalo Německo a SSSR a já mu oponoval, že WW2 rozpoutalo Německo a že SSSR má na rozpoutání WW2 podíl asi na stejné rovině, jako Británie a Francie, z čehož se následně rozproudila takováto debata, místy už původní spor přesahující. Či-li z toho co píšeš bych soudil, že by jsi se přikláněl spíše k mému tvrzení. | |
|
|
Dzin: Já jsem se sice připojil do debaty asi na stránce 46, ale celou dobu se mi zdálo že jednáme o tom čí protiprávní činnost je horší, jestli SSSR a nebo B+F. Ale pokud se jedná o tom které státy jsou zodpovědné za WW2 tak to je jiná. V tom případě za válku je snad odpovědný agresor - německo. O tom jaký vliv měli B+F nebo SSSR jednat nemusíme, protože za válku nenesou žádnou přímou zodpovědnost. | |
|
|
Ale ale Tome. Moc se nedurdi. Spíše vysvětli konzistenci tvých názorů. Na jedné straně kritizuješ roli Francie, VB a dokonce i neutrálních zemí jako Švédska a Švýcarska při podpoře navcistického německa a tak i vzniku 2. sv. války a na druhé straně kritizuješ preventivní akci jiného státu o 60 let později. Pokud řeknu A musím říci i B. Tedy pokud jsem toho názoru, že se mělo proti Hitlerovi zasáhnou silově už v počátku jeho rozletu a dokonce to považuji za tak zásadní pochybení, že jsem ochoten řadit nicnedělání na úroveň spolupachatelsví, tak musím souhlasit i s jinými preventivními akcemi které mají za účel zamezit různým diktátorům eventuální choutky na rozpoutání nadregionálního konfliktu. Pokud toto nedělám, mé nazory nejsou konzistentní a jsou ovlivněny rasovými, národnostními a jinými předsudky. |
|
|
|
Glynwed: (832) Tak to je nás více. | |
|
|
cinik: (819) Když vezmeš státu kus jeho území, tak to není rozbytí tohoto státu? Tak jak by jsi to tedy nazval. Transformací? | |
|
|
cinik: (814) Politickou ano, vojenskou ne. Co se týká materiální podpory, s nacistickým Německem poměrně čile obchodovaly i americké koncerny, znamená to tedy, že USA rozpoualo WW2? Jenomže bez aktivní účasti Británie a Francie na podporu Německa (a hlavně Británie) by také WW2 nemusela být. Ale ty z rozpoutání WW2 neviníš. WW2 rozpoutalo jednoznačně samo Německo. |
|
|
|
Eagle: (817) To je prosté. Jsem toho názoru, že když se bavíme o rozpoutání WW2, je nasnadě "to sem tahat". Nebo snad ne? | |
|
|
pbradler: (815) "1. V případě nového územního a politického uspořádání oblastí náležejících k baltským státům (k Finsku, Estonsku, Lotyšsku, Litvě) bude severní hranice Litvy tvořit rozhraní mezi sférami vlivu Německa a SSSR. V této souvislosti obě strany uznávají zájem Litvy na území Vilna. 2. V případě nového územního a politického uspořádání oblastí náležejících k polskému státu bude rozhraní sfér vlivu mezi Německem a SSSR tvořit zhruba linie řek Narev, Visla a San. Otázka, zda zájem obou stran bude vyžadovat udržení nezávislého polského státu a jakými hranicemi má být tento stát vymezen, bude moci být definitivně vyřešena teprve v průběhu dalšího politického vývoje. V každém případě budou obě vlády řešit tuto otázku přátelskou dohodou. 3. Pokud se týče jihovýchodní Evropy, zdůraznila sovětská strana svůj zájem na Besarábii. Německá strana potvrdila svůj naprostý politický nezájem o tyto oblasti. 4. Tento protokol budou obě strany považovat za přísně tajný." Takže, co přesně z nich ignoruji? |
|
|
|
to Tom: Asi nemáš "ten správný" smysl pro realitu... | |
|
|
To Tom: 1) obavy z Německa 2) stále je to příliš málo s tím, co předváděl SSSR nebo Německo |
|
|
|
To Tom... Jen mám smysl pro realitu... Nic z toho, co jsi zde vyjmenoval, se nevyrovná zločinům SSSR ani omylem. Navíc u Švýcarska a Švédska existují polehčující okolnosti v souvislosti s jejich slabostí a ne čistou dobrovolností jejich jednání. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > P.O.W. - Váleční zajatci