Konec války v Čechách a na Moravě 1945
|
|
---|---|
mirekchýlek napsal v č. 240: Mohu se zeptat, o co že se to s Vámi přetahuji? "že objekty němci nevyzbrojili... ale opravdu nemám chut se přetahovat o nic..." |
|
|
|
mirekchýlek napsal v č. 230: Vážený pane kolego, já sice nejsem vystudovaný historik, nezabývám se problematikou třicet let, nicméně doporučil bych Vám méně siláckých keců a revizi Vašich jak vidno ne až tak docela stoprocentních znalostí."Pokud jde o 29 ověřím si to , myslím si že 29 nevyla vůbec dostavěna úpodobně jako objekty v rámci cvičiště milostovice , jamnice, zlatníky..." Člověk, který zde hraje velikého znalce, před kterým bychom se měli téměř klanět, a následně napíše nesmysl podobný výše citovanému je mi k smíchu. Jako ověření bych doporučil jet se na objekt OP-S 29 "Rozcestí" podívat, stejně jako na další objekty v prostoru, protože začínám mít dojem, že to s Vaší bezvadnou znalostí oblasti a terénu tak žhavé nebude.
mirekchýlek napsal v č. 226: O tom se, myslím, s Vámi nikdo nepře, já jsem pouze podotýkal, že to pro nás není nikterak nová a převratná informace.
"o tom že podstatná část objektů bylůa osazená původní výzbroji svědčí i fotodokumentace z roku 45 ,viz mgr cgrástka - muzeum Milostovice"
mirekchýlek napsal v č. 226: Pan Jatzek zde muzeum, pokud je mi známo, stále provozuje.
"pokud jde o op 1O , křižovatka bylo tam svazarmovské minimuzeum, "
mirekchýlek napsal v č. 226: ...což by vzhledem k faktu, že byly kanonové střílny vytrženy, skutečně nikdo nepředpokládal... "tento bukr neměl pt kanon " Zdraví Vás nevystudovaný ignorant a trotl Jan Fukala! |
|
|
|
fusilier napsal v č. 237: Výduch zkaženého vzduchu je terminus technikus, který zde používá i Fuky. Jinak je to zařízení na odvod vzduchu z objektu prostřednictvým přetlaku. "mirekchýlek napsal v č. 226: "vypálil přes výduch " Přes co? " |
|
|
|
mirekchýlek napsal v č. 227: Nevypadá to tak , to bys psal dle pravopisu a nechoval se tak nadutě.
"jsem na rozdíl o mnohých vystudovaný"
mirekchýlek napsal v č. 227: My je známe taky.
"na rozdíl o mnohých jsem v tomto oboru hodně zběhlý , protože protagonisty dějů o pevnostech , pana poláška , mitju boráka znám mnoho let "
mirekchýlek napsal v č. 227: ???
"a protože z toho nežiji .. "
mirekchýlek napsal v č. 226: Přes co?
"vypálil přes výduch "
mirekchýlek napsal v č. 226: Neznám
"PT 47 mm "
mirekchýlek napsal v č. 232: A toto má něco společného s tématem? Mimo to, že tento odstavec naprosto postrádá smysl.
"neplačte nad jazykem , raději se zabývejte mladými, chudáci jsou většinou odstrčeni , reakce mimo téma, zatím se nikdo neozval , pojdme se podívat a hlubší zájem , inu klouzání po povrchu a reprodukovaní frázi...."
mirekchýlek napsal v č. 230: Takže ten kus železobetonu, co tam stojí je vzduch? "myslím si že 29 nevyla vůbec dostavěna" |
|
|
|
mirekchýlek napsal v č. 232: On by to měl být server nejen o slohu, Vaše příspěvky nepokulhávají toliko ve stylistice, že. I ta gramatika by potřebovala nějakou tu úpravu. Jestli jste takhle učil češtinu, tak potěš.. "je to server o slohu???" Tím nic proti obsahu Vašich příspěvku, pokud jde o informační hodnotu, kdybyste je napsal aspoň trochu česky, diskuse o nich by se jistě odehrávala v jiné než jazykovědné rovině s proložením invektivami, a na solidní historické úrovni.. |
|
|
|
Server o slohu to určitě není, nicméně není na škodu pokusit se své myšlenky utřídit do takové podoby, aby byly přístupné i ostatním. Lépe se pak na ně reaguje a člověk snáze pochopí, co chtěl vlastně autor říct. Jinak to může do jisté míry připomínat čínský film s japonskými titulky či surrealistickou metodu psychického automatismu. Dovolím si ještě otázku na závěr — příspěvek Honzy M. [téma č. 143 - přísp. č. 213] za reakci na Vaše příspěvky nepovažujete? |
|
|
|
mirekchýlek napsal v č. 230: to myslíš vážně?? jsou známy fotky torza kanónu z OP-S29 !!! viz. www.opevneni.cz"myslím si že 29 nevyla vůbec dostavěna" Dokonce znám člověka, kterej ho tam ještě pamatuje než jej odvezli na Alej. Jen by mě zajímalo odkud čerpáš ohledně opevnění, když ani nevíš o tom torzu a navíc o jeho dokončení. PS: Mohu se zeptat odkud jsi? |
|
|
|
Je to server o slohu??? Myslím že jde o obsah. Většinou píšu z patra, teď jsem v kanceláři. Neplačte nad jazykem, raději se zabývejte mladými. Chudáci jsou většinou odstrčení. Všechny reakce jsou mimo téma, zatím se nikdo neozval s ničím seriózním a neprojevil hlubší zájem. Inu, je to jen povrchní reprodukovaní frází.
