Zajímavé akce ve vzduchu
|
|
---|---|
![]() |
To Algernon (26): Diky, Spit je proste nej ![]() Ad prezdivka: Je dnes jiz znacne historicka, dal mi ji kamos, ktery nevedel co to znamena, ale desne semu to slovo libilo.... A pak uz mi to nejak zustalo... |
|
|
![]() |
To Dzin: myslím, že se mýlíš, neklesá. Jen neroste tak rychle! Já obdivuju fantastické výkony v navigaci a tady u mne vede major Mitchell se svou perutí, co nad Bougainvillem sestřelili Jamamotovu G4M. |
|
|
![]() |
Algernon: Kocour chovající se jako dobytek. Říká si že je modrý i když je šedivý, má být klidný ale v noci počká než začnu usínat a začne lovit moje nohy pod peřinou, tuhle jsem mu cvrnkal do pytlíku tak mi to zmetek oplatil v noci etc. ![]() Bohužel pro tebe to je ten hraný film ![]() |
|
|
![]() |
Algernon: To vys, kdysi davno, prded davnymi a davnymi casy, jsem si miloval s jednim co take obcas chytal za kazde slovicko. Tak se to asi na me preneslo...:)))) |
|
|
![]() |
karaya: mas v tom nepatrnou chybicku. Za C by jsi mel jeste napsat ze je funkci machova cisla. Soucinitel odporu (tvarovy soucinitel) se mneni dle rychlosti, jakou se puma pohybuje...:D Jinak ale jsi dobry...:))) Ted uz se jenom rozhodni, podle jake teorie odporu vzduchu budes pocitat a ma to v kapse...:D C je vzasade konstantni, az do okoli M1. Rekneme ze od M0.75 az do M1 zacne velmi rychle narustat a pote do M1.25 zase velmi rychle klesa. Tento narust je opravdu masivni (C se zvetsi nekolikanasobne) a zkus tipovat, jak se to projevuje na odporu? Samozrejme, zvetsi se (take nekolikanasobne). A zkus tipovat jeste. Jestli ze se odpor vzduchu nekolikanasobne zvetsi, jak moc to ovlivni rychlost pumy? :D |
|
|
![]() |
algernon: u aut se to běžně uvádí (teda musíš najít PODROBNOU![]() ![]() |
|
|
![]() |
jinak ten vzorec pro velikost odporové síly je 1/2CSrv2, kde C je tzv. tvarový součinitel, závisející na aerodynamickém tvaru, S je obsah příčného kolmého řezu, r je hustota vzduchu, r = 1,20 kg/m3, v je rychlost pumy... Takže jestli mi dodáte hodnoty C a S pro ty pumy, možná se i pokusím spočítat dopadovou rychlost![]() emrich: ![]() ![]() ![]() |
|
|
už tady vůbec někdo zmínil útok na Tokyo? Já jsem sice stíhač...ale zvednout B25 z Hornetu - to musela být celkem sranda ![]() Velká sranda je ale tohle: Jestli to neznáte, tak to musíte prostě 100% vidět: www.spanishcastle.com/justplanefun/toons.html hlavně to s Me 163 jen potvrzuje, že přistání nebyl žádnej med ![]() |
|
|
|
![]() |
Velký útěk mám taky někde na kazetě, prima film. Škoda že jsem po zakoupení DVD odpojil video, respektive odpojil jsem ho dřív něž ho stačil odpojit kocouří dobytek ![]() ![]() Nedávno jsem si na DVD pořídil klasiku - Memphis Belle. Není nad to si to pustit v originále s titulkama... |
|
|
![]() |
Algernon: Ja nevim, 50kg kvetinac na me jeste nepadal...:))) |
|
|
![]() |
Algerno: Davaji (hraje v tom Steve McQueen, ne?). A co se tyce nahravani, jasne, ja si posledni dobou zakladam vlastni valecnou filmoteku. |
|
|
![]() |
Velmi zajimave (alespon pro me) jsou letecke boje u Kurska, resp. jejich rizeni ze strany VVS. Ale i dalsi. Clovek vzdy musi rici, jake akce hodnoti. Jestli individualni nebo skupinove atd... |
|
|
![]() |
karaya: Proc by ho nemeli slyset? Jestli se cokoliv pohybuje menci ryclosti nez zvuk a vydava to nejaky zvuk pak ten zvuk :) uslysis drive nez to neco na tebe spadne... Navic ten tvuj vypocet je vice nez zjednoduseny. Puma se nepohybuje jenom smerem dolu, ale i dopredu...:) Ale uz o tom budu mlcet...:) Ale akce Moskytu byly super...:D |
|
|
![]() |
Anebo nálet Mosquit (žádných Moskytů, Dzine![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
dzin: nezapomněl, jenom se mi nechtěly hledat ty vzorce, tak sem tam přidal něco pro rezervu... Ale jinak sem fakt myslel, že měla M>1, takže díky za info. P.S.- ale lidi dole stejně neslyšeli charakteristický hvízdot pum, ne? Když se těleso pohybuje blízko zvuku, je to jen takový svist... |
|
|
![]() |
Co takhle utok Vildebeestu na Japy v Malajsii, prizemni Nettletonuv nalet Lancasteru na Augsburg, souboj V. Jichy se ctyrmi FW-190, obrana B-25 v pacifiku proti 8 Zerum (6 jich slo dolu, posadka B-25 prenasela nabojove pasy do horniho streliste)..... |
|
|
![]() |
To Emrich a karaya1: vy si chlapci snad myslíte, že při seskoku parašutisty (podle uvedeného vzorce se nepočítá s ničím jiným než s výškou) ze stratosféry dosáhne nadzvukové rychlosti? ![]() ![]() ![]() Existuje něco jako aerodynamický odpor rostoucí s druhou mocninou rychlosti. Ten vzoreček platí jen při značně zjednodušeném pohledu na věc a zanedbává aerodynamický odpor. |
|
|
![]() |
Karaya: Jen takove rypnuti, podle tveho tvrzeni tedy, kdyz pumu shodim z 10890m, tak jeji rychlost u zeme bude dvojnasobna, nez z 5445m, tedy mach 2? :) A pri tvem vypoctu, nezapomnel jsi trosku, ze se pohybujeme v odporovem prostredi? :) |
|
|
![]() |
Algernon: Jo, ten film byl dobry, nebudou ho davat ted na HBO? |
|
|
ale podle toho vzorečku by ji teoreticky překonat mohla, ne? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Zajímavé akce ve vzduchu