Československé zbraně v německé armádě 1939 - 1945
|
|
---|---|
petrtlach napsal v č. 136: to si "Jsem rád, že jsem mezi lidmi co tomu rozumí. " |
|
|
|
jirik napsal v č. 130: jj, promiň, dík, že jsi mi řekl, že to tu víte. Jinde totiž nevědí skoro nic, což mě někdy dostávalo, když jsem četl komenáře s tím, že jsme měli v roce 1938 ve výzbroji samopaly vz.24,a tak dále, či dotazy, zda měli noktovizor. Jsem rád, že jsem mezi lidmi co tomu rozumí. "Člověče, nic proti, ale obávám se, že nás seznamuješ se skutečnostmi, které jsou každému zde přítomnému a jenom trošku obeznámenému s tématem dávno známé." |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 131: Potřeboval bych interiér, čs.maskování a plány, pokud by to šlo. Moc díky. "Naskenovat je široký pojem co konkrétně?" |
|
|
|
petrtlach napsal v č. 129: Vážený kolego, poněkud mi uniká souvislost s mým příspěvkem, na který reaguješ. Tebou zmíněná data (ještě k tomu chybně napsaná) si může každý přečíst v jakékoli knize. A že byly TK vz. 7/24 a vz. 24 používány v LO vz. 36 respektive LO vz. 37 zde ví také myslím každý. Takže, mohu tě poprosit o objasnění souvislosti mezi mým příspěvkem (110) a tvou reakcí na něj v (129)? Děkuji. "TK vz.07/12 je 8 mm kulomet, TK vz.07/24 je 8 mm kulomet předělaný na ráží 7.82 a Tk vz.24 ( Š 24) je 7.92 mm kulomet vyrávěný ve Zbrojovce Janeček v letech 1924-1932. Nevýhodou bylo prostřelení chlazení a tím vyžazení z boje. Pokud se setkáte se vzor 07/08, tak je to verze užívaná v sousedním Polsku v září 1939 polskou armádou. Tk vz.24 se u nás užíval hodně do pevnůstek vz.36, kde mohl vést dalekonosné palby do předpolí." |
|
|
|
petrtlach napsal v č. 129: TK vz. 7/24 je též v ráži 7,92 mm Mauser (zřejmě překlep ). Více viz www.fronta.cz/fotogalerie/tezky-kulomet-schw... "TK vz.07/12 je 8 mm kulomet, TK vz.07/24 je 8 mm kulomet předělaný na ráží 7.82 a Tk vz.24 ( Š 24) je 7.92 mm kulomet vyrávěný ve Zbrojovce Janeček v letech 1924-1932. Nevýhodou bylo prostřelení chlazení a tím vyžazení z boje. Pokud se setkáte se vzor 07/08, tak je to verze užívaná v sousedním Polsku v září 1939 polskou armádou. Tk vz.24 se u nás užíval hodně do pevnůstek vz.36, kde mohl vést dalekonosné palby do předpolí." |
|
|
|
petrtlach napsal v č. 127: Naskenovat je široký pojem co konkrétně? "Pokud máš scener, tak mám prosbu, nešlo by to nascenovat a poslat?" |
|
|
|
petrtlach napsal v č. 129: Člověče, nic proti, ale obávám se, že nás seznamuješ se skutečnostmi, které jsou každému zde přítomnému a jenom trošku obeznámenému s tématem dávno známé. "TK vz.07/12 je 8 mm kulomet, TK vz.07/24 je 8 mm kulomet předělaný na ráží 7.82 a Tk vz.24 ( Š 24) je 7.92 mm kulomet vyrávěný ve Zbrojovce Janeček v letech 1924-1932. Nevýhodou bylo prostřelení chlazení a tím vyžazení z boje. Pokud se setkáte se vzor 07/08, tak je to verze užívaná v sousedním Polsku v září 1939 polskou armádou. Tk vz.24 se u nás užíval hodně do pevnůstek vz.36, kde mohl vést dalekonosné palby do předpolí." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 110: TK vz.07/12 je 8 mm kulomet, TK vz.07/24 je 8 mm kulomet předělaný na ráží 7.82 a Tk vz.24 ( Š 24) je 7.92 mm kulomet vyrávěný ve Zbrojovce Janeček v letech 1924-1932. Nevýhodou bylo prostřelení chlazení a tím vyžazení z boje. Pokud se setkáte se vzor 07/08, tak je to verze užívaná v sousedním Polsku v září 1939 polskou armádou."Jistě, kulomet Schwarzlose byl ve výzbroji všech nástupnických států Rakouska-Uherska, myslím, že jej snad nějakou dobu měli i Jugoslávci. Šlo o hodně rozšířený kulomet, ovšem vodní chlazení bylo v třicátých letech příliš zastaralé. I přesto byl TK vz. 07/24 či vz. 24 využit dokonce i v pohraničním opevnění." Tk vz.24 se u nás užíval hodně do pevnůstek vz.36, kde mohl vést dalekonosné palby do předpolí. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 123: Žádný, poslední kusy "padly za vlast" při Slovenském národním povstání, nedávno dala skupinka nadšenců dohromady repliku (myšleno OA vz.30). O ostatní neměl Heeres zájem. Užíval se ve Slovenské armádě, pak v Jugoslávii pro Královské armádě a na vchodě proti partyzánům v policejních jednotkách. Poslední OA vz.27 byly zničeny v Rumunsku při náletu americké armády, jednalo se o OA, tkeré se tam dostali v březnu 1939. "ani jeden díl jsem zatím nečetl tak neím ví se, kolik OA se v Č.S.R. dočkalo května r. 45?" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 126: "Před cca 14 dny jsem si koupil knihu OA vz.30, v ní je popsané celé období služby těchto vozidel pro ČSA včetně bojů na Podkarpatské Rusi, služby v armádě Slov. štátu a služba v německých policejních složkách. Okrajově je zmiňována i služba OA vz.27" Pokud máš scener, tak mám prosbu, nešlo by to nascenovat a poslat? Mě jakákoliv literatura o armádě 1938/39 velmi zajímá, tato publikace má cenu skoro 400 Kč, takže vzhledem k tomu, že jsem studen VŠ, je cenově nedostupná jen tak. email: mailto:[email protected], pokúd by jsi mě chtěl kontaktovat. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 119: Před cca 14 dny jsem si koupil knihu OA vz.30, v ní je popsané celé období služby těchto vozidel pro ČSA včetně bojů na Podkarpatské Rusi, služby v armádě Slov. štátu a služba v německých policejních složkách. Okrajově je zmiňována i služba OA vz.27 "tak tohle jsou bomba fotky! Co vůbec skopci s našima obrněnejma autama dělali? Policejní akce, nebo rovnou šrot? " |
|
|
|
dneska na srazu KHVv Brně promítali fotky z bojů na moravsko-rakouském pomezí z r. 45 a byla tam jedna naprosto úchvatná fotka, která mě dostala. Němečtí soudruzi na čsl. tančících vz. 33. Tančíky byly zabaveny na Slovensku - měli čsl. kamufláž, přesněji slovenskou kamufláž tedy. Němečtí soudruzi je používali jako dělostřelecké tahače. Zajímavé. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 123: Já četl jen ten pátý
"ani jeden díl jsem zatím nečetl tak neím "
mbbb napsal v č. 123: Nevím, možná to tam někde je, nebo taky ve Francevovi a Klimentovi, to se ale podívám ráno, teď už jdu spát "ví se, kolik OA se v Č.S.R. dočkalo května r. 45?" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 122: ani jeden díl jsem zatím nečetl tak neím"v 5. dílu Obrněné techniky od Pejčocha" ví se, kolik OA se v Č.S.R. dočkalo května r. 45? |
|
|
|
mbbb napsal v č. 121: Bohužel žádné dostupné materiály k tomu ani snad nejsou, já vím jen o těchto fotkách a snad bych nějaké obecné zmínky našel v 5. dílu Obrněné techniky od Pejčocha "viděl jsem, pěkný, tohle je vůbec zajímavé téma na diskusi" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 120: viděl jsem, pěkný, tohle je vůbec zajímavé téma na diskusi "Já mám třeba OA vz.27 s trám. křížem, výborné foto" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 119: Jen ty policejní akce, už v době mobilizace byly všechny OA na průzkum v první linii slabá, i takový exrakouský těžký a celkově mnohem lepší ADGZ byl používán jen pro policejní akce v zázemí
"tak tohle jsou bomba fotky! Co vůbec skopci s našima obrněnejma autama dělali? Policejní akce, nebo rovnou šrot? "
mbbb napsal v č. 119: Já mám třeba OA vz.27 s trám. křížem, výborné foto "Někde doma mám fotky našich obrněných automobilů s trámovými kříži " |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 118: tak tohle jsou bomba fotky! Co vůbec skopci s našima obrněnejma autama dělali? Policejní akce, nebo rovnou šrot?"OA vz. 30 v německé armádě. forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=77181" Někde doma mám fotky našich obrněných automobilů s trámovými kříži - taky pěkný fotky. |
|
|
|
OA vz. 30 v německé armádě. forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=77181 |
|
|
|
Fuky napsal v č. 116: jj, jasne nebudu se o nem zminovat- nechci , aby kvuli me tady zase vypukla dalsi hadka "tenhle kulomet už párkrát řešili..." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Výzbroj a vybavení
- > Československé zbraně v německé armádě 1939 - 1945