Tak takhle jsem si to přeložil já. |
|
|
|
Tedy promiňte, ale
mirekchýlek napsal v č. 226:
"byl do roku 68 ve vzduchu "
mirekchýlek napsal v č. 226:
"donrdádávna pýístupná "
mirekchýlek napsal v č. 227: ale tohle si od vás, pane Chýlku, opravdu nezasloužíme. Čeština je pro mne osobně příliš cenné náčiní, než aby s ní zacházel někdo takto barbarsky a já k tomu mlčel. Na toto fórum se připojuje hodně mladých lidí a také mají někdy problémy s mateřštinou. Pokud jste je nebo jejich rodiče učil češtinu vy, pak se tomu ani příliš nedivím. "obecnou češtinou , tu jsem učil naposledy v roce 1989.... " |
|
|
|
mirekchýlek napsal v č. 226: Asi takhle - byl bych rád kdyby jsi byl schopen zplodit něco takového, byť i v kratší formě, s použitím gramatiky, teček a velkých písmen na začátku věty: www.fronta.cz/posledni-boje-9-armady-duben-k...
"pánové vy si děláte legraci z historie ??? nebo si na něco hrajete ??? pokud jste takoví ignoranti a trotli , tak se zabývejte něčím smysluplným ale prosím nefušujte do vojenské historie "
mirekchýlek napsal v č. 227: Není pro mě problém ti poslat celé svoje jméno a adresu, ale nevidím jediný důvod proč takové informace dávat veřejně na web. Z vlastní zkušenosti můžu říct že stačí jeden debil a uvedení firemního e-mailu kde je uvedeno jméno a můžeš se v práci dočkat nemilého překvapení v podobě anonymní hlášky zaměstnavateli že jsi nácek. To jen tak na okraj. "pánové a jen tak na okraj já se neskrývám pod nickem " |
|
|
|
Toš to su zvědav na ty nácky, kerej že to bude objekt? To bych rád věděl, pač se o vejkendu chystám projet na čůze po linii Pokud jde o kanón na Aleji, tak jeho torzo pochází z OP-S29 - kousek od obce Jamnice. |
|
|
|
jirik napsal v č. 214: Že by k výbuchu v OP-S 10 došlo až tak pozdě je z mého pohledu nesmysl, stejně tak jako jiná zmíněná pochybná data."Mohl bych poprosit o podrobnosti? Resp. odkud, z jakého zdroje, jsou tyto informace?" A že byly osazeny kanony? To má být nová a převratná informace? Připojil bych se k žádostem o menší množství slovních výpadů a větší množství alespoň maličko smysluplných vět a souvětí. Doporučená literatura: Pravidla českého pravopisu. |
|
|
|
Ano, většinou se říká že důležitější než forma je obsah. Bohužel, v tomto případě forma dosti stěžuje porozumět obsahu. Samozřejmě že většinu si přeberu a domyslím co chtěl pisatel asi tak říct, ale přeci jenom bych také přivítal trochu transparentnější formulaci svých myšlenek. Nicméně, na případnou fotogalerii či článek jsem zvědavý. | |
|
|
mirekchýlek napsal v č. 217: A s pravopisem a úpravou věty "nemám rád , potouchlé připomínky" se patrně také zrovna nebratříš?"nemám rád , potouchlé připomínky .. jdou mimo." Jinak jsem rád, že sis všimnul že neargumentuji k věci, nýbrž pouze k (ne)srozumitelnosti tvých příspěvků pro čtenáře ne zcela zvyklého na náročnější modernistickou beletrii, a preferuji srozumitelnost ve vyjadřování - zatím tvé příspěvky vypadají spíše jako volně vedle sebe položené věty prakticky mizivé informační hodnoty - například když pozornější čtenář zapátrá, zjistí s trochou úsilí, že na námitku HonzyM., že v roce 1945 ještě nelze hovořit o Gottwaldově vládě, neb nebyl jejím předsedou, odpovídáš vágním a v dosavadním kontextu diskuse mně ne zcela pochopitelným tvrzením o nálepkování -
mirekchýlek napsal v č. 215: -jenomže to si ve volně plynoucím sledu myšlenek musím tak nějak vykutat." 2 zkuste nehodnotit úlohu k. gottwalda v Moskvě opravdu o tom málo víme ale pro osvobození to byl přínos.. nálepkování zde nemá místo.." Mně by úplně stačilo, když bys své myšlenky tak nějak zpřístupnil veřejnosti - pak bych patrně jenom sledoval, zda nějaké máš. |
|
|
|
to mirekchýlek: Doopravdy silně bych doporučoval namísto, byť možná fascinujícho, proudu vědomí, používat nějak artikulované věty, pokud možno zřetelně členěné, s ohledem na ustálenou interpunkci českého jazyka, protože podobné jazykové experimenty ne tak úplně vyhovují potřebám zdejší diskuse a činí značně obtížným reakci na ně. Nešlo by to nějak srozumitelněji, prosím?
