Nacisté - Hitler, Goebbels, Himmler, Göring…
|
|
---|---|
dead man napsal v č. 694: www.lepoint.fr/societe/exclusif-le-fils-fran... I jestli to Ádův syn nebyl, tak se snažil - co se týče image. Asi celkem litoval, že nemá víc vlasů.
"Je tomu už třicet let, co s tvrzením, že je synem bývalého německého vůdce, vystoupil Francouz Jean-Marie Loret. Napsal tehdy knihu Jméno tvého otce bylo Hitler."
www.novinky.cz/koktejl/259486-hitler-mel-syn... Vyšlo rovněž najevo, že přestože Hitler se nikdy k žádnému dítěti nepřihlásil, nosili němečtí důstojníci Loretově matce obálky s penězi i během druhé světové války.
...il est établi que, pendant l'Occupation, des officiers de la Wehrmacht apportaient des enveloppes d'argent liquide à Charlotte.
Nechci urážet ničí matku, ale napadaj mě pro to i jiný důvody. |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 699: díky za vysvětlení "Pokud máš na mysli vymáhání reparací od Hitlerova potomka, tak něco takového by myslím bylo v mezinárodním právu bezprecedentní nóvum. Náhrady válečných škod se vždy vymáhaly od "národů" (tj. států), už jen z toho důvodu, že z jednotlivců a jejich rodin (např. panovníků) se nedá vytřískat tolik jako ze státního rozpočtu; byť by vina jednotlivce na rozpoutání války byla nediskutovatelná." |
|
|
|
historik1 napsal v č. 697: Pokud máš na mysli vymáhání reparací od Hitlerova potomka, tak něco takového by myslím bylo v mezinárodním právu bezprecedentní nóvum. Náhrady válečných škod se vždy vymáhaly od "národů" (tj. států), už jen z toho důvodu, že z jednotlivců a jejich rodin (např. panovníků) se nedá vytřískat tolik jako ze státního rozpočtu; byť by vina jednotlivce na rozpoutání války byla nediskutovatelná. "co třeba náhrada škod za mrtvé apod. ?" |
|
|
|
Dědictví po Hitlerovi propadlo po válce v prospěch svobodného státu Bavorsko, včetně autorskoprávních nároků. Těžko říci zda by na tom něco změnilo pozdní objevení se nelegitimního potomka, neznámého v době smrti (a jeho dědiců).
Honza M. napsal v č. 696: Do budoucna by to už téměř nestálo za to -70 let od úmrtí autora vyprší s koncem roku 2015. "s úmyslem vymáhat autorské poplatky zpětně." |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 696: možná tomu nerozumím ale co třeba náhrada škod za mrtvé apod. ?? "To by ovšem mohl zasadit vážnou ránu neonacistickým hnutím, kdyby za každý výtisk museli platit potomkům bývalého odbojáře. Samizdatové apod. kopie, by bylo možné stíhat dokonce i v zemích, které jsou jinak vůči nacismu velmi benevolentní. Skoro si přeji, aby to tomu pánovi vyšlo, a aby se na něj pověsila nějaká právnická pijavice s úmyslem vymáhat autorské poplatky zpětně." |
|
|
|
egli napsal v č. 695: To by ovšem mohl zasadit vážnou ránu neonacistickým hnutím, kdyby za každý výtisk museli platit potomkům bývalého odbojáře. Samizdatové apod. kopie, by bylo možné stíhat dokonce i v zemích, které jsou jinak vůči nacismu velmi benevolentní. "mají nárok na autorské poplatky z vydávání Mein Kampfu" Skoro si přeji, aby to tomu pánovi vyšlo, a aby se na něj pověsