Československé zbraně v německé armádě 1939 - 1945
|
|
---|---|
Ne, stále jsem se k nim nedostal. Btw:Pokud máte u vás na venkově něco jako Levné knihy, tak tam by měla být zajímavá knížka o kulometech od nějakého čes. autora. Bohužel, neměl jsem peníze... | |
|
|
Fuky: už máš ty Kulomety od Šády? | |
|
|
čet.Hrad: Ne! To není možné | |
|
|
Fuky napsal v č. 88: "Osobně na tom pracuju..." Sorry, I forgot. BTW:Fuky, už jsem začal |
|
|
|
čet.Hrad: To, že o zařazení TK vz.07/24 do článku neuvažujeme je jen tvůj subjektivní dojem. Osobně na tom pracuju... ragaz: ad.vz.24 Hmm, to jsou mi novinky... Jinak, co se týče úpravy na střelivo 7,92mm, Janečkova zbrojovka dělala úpravy takovým způsobem, aby byla opět možná jednoduchá výměna hlavně na 8mm střelivo, takže nešlo o nevratnou úpravu. U nově vyráběných vz.24 už z podobných úprav sešlo, takže se vyráběly již jen ve verzi 7,92mm. Podrobnosti včetně Technicko-taktických dat zbraně budou v již zmiňovaném článku. |
|
|
|
ragaz napsal v č. 84: Ano,z jihu je Brunner,ten určitě bude něco vědět! "Zkus se zeptat našich východních přátelů, hlavně těch z jihu " |
|
|
|
Fuky:Především šlo o samopaly typu Bergmann a Beretta,dále pistole Steyer,kulomety MG34 a již zmíněné Mannlinchery. | |
|
|
ragaz napsal v č. 84: To byla, nevím teď z hlavy o co přesně šlo, ale doma se na to hned podívám a příště to sem naklapu (popřípadě by to mohlo být v připravovaném článku o zbraních v opevnění, i když o TK vz.07/24 zatím neuvažujeme) "Ta úprava byla pěkně mastná, co?" |
|
|
|
čet.Hrad - knížku o maďarských kulemetech nemám a to ani v originálním znění . Zkus se zeptat našich východních přátelů, hlavně těch z jihu Ta úprava byla pěkně mastná, co? |
|
|
|
ragaz: neboj, to vím, proto tam byl ten smajlík Chtěl jsem spíš tím jen rýpnout. Nedošlo tedy i u Maďarů k pozdější úpravě na ráži 7,92 (i když to bylo velmi komplikované a náročné)? | |
|
|
Československo mělo ve výzbroji kulomety Schwarzlose vz.7/24 upravené na náboj 7,95x57 + nově vyráběné vz.Š 24. Úpravu prováděla Zbrojovka Janeček, cena za jeden kulomet byla 30.000 korun | |
|
|
To znamená, že přechod probíhal za války? Jaké s tím byly komplikace? A kulomety Sch. jsme používali i my | |
|
|
Madaři jako pohrobci R-U určitě používali kulomety Schwarzlose. Jinak madaři používali pušky Mannlicher 33M a M35 s tímto nábojem. Na náboj 7,92x57 přešli u modelu M43. Jinak ten náboj 8x56 nikdo nepoužíval, alespoň ne jako základní model | |
|
|
Fuky napsal v č. 77: Dobře, tak hned jak se dostanu domů, vezmu lit. a vyhledám kolik byla mobilizační rezerva munice pro Mannlicherky. Vycházelo to tuším na cca 250 nábojů pro pušku (vím, to není moc) "To jistě, zásoby, ale na jak dlouho?" |
|
|
|
čet.Hrad-74: To jistě, zásoby, ale na jak dlouho? | |
|
|
GeorgRolf napsal v č. 70: V knihovnách jsem ji ještě nedávno viděl, myslím, že by měla stále být na pultech "Dankešén..zkusím si to sehnat." |
|
|
|
ragaz napsal v č. 56: Pokud mě má chabá paměť neklame, tak ale používali kulomety v ráži 8mm "Náboje 8x56 mohli používat tak madaři, ale mám dojem že za války vyráběli pušky se standartem německé armády 7,92x57." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 54: "zvláště když byly ještě na 8mm střelivo." Tím je problém v čem? Zásoby 8mm střeliva byly ukořistěny také. Samozřejmě si nemyslím, že by je používali v první linii |
|
|
|
david gore napsal v č. 53: Jo, to taky myslím, jen nevím ten počet. To je ale jedno, ptal jsem se v reakci na mnou zde uveřejněný link, kde je fotka OA vz.27 v německém markingu, zda ještě nějaká jiná armáda nepoužívala 27ky? "Myslím, že část měla Slovenská armáda." |
|
|
|
curahee: Není tam náhodou uvedeno o jaké konkrétní zbraně šlo? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Výzbroj a vybavení
- > Československé zbraně v německé armádě 1939 - 1945