mirekchýlek napsal v č. 215: Třeba zrovna slovní spojení "letectvo včetně jízdy" vzbuzuje takový jistý dojem mezi něčím zvláštním a něčím povýtce surrealistickým. "kde praskla pokud to bylo možné nastupovaly mechanizované svazky a letectvo včetně jízdy... " |
|
|
|
mirekchýlek napsal v č. 208: Mohl bych poprosit o podrobnosti? Resp. odkud, z jakého zdroje, jsou tyto informace? "osádka bunkru na rytířském se rozešla až 12. května domů, osádka op 1O bojovala a padla 2 května 1945" |
|
|
|
Takže, pokud jsem to správně pochopil, proti mému příspěvku na téma "Mýtus o plánu šetrného osvobození Ostravska" je především namítáno, že (zkráceně) záchrana ostravska skutečně byla jednou z priorit generálního štábu RA. K tomu bych měl několik poznámek a dotazů: 1) Proč tedy původní plán přímého útoku na Ostravsko vznikl a proč byla učiněna snaha o jeho realizaci? 2) Znamená-li to tedy, že se "místo hladkého úderu v oblasti českého prostředí se silnou podporou obyvatelstva" konala "obchvatová operace přes německé fanatické obránce (...) a hlavně českých předválečných opevnění", 2a) Proč při tomto "hladkém úderu" realizovaném ve dnech 10.-17.3. postoupila vojska 4.UF o méně než 30 km? 2b) Proč generálové Grečko a Moskalenko zde hovoří o silném odporu nepřítel a nikoliv o silné "podpoře obyvatelstva"? 2c) Jak moc "české" (procentuálně) bylo prostředí na Karvinsku a Těšínsku? 2d) Mám tomu rozumět tak, že ve směru původně plánovaného "hladkého úderu" se žádné předválečné opevnění nenacházelo? 3) "je nutno připomenout prioritu vlády k gottwalda" - přestože si nedělám iluze o politickém profilu Z. Fierlingera, je nutné připomenout, že v r. 1945 žádná vláda K. Gottwalda nebyla. 4) "kapitán šrámek upřesnoval místo úderu v obcích Kozmice a Hoštice mimo postavené pevnosti" To mluvíme o poslední fázi operace 15.-30.4. Rád bych připomenul, že operace začala už 10.3. a že býv. čs. opevnění tvořilo teprve jednu z posledních obranných linií německé obrany. 5) Já nepopírám, že Ostravsko bylo osvobozeno šetrně (ve srovnání třeba s dobýváním Wroclawi), jen odmítám dřívější tvrzení, že to byl od počátku záměr, protože - světe div se - velitelé útočících vojsk nevěděli nic o tom, že by "útočícím divizím bylo výslovně uloženo, aby co možná nejvíce šetřily průmyslový potenciál ostravské oblasti", jak se v literatuře z období komunismu píše. |
|
|
|
mirekchýlek: Bylo by možné zlepšit pravopis a celkovou větnou stavbu ? Zbytečně shazujete informace do příspěvku vtěsnané... | |
|
|
je pravdou, že celý příspěvek od mirekchýlek je těže stravitelný. A čeština trpí a trpí........ Docela by mne také zajímalo odkud výše uvedený čerpá informace a také jeho výklad celé operace. |
|
|
|
Já bych velice rád reagoval, ale smysl některých vět mi prostě uniká - bylo by prosím možno napsat příspěvek ještě jednou, v celých větách, pokud možno tak, aby bylo jasné, co ve větě je podmět a co předmět? Děkuji za nás pomalejší. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Konec války v Čechách a na Moravě 1945