Organizace jednotek armád 2.sv.v. - schémata, výzbroj, počty
|
|
---|---|
![]() |
DIKY ![]() |
|
|
![]() |
Jakub Javorský napsal v č. 39: Einheitsfeldmütze = jednotná polní čepice - dá se tudíž předpokládat, že po roce 1943 se už zvláštní čepice pro horské jednotky nevyráběla, a jediný typ který byl nově fasován ve všech jednotkách (mimo tankistů, kteří přece jen měli variantu v černé barvě) byla právě Einheitsfeldmütze. "Einheitsfeldmütze M 43" |
|
|
![]() |
Dobry den neviete ci nahodou GEBIRGSJAGERS nepouzivali aj Einheitsfeldmütze M 43 sivej farby ? dakujem |
|
|
![]() |
kálop napsal v č. 36: Jestli někdo u Frymburka viděl kozáky, brzy po objevení skončily nakrouhaný v bramboračce."Podle svedku pry byl maly oddil pred koncem valky i u obce Frymburk a u Cerne v Posumavi. " ![]() U Frymburka přešlo k Američanům mužstvo pomocný brigády ROA, většina z nich viděla kozáka nejvýš v biografu. www.arcig.cz/projekty/historseminar/svoboda.doc |
|
|
![]() |
Zkoušel jsi knihu "Kozáctvo" od Stanislava Auského? |
|
|
Dobry den. Obracim se na vas s dotazem, zda je znamo jake, kde a v jakem poctu se na uzemi CSR nachazelo kozacke vojsko, ktere bojovalo na strane Nemecka?(pod jakou armadou bylo jejich veleni atd. )Podle svedku pry byl maly oddil pred koncem valky i u obce Frymburk a u Cerne v Posumavi. Jsou znama nejaka fakta o tom, zda urcity pocet techto kozaku byl predan z naseho uzemi ang.am. vojsku do Rakouska?(např. do okolí města Lienz) Děkuji P.Polák |
|
|
|
Kdo poraradí či zodpoví kde púsobila, jak a kolik lidí měla atd, či kde hledat info o: 7.Sih. FL.A. Rgt.62 - sloužil zde i můj otec jež u obce Habscheid přišel o nohu (r.44/ v září. Děkuji Helmut Š. mailto:[email protected] |
|
|
|
![]() |
jo asi jo tak dík moc...![]() |
|
|
![]() |
1.pěší divize napsal v č. 30: www.fronta.cz/americke-pozemni-sily"Potřeboval bych vědět kolik rot měla 1.Pěší divize a hledal jsem na netu anikde jsem toho moc nenašel." www.fronta.cz/dotaz/organizace-jednotek-amer... Třeba jsi málo hledal. |
|
|
1.pěší divize napsal v č. 30: US pešia divízia z r. 1944 mala 3 pešie pluky, 4 delostrelecké prápory, ženijný prápor, zdravotný prápor, prieskumný oddiel, spojovaciu rotu, oprávarenskú rotu, tylovú rotu, veliteľstvo, veliteľskú rotu a čatu MP. Celkovo mala pešia divízia 14523 mužov, z toho 687 dôstojníkov, 42 práporčíkov a 12959 poddôstojníkov a vojakov.
"Zdravím Potřeboval bych vědět kolik rot měla 1.Pěší divize "
1.pěší divize napsal v č. 30: Od Omahy v skratke postup Francúzskom - Mása - Aachen - boje v oblasti Siegfriedovej línie - Ardeny a následný protiútok - Rýn - Ruhrská kapsa - čať divízie v západných Čechách, Cheb, Kynšperk."A chtel bych se dozvědět jaký byl postum 1.Divize od vylodění na sektoru Fox Red." zdroj: Jiří Kosina, Americké pozemní síly 1941-1945 |
|
|
|
![]() |
Zdravím Potřeboval bych vědět kolik rot měla 1.Pěší divize a hledal jsem na netu anikde jsem toho moc nenašel.A chtel bych se dozvědět jaký byl postum 1.Divize od vylodění na sektoru Fox Red. |
|
|
Dobrý den všem. Potřebuji zjistit jaká jednotka (či jednotky) se pohybovala na Jižní Moravě v prostoru Znojmo, Jevišovice, Moravské Budějovice, či speciálně jaká to byla jednotka, jejíž štáb byl zakopán v lesích okolo samoty Kyničky u Hostima v dubnu až květnu 1945. Jednotka měla obrněné transportéry, protiletadlové kanóny a asi i samohybná (?útočná) děla, možná i další "stroje". Znak jednotky na transportérech byla bílá hlava koně. Velitelem měl být Hrabě Von Ekkerhart (tak se to přibližně vyslovovalo, ale nevím, jak se to přesně psalo) - nosil zlatý lorňon. Informace jsou ze vzpomínek mého otce (bylo mu tehdy 7 let), který na té samotě tehdy žil. Mohu sdělit mnoho dalších detailů. Jednotka budovala v lesích okolo záchytnou pozici (past), ale bleskově "ustoupila" po průlomu Rusů směrem na Jihlavu (Pražská operace) a zbylo tam po ní mnoho zbraní a jiného materiálu (celé polní kino i s kilometry filmů - krásně hořely, výbušniny z dělostřeleckých nábojů v poškozených transportérech - taky krásně hořely alítaly jako rakejtle, plastické trhaviny - ideální plastelína pro hravé děti - to byl pak nářez....). Zkoušel jsem najít něco konkrétního, ale zatím se i nedaří ani u nás ani v zahraničí na webu. Budu vděčen i za radu., kde a jak hledat. | |
|
|
![]() |
Simi napsal v č. 15: "a ještě kolik mužů měla rota,četa a družstvo" Je to individualne a zalezi to od tej ktorej armady a taktiez od druhu zbrane (pechota, motorizovana pechota, tankisti, vysadkari, zenisti...). Tak napr. v druhej polovici vojny malo pesie druzstvo v rozlicnych armadach tieto tabulkove pocty ludi: americka a.: 12 britska a.: 10 nemecka a.: 9 |
|
|
![]() |
Ne, třeba se někde zmínil, že šlo o jednu z nejlepších nebo nejlepší armádu (i když tomu moc nevěřím) aby trochu uvedl čtenáře do obrazu o ztrátu jaké formace se jedná, a nemínil to jako absolutní hodnocení kvalit. |
|
|
![]() |
ja_62 napsal v č. 25: jako že mu nevychazeli řadky a už nevěděl co ma napsat??"A co když to jen tak napsal?" ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
pq58 napsal v č. 24: A co když to jen tak napsal?"(no spiše sem jen doufam ...hned mi bylo jasne že řict že nejlepši armada je ta se mi zda poněkud divne...snad autor vychazel z počtu..ale ..)" ![]() |
|
|
![]() |
ja_62 napsal v č. 23: to pravě nefim.."Na základě čeho tak autor soudil?" ![]() |
|
|
![]() |
pq58 napsal v č. 22: Nejde jen o to, že je to subjektivní, jde i o fakt, že objektivně rozličné armády bojovaly v rozpětí let 1939-1945 za různých podmínk na různých bojištích proti různému nepříteli - jak třeba porovnávat Panzerarmee Afrika, Armee Lapland a třeba 1. armádu?
"jo jasně je to strašně subjektivni"
pq58 napsal v č. 22: Na základě čeho tak autor soudil? "ale přeci někde sem četl že to byla 6.armada..." |
|
|
![]() |
PéZet napsal v č. 21: jo jasně je to strašně subjektivni...ale přeci někde sem četl že to byla 6.armada...(stalingrat peklo na volze "O žádné se nedá říct že je nejlepší." |
|
|
pq58 napsal v č. 20: O žádné se nedá říct že je nejlepší. "a teď jeden docela subjektivni dotaz : ktera byla nejlepši německa polni armada???(6.??)" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Organizace jednotek armád 2.sv.v. - schémata, výzbroj, počty