Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
Nemá někdo zkušenost s časopisem Filmag speciál? www.ritkavideo.cz/?open=eshop&do=detail&... Měl jsem pocit, že jde hlavně o DVD, takže nevím, jak moc mají být ty studie o čs. armádě v roce 1938 velké. |
|
|
|
Taky už jí mám skoro měsíc objednanou u svého dvorního knihkupce Davide, poslyš, jakou máš zkušenost s p. Mouchou a vůbec celým Světem křídel? Já bych třeba docela brečel nad tím, co vyvedli s takovým tématem jako byli "Králové vzduchu a jejich pokračovatelé", zrovna tak nejsem vůbec nadšenej z knížek pana Vejvody o bezmotorovém létání, rozpaky ve mně budí pokračování série o leteckých nehodách... Připadá mi, že velmi atraktivní témata (třeba typicky Králové vzduchu) jsou "zardoušená" narychlo provedenou redakční prací. Že autory nikdo nekope k čtivému textu a hlubšímu studiu tématu (kde jinde by se autor měl pokusit identifikovat jednotlivé Ba-122 na závodech v Curychu), že postrádám ilustrace (kde jinde, proboha, než v Králích vzduchu by už měly být barevné bokorysy pro modeláře), kde jinde bych měl hledat portrétní fotky pilotů z "leteckého rejstříku" a ne mizerně oskenované fotky z novin ze 30. let, nenechávat ing Kelera opisovat do knih celé protokoly o vyšetřování nehod a knihu tak uměle "natahovat" na víc a víc dílů, vůbec přehlednost těch knížek (knížky od Pajera jsou narvané informacemi, ale strašlivě nepřehledně..). Aby bylo jasno, já jsem rád, že to vůbec vychází, ale připadá mi to víc a víc povrchní a evidentně už není ekonomická šance, aby to někdo udělal znovu a lépe. Připadá mi, že to leží jen na autorech (bomba byla Týcova Dakota), jako by redaktor neuměl říct: "...hele, vole, je to pěkný, ale ještě by to něco chtělo, třeba..." Vycházejí knížky o historii a létání - fajn, bezva, ale stejně to není nic masovýho (co by musel dodávat do Tesca nebo Kauflandu po paletách), ale mohlo by se to dělat líp. Jestli vedle sebe položím Karešův Letov Š-16 a náhodně vybranou věc ze Světa křídel, tak Kareš vítězí úplně ve všem v devíti z deseti příkladů. Ten desátej je remíza |
|
|
|
Tak dostaneme do redakce výtisk k recenzování? | |
|
|
Tak a konečně je kniha na světě i fyzicky www.svetkridel.cz/index.php?id=knihydet&... , sice se nenarodila do nejpříhodnější doby, ale snad si čtenáře najde, koneckonců téma občanské války ve Španělsku je u nás stále zanedbávané a to přesto, že se jí zúčastnil takový počet dobrovolníků z našich zemí. Tedy..., ále radší dost, aby to nezačalo zavánět sebereklamou Jen tak mimochodem na posledních stránkách knihy je již upoutávka na knihu dr. Jiřího Rajlicha o Františku Fajtlovi, která bude převelice obsáhlá a vzhledem k materii zabývající se východní frontou si již moc nezadá ani s připravovanou "skutečnou" východní frontou. Podle posledních informací by se měla kniha objevit na pultech již v dubnu. | |
|
|
marrietta napsala v č. 3319: nebo knihovna! "Vypadá to tak, ale o spojitosti bohužel nic nevím. Ukázky mě docela zaujaly, ale trošku se mi příčí styl jakým je to psané. Než za to vyhodím peníze, zajímal by mě i názor jiných." |
|
|
|
Ero napsal v č. 3318: Vypadá to tak, ale o spojitosti bohužel nic nevím. Ukázky mě docela zaujaly, ale trošku se mi příčí styl jakým je to psané. Než za to vyhodím peníze, zajímal by mě i názor jiných. "Nesouvisí to s filmem "Šedá zona" ?" |
|
|
|
marrietta napsala v č. 3317: Nesouvisí to s filmem "Šedá zona" ? "Dobrý den, myslíte že kniha "Byl jsem Mengeleho asistentem" stojí za koupení? Četl jste někdo?" |
|
|
|
Dobrý den, myslíte že kniha "Byl jsem Mengeleho asistentem" stojí za koupení? Četl jste někdo? | |
|
|
Polština by ti taky mohla pomoci . Polští marinisti jsou velice aktivní. Např. poměrně podrobný popis akce je na str. 235 a další v knize Jerzyho Lipiňského Druga wojna światowa na morzu, nebo Edmund Kosiarz: Wojna na morzach i oceanach, str. 113 a další. | |
|
|
Díky všem za doporučení a odkazy. | |
|
|
Ero napsal v č. 3310: Pokud se správně pamatuju, tak se jedna kapitola knihy "Na mořích a oceánech" Hrbka staršího věnovala téhle operaci."Chtěl bych poprosit o doporučení literatury zabývající se operací Chariot - nájezdem commandos na St. Nazaire." Krátký článek o osudech lodě HMS Campbeltown použité při nájezdu je (kupodivu) v časopisu REVI č.85 (říjen 2011). |
|
|
|
Kdyby si někdo chtěl přečíst o "morčatech" (www.fronta.cz/kniha/mayhewova-letci-s-plastikou), v Levných knihách jsem ji teď viděl za 19 korun (!). Což mi přijde brutální, vzhledem k původní ceně 299,- to je více než 93% sleva! | |
|
|
Jestli rozumíš anglicky a nevadí ti spíš obrázkový publikace, tak určitě dostupný je "St Nazaire 1942: The Great Commando Raid" od Kena Forda (Osprey Publishing, 2001).
www.ospreypublishing.com/store/St-Nazaire-19... |
|
|
|
Chtěl bych poprosit o doporučení literatury zabývající se operací Chariot - nájezdem commandos na St. Nazaire. Mám akorát Kombinované operace 1940-1942, Jota, 1995 Předem díky |
|
|
|
Jeden tip: www.levneknihy.cz/draze-zaplacena-svoboda-ii... | |
|
|
DAVID M: Gratuluji ! 744 stran, 1182 fotografií - klobouk dolů, slušný špalíček |
|
|
|
Tak snad se mohu pochlubit, že je to opět o něco blíže www.svetkridel.cz/index.php?id=knihydet&... | |
|
|
Tom napsal v č. 3304: No právě ... "Tohle je jenom část." |
|
|
|
Tom napsal v č. 3304: No, nemusíš to vypisovat celé, však se ví, co to je . BTW, čte se to čumli . "v Cholmon-něco ( )," |
|
|
|
bush napsal v č. 3303: Tohle je jenom část. Já bych se třeba rád dozvěděl víc o pozadí oněch "vzpour" v Cholmon-něco ( ), víc o peticích mužstva a poddůstojníků adresovaných Benešovi... Dokonce i "vzpoura poddůstojníků" v letectvu z pozdější doby měla dost složité kořeny a n ejsem si jist, jestli je chápu. "Podle toho, co znám, bych spíše souhlasil s Tomem. Každý, kdo k tomu něco měl, napsal něco drobného někam o tom, že v čs. jedotkách se také našly projevy antisemitismu nebo nacionalismu." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii