Pražské povstání - květen 1945
|
|
---|---|
díky Honzo M. tohle hodně pomůže :) v úvaze do Teorie práva :). | |
|
|
inu, jiný kraj, jiný mrav | |
|
|
Myslel jsem, že si zaslouží zmínku přímo zde, ne jen v odkazované odpovědi. Jinak docela mě během mého krátkého studia historie zaujalo, jak rozdílné byly retribuce v českých zemích a na Slovensku, i rozdíly mezi různými kraji... |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 212: Občas se hodí kliknout i na odkazy - viz moje 210. "Myslím, že tu ještě nezazněl pro problém nejspíš klíčový pojem: retribuční soudnictví. "
Honza M. napsal v č. 210: Takže, počet skutečně pověšených kolaborantů v prvním období (1945-1947) byl asi nižší než 234 - jednak podle zpráv lidových soudů bylo vyneseno méně rozsudků, než uvedl ministr spravedlnosti, jednak ne všechny rozsudky byly vykonány."Počty v druhé vlně ti zjistím večer. " Ve druhém období (1948) bylo v ČSR vyneseno 31 rozsudků smrti, z toho 10 zřejmě nad kolaboranty (Čechy a Slováky). Opět ne všechny rozsudky byly vykonány. (viz Kočová, Kateřina: Druhá retribuce. Činnost mimořádných lidových soudů v roce 1948. In: Soudobé dějiny 3-4/2005.) Nějaké rozsudky padaly i v 50. a 60. letech, to se však týkalo spíš válečných zločinců než kolaborantů. Tedy pokud to shrnu, popraveno bylo plus-mínus (EDIT:) 244 kolaborantů (234+10). K trestu vězení mohlo být úhrnem odsouzeno nějakých 45000 osob (nacistů i kolaborantů). |
|
|
|
Myslím, že tu ještě nezazněl pro problém nejspíš klíčový pojem: retribuční soudnictví. Velice zajímavé čtení k tématu je Borák, Mečislav: Spravedlnost podle dekretu a Jiřík, Václav: Nedaleko od Norimberka. |
|
|
|
děkuju Vám moc | |
|
|
giro.c napsal v č. 208: Tak těch zastřelených za pochodu asi moc nebylo (rozhodně méně, než vůdci národa očekávali), maximálně tak v oblastech, kde povstání zuřilo nejvíc a nejdéle (asi Praha). Jinak např. v našem okrese vím asi o třech zastřelených - z toho jeden týden po válce se s puškou v ruce bránil zatčení. A těch pověšených kolaborantů bylo taky nad očekávání málo, asi 234 v první vlně (viz www.fronta.cz/dotaz/potrestani-nacistickych-...)"Nevím o tomhle nic. Počítám, že hodně jich muselo být zastřeleno za pochodu, ale bylo s nima nějak naloženo soudně po 2WW?" Počty v druhé vlně ti zjistím večer. |
|
|
|
Velmi obecně, záleží, jaké kolaboranty máš na mysli. Jednak bych vzal skupinu kolaboranti - příslušníci "státních organizací" - možno-li je takto souhrnně označit, což jsou členové protektorátní vlády (vlád), představitelé Národního souručenství, NOUZ, Kuratoria pro výchovu mládeže. Tito byli souzeni před Národním soudem, zřízeným podle Dekretu prezidenta republiky. Viz. www.snemovna.cz/cgi-bin/win/eknih/1946uns/st... Tamtéž i o soudech s kolaboranty "nestátními" - čeští fašisté, Vlajka, Česká liga proti bolševismu, kolaborující bývalí čs. vojáci a důstojníci, aktivističtí novináři.. Další skupina pak jsou "kolaboranti" typu Vlasty Buriana, Adiny Mandlové apod., A skupina sama pro sebe jsou pak všemožní spolupracovníci gestapa, se kterými už počítali komunisti pro svou budoucí potřebu.. třeba takový Jaroslav Nachtmann.. |
|
|
|
No nevim, jestli je tohle to nejvhodnější téma, ale dneska na mě byl vznesen dotaz, jak u nás bylo naloženo s kolaboranty. Nevím o tomhle nic. Počítám, že hodně jich muselo být zastřeleno za pochodu, ale bylo s nima n ějak naloženo soudně po 2WW? | |
|
|
bart122 napsal v č. 206: www.fronta.cz/dotaz/obrnena-technika-v-prazs..."Dobrý den mám takový dotaz:Měli povstalci nějaké tanky nebo jiné obrněné vozi a jestli , ano jaké typy.Předem děkuji za odpověť." Poděkování patří eglimu. |
|
|
|
Dobrý den mám takový dotaz:Měli povstalci nějaké tanky nebo jiné obrněné vozi a jestli , ano jaké typy.Předem děkuji za odpověť. | |
|
|
To je vpohodě Moby ,aspon vidíš že nekecam,ten námořník tam někde prostě musel bejt ale kdo a kde?,to je otázka | |
|
|
Rád bych se omluvil - občas napíšu nějakou první krávovinu co mě napadne, jen že je legrační. Nejenže nejde srovnávat pražský povstání s fiktivní vzpourou na parníku Primátor Dittrich, ale na tý fotce je fakt dýka Kriegsmarine. | |
|
|
Moby napsal v č. 201: Rozhodně si nedělam p****,můj děda sloužil v Praze jako policista a při povstání tam ukořistil nějakýmu němčourovi námořnickej kordík a prej to byl velitel nějaký pražský posádky. "A co při vzpouře na parníku Primátor Dittrich teprve, nebo když na Franci Josefovi bouch kotel." |
|
|
|
A co při vzpouře na parníku Primátor Dittrich teprve, nebo když na Franci Josefovi bouch kotel. | |
|
|
Zdar neví někdo,jestli nebyl ke konci války nebo při Pražským povstání, velitelem nějaký Pražský posádky nějakej samozřejmě německej námořník? edit.Fuky: Sloučení dvou příspěvků. |
|
|
|
Myslím,že jestli to někam patří, tak sem: htf.mysteria.cz/soubory/download/povstani.WMV Je to část dokumentu (tipoval bych to,že těsně poválečného,nebo z tak 50.-60. let ) o Pražském povstání. (dávali to na minulý rok na ČT,odkud jsem to nahrál) |
|
|
|
Nedávno vyšla kniha Stanislava Kokošky Praha v květnu 1945, podle mě stojí za přečtení. | |
|
|
Teda doufám, že to byl článek o něm!!! | |
|
|
Zkus poslední číslo Historie a vojenství. Je tam o něm celý - velmi dobrý´, článek. A zastřelil se - jak píše Johny. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Pražské povstání - květen 1945