Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
karaya1 napsal v č. 3408: Opravdu dokumentární , jen co je pravda - pokud popisek mluví alespoň zčásti pravdu. To už bych si radši znovu přečetl článek z válečného magazínu Signal o dobytí Elbrusu . "atmosphärischen Beschreibungen von Land und Leute, Sitten und Gebräuchen ebenso besticht wie durch seine hohe Menschlichkeit" |
|
|
|
Člověk se dozví o existenci horolezecké knihovny (byť není u nás, ale v Rakousku), doufá, že se konečně něco dozví o Luftwaffe na Nanga Parbatu a jen tak bokem koukne na Elbrus - a jediná knížka, která tam o německém výstupu na vrchol je, pochází z pera J. M. Bauera, autora románu Kam až mě nohy donesou. Člověk si říká, jestli to náhodou taky není román, když je v popisu
Josef Martin Bauer schildert das "Unternehmen Elbrus", das er als ältester Teilnehmer miterlebt hat, in einem packenden Dokumentarbericht, der durch seine präzisen Orts- und Datumsangaben, seine atmosphärischen Beschreibungen von Land und Leute, Sitten und Gebräuchen ebenso besticht wie durch seine hohe Menschlichkeit.
- ale zase tohle měl osobně prožít (za války sloužil u horských jednotek a zároveň psal propagandistické pamflety), ne vyprávět (nejspíš vymyšlený nebo převzatý) příběh někoho jiného. A teď babo raď - bude to 150 stran nabitých informacemi, nebo román, jehož cena bude nejspíš jen v popisu dobové horolezecké výstroje? Za původní verzi z roku 1943 bych nedal ani roztrhané lezečky, ale verze z let poválečných by snad už mohla být oproštěna od nejhorší válečné cenzury a propagandy? |
|
|
|
Tak kniha dočtena a ted jsem si pujčil z knihovny ten komiks Maus 1.Je to také dobrý čtivo :) | |
|
|
Já ted čtu knihu vydanou v roce 2012 BOJOVALI ZA ČESKOSLOVENSKO-Příběh bratrů Bernasových v čs. odboji.Jsem zatím v půlce a musím napsat,že to je dobré čtení.Ted zrovna čtu jak jeden z bratrů velí při obraně Tobruku. Doporučuji tuto knihu. | |
|
|
Je to naprosto netradiční forma vzpomínek na holocaust, která má vlastně bavit - a přitom si to zachovává úžasnou atmosféru i sdělnost. Souhlasím s New York Times, že odtrhnout se od toho jednoduše nejde, dokonce jsem si nechal i vystydnout čaj, který byl dva metry ode mě, jak jsem se pro něj nechtěl zvedat Ne nadarmo to byl první komiks (možná i zatím jediný?), který získal Pulitzerovu cenu. | |
|
|
karaya1 napsal v č. 3402: To může být zajímavý čtení.Zkusím se zeptat v knihovně jestli to mají. "Znáte komiksy Maus I a II od Arta Spiegelmanna?" |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 3402: Znám, znám, ale zatím nečetl i když už jsem měl několikrát chuť to objednat nakonec jsem od toho upustil. Takže doporučuješ? "Znáte komiksy Maus I a II od Arta Spiegelmanna?" |
|
|
|
Znáte komiksy Maus I a II od Arta Spiegelmanna? Jsou to do komiksu převedené vzpomínky jeho otce na válku a zážitky v polské armádě, v zajateckém táboře, v ghettu, při skrývání se před transporty, v Osvětimi, Dachau i jinde. Nejsou to ale jenom vzpomínky, obsahuje to i "průběh" sběru vzpomínek a vztah autora se svým otcem. Skvělé na tom je, že komiks je jedno velké podobenství - každý národ je zobrazen jako určité zvíře - židé jsou myši a náckové kočky (Poláci prasata Francouzi žáby a Američani psi). Nemohl jsem se od toho odtrhnout, dokud jsem to nedočetl - tři hodiny, které ale stály za to. |
|
|
|
Dovoluji si upozornit na novinky na E-obchodu tvrze Bouda OPEVNĚNÍ IV. SBORU (3.ČÁST) - TVRZ SMOLKOV obchod.boudamuseum.com/knihy1-c10/opevneni-i... a Utajená obrana Šumavy obchod.boudamuseum.com/knihy1-c10/utajena-ob... |
|
|
|
Zdravím, potřebovala bych tip na nějaké šikovné knihy o vzniku koncentráků za nacistické éry, kde jsou zaručeně pravdivé informace. Většinou jsou všechny knihy o Osvětimi, nebo vyprávění příběhu přeživšího, ale žádné shrnutí. Pokud možno ještě aby byly dobře dostupné. Píšu totiž tomuto tématu příbuznou diplomku a už nevím z čeho čerpat Předem převelice děkuji | |
|
|
Honza M. napsal v č. 3398: Já ale nemyslel pouze hypotetické články, ale i faktografické (sice o různých tématech, ale úzce spolu souvisejících a prolínajících se). "- pluralita názorů, co ti na tom vadí?" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 3397: - pluralita názorů, co ti na tom vadí? Myslíš, že kdyby největší debatéři (byť jen v rámci redakce) zdejších témat k roku '38 sepsali svoje Cobykdyby, že všechny budou mít stejný průběh? "protimluvnost článků různých autorů" |
|
|
|
Aleš V napsal v č. 3395: Takže tobě se Válka revue speciál 1938 bez výhrady líbil?! Já sám to hodnotím kladně, ale vadí mi naprostá nedotaženost nebo i protimluvnost článků různých autorů, něco se prolíná, něco není zachyceno vůbec. Naštěstí v celkovém podání to nevyznívá zle (vzhledem k cílové skupině čtenářstva).
"Místy mně to totiž připadá, že všichni ostatní, kteří nepíšou do "Fronty" jsou žabaři."
Ale klidně svoje č. 3395 rozveď více, jsme zvědav na kritiku
|
|
|
|
Dzin napsala v č. 3388: Četl, ale myslel jsem to jako celek - ne recenzi jednoho článku. "Četl si tu jejich alternativní historii?" |
|
|
|
Aleš V To čet.Hrad - 3387 Škoda, že jsi tu recenzi na "Září 1938" nenapsal a nezveřejnil. Třeba by to byl námět na další recenzi od někoho jiného. Místy mně to totiž připadá, že všichni ostatní, kteří nepíšou do "Fronty" jsou žabaři. |
|
|
|
Vladimír Palička: Nezaváté časem (Vzpomínky řidiče tanku 1. čs. tankové brigády v SSSR) | |
|
|
Popel: Tanky míří na západ. | |
|
|
Tuším že Leopold Rozbořil strávil obléhání Dunkerque v Cromwellu čs. obrněné brigády. Jeho paměti se jmenují Z války do exilu, i když si už po letech nepamatuju, kolik tam toho k životu tankistů bylo. | |
|
|
Peněžko - Psáno na tanku | |
|
|
Ahoj, potřeboval bych poradit. Hledám knihy o tankových posádkách, nebo z prostředí tankových vojsk. Nejen z WW2. Nemyslím tím knihy encyklopedické, ale spíše něco ze života, z osobních zážitků atd.. Publikace by měla být v češtině, nebo angličtině. Více jazyky bohužel tak mocně nevládnu . Pokud můžete něco doporučit, tak budu velmi rád. Knihu: T-34 v akci od A.Drabkina už mám přečtenou. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii