Československé zbraně v německé armádě 1939 - 1945
|
|
---|---|
![]() |
petrtlach napsal v č. 136: to si "Jsem rád, že jsem mezi lidmi co tomu rozumí. " ![]() |
|
|
jirik napsal v č. 130: "Člověče, nic proti, ale obávám se, že nás seznamuješ se skutečnostmi, které jsou každému zde přítomnému a jenom trošku obeznámenému s tématem dávno známé." ![]() ![]() |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 131: Potřeboval bych interiér, čs.maskování a plány, pokud by to šlo. Moc díky. "Naskenovat je široký pojem co konkrétně?" |
|
|
|
![]() |
petrtlach napsal v č. 129: Vážený kolego, poněkud mi uniká souvislost s mým příspěvkem, na který reaguješ. Tebou zmíněná data (ještě k tomu chybně napsaná) si může každý přečíst v jakékoli knize. A že byly TK vz. 7/24 a vz. 24 používány v LO vz. 36 respektive LO vz. 37 zde ví také myslím každý. Takže, mohu tě poprosit o objasnění souvislosti mezi mým příspěvkem (110) a tvou reakcí na něj v (129)? Děkuji. "TK vz.07/12 je 8 mm kulomet, TK vz.07/24 je 8 mm kulomet předělaný na ráží 7.82 a Tk vz.24 ( Š 24) je 7.92 mm kulomet vyrávěný ve Zbrojovce Janeček v letech 1924-1932. Nevýhodou bylo prostřelení chlazení a tím vyžazení z boje. Pokud se setkáte se vzor 07/08, tak je to verze užívaná v sousedním Polsku v září 1939 polskou armádou. Tk vz.24 se u nás užíval hodně do pevnůstek vz.36, kde mohl vést dalekonosné palby do předpolí." |
|
|
![]() |
petrtlach napsal v č. 129: TK vz. 7/24 je též v ráži 7,92 mm Mauser (zřejmě překlep"TK vz.07/12 je 8 mm kulomet, TK vz.07/24 je 8 mm kulomet předělaný na ráží 7.82 a Tk vz.24 ( Š 24) je 7.92 mm kulomet vyrávěný ve Zbrojovce Janeček v letech 1924-1932. Nevýhodou bylo prostřelení chlazení a tím vyžazení z boje. Pokud se setkáte se vzor 07/08, tak je to verze užívaná v sousedním Polsku v září 1939 polskou armádou. Tk vz.24 se u nás užíval hodně do pevnůstek vz.36, kde mohl vést dalekonosné palby do předpolí." ![]() |
|
|
![]() |
petrtlach napsal v č. 127: Naskenovat je široký pojem"Pokud máš scener, tak mám prosbu, nešlo by to nascenovat a poslat?" ![]() |
|
|
![]() |
petrtlach napsal v č. 129: Člověče, nic proti, ale obávám se, že nás seznamuješ se skutečnostmi, které jsou každému zde přítomnému a jenom trošku obeznámenému s tématem dávno známé. "TK vz.07/12 je 8 mm kulomet, TK vz.07/24 je 8 mm kulomet předělaný na ráží 7.82 a Tk vz.24 ( Š 24) je 7.92 mm kulomet vyrávěný ve Zbrojovce Janeček v letech 1924-1932. Nevýhodou bylo prostřelení chlazení a tím vyžazení z boje. Pokud se setkáte se vzor 07/08, tak je to verze užívaná v sousedním Polsku v září 1939 polskou armádou. Tk vz.24 se u nás užíval hodně do pevnůstek vz.36, kde mohl vést dalekonosné palby do předpolí." |
|
|
Fuky napsal v č. 110: TK vz.07/12 je 8 mm kulomet, TK vz.07/24 je 8 mm kulomet předělaný na ráží 7.82 a Tk vz.24 ( Š 24) je 7.92 mm kulomet vyrávěný ve Zbrojovce Janeček v letech 1924-1932. Nevýhodou bylo prostřelení chlazení a tím vyžazení z boje. Pokud se setkáte se vzor 07/08, tak je to verze užívaná v sousedním Polsku v září 1939 polskou armádou."Jistě, kulomet Schwarzlose byl ve výzbroji všech nástupnických států Rakouska-Uherska, myslím, že jej snad nějakou dobu měli i Jugoslávci. Šlo o hodně rozšířený kulomet, ovšem vodní chlazení bylo v třicátých letech příliš zastaralé. I přesto byl TK vz. 07/24 či vz. 24 využit dokonce i v pohraničním opevnění." Tk vz.24 se u nás užíval hodně do pevnůstek vz.36, kde mohl vést dalekonosné palby do předpolí. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 123: Žádný, poslední kusy "padly za vlast" při Slovenském národním povstání, nedávno dala skupinka nadšenců dohromady repliku (myšleno OA vz.30). O ostatní neměl Heeres zájem. Užíval se ve Slovenské armádě, pak v Jugoslávii pro Královské armádě a na vchodě proti partyzánům v policejních jednotkách. Poslední OA vz.27 byly zničeny v Rumunsku při náletu americké armády, jednalo se o OA, tkeré se tam dostali v březnu 1939. "ani jeden díl jsem zatím nečetl tak neím ví se, kolik OA se v Č.S.R. dočkalo května r. 45?" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 126: "Před cca 14 dny jsem si koupil knihu OA vz.30, v ní je popsané celé období služby těchto vozidel pro ČSA včetně bojů na Podkarpatské Rusi, služby v armádě Slov. štátu a služba v německých policejních složkách. Okrajově je zmiňována i služba OA vz.27" Pokud máš scener, tak mám prosbu, nešlo by to nascenovat a poslat? Mě jakákoliv literatura o armádě 1938/39 velmi zajímá, tato publikace má cenu skoro 400 Kč, takže vzhledem k tomu, že jsem studen VŠ, je cenově nedostupná jen tak. email: mailto:[email protected], pokúd by jsi mě chtěl kontaktovat. |
|
|
|
![]() |
mbbb napsal v č. 119: Před cca 14 dny jsem si koupil knihu OA vz.30, v ní je popsané celé období služby těchto vozidel pro ČSA včetně bojů na Podkarpatské Rusi, služby v armádě Slov. štátu a služba v německých policejních složkách. Okrajově je zmiňována i služba OA vz.27 "tak tohle jsou bomba fotky! Co vůbec skopci s našima obrněnejma autama dělali? Policejní akce, nebo rovnou šrot? " |
|
|
![]() |
dneska na srazu KHVv Brně promítali fotky z bojů na moravsko-rakouském pomezí z r. 45 a byla tam jedna naprosto úchvatná fotka, která mě dostala. Němečtí soudruzi na čsl. tančících vz. 33. Tančíky byly zabaveny na Slovensku - měli čsl. kamufláž, přesněji slovenskou kamufláž tedy. Němečtí soudruzi je používali jako dělostřelecké tahače. Zajímavé. |
|
|
![]() |
mbbb napsal v č. 123: Já četl jen ten pátý"ani jeden díl jsem zatím nečetl tak neím " ![]()
mbbb napsal v č. 123: Nevím, možná to tam někde je, nebo taky ve Francevovi a Klimentovi, to se ale podívám ráno, teď už jdu spát "ví se, kolik OA se v Č.S.R. dočkalo května r. 45?" |
|
|
![]() |
čet.Hrad napsal v č. 122: ani jeden díl jsem zatím nečetl tak neím"v 5. dílu Obrněné techniky od Pejčocha" ví se, kolik OA se v Č.S.R. dočkalo května r. 45? |
|
|
![]() |
mbbb napsal v č. 121: Bohužel žádné dostupné materiály k tomu ani snad nejsou, já vím jen o těchto fotkách a snad bych nějaké obecné zmínky našel v 5. dílu Obrněné techniky od Pejčocha "viděl jsem, pěkný, tohle je vůbec zajímavé téma na diskusi" |
|
|
![]() |
čet.Hrad napsal v č. 120: viděl jsem, pěkný, tohle je vůbec zajímavé téma na diskusi "Já mám třeba OA vz.27 s trám. křížem, výborné foto" |
|
|
![]() |
mbbb napsal v č. 119: Jen ty policejní akce, už v době mobilizace byly všechny OA na průzkum v první linii slabá, i takový exrakouský těžký a celkově mnohem lepší ADGZ byl používán jen pro policejní akce v zázemí
"tak tohle jsou bomba fotky! Co vůbec skopci s našima obrněnejma autama dělali? Policejní akce, nebo rovnou šrot? "
mbbb napsal v č. 119: Já mám třeba OA vz.27 s trám. křížem, výborné foto "Někde doma mám fotky našich obrněných automobilů s trámovými kříži " |
|
|
![]() |
Glynwed napsal v č. 118: tak tohle jsou bomba fotky! Co vůbec skopci s našima obrněnejma autama dělali? Policejní akce, nebo rovnou šrot?"OA vz. 30 v německé armádě. forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=77181" Někde doma mám fotky našich obrněných automobilů s trámovými kříži - taky pěkný fotky. |
|
|
![]() |
OA vz. 30 v německé armádě. forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=77181 |
|
|
Fuky napsal v č. 116: jj, jasne nebudu se o nem zminovat- nechci , aby kvuli me tady zase vypukla dalsi hadka"tenhle kulomet už párkrát řešili..." ![]() |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Výzbroj a vybavení
- > Československé zbraně v německé armádě 1939 - 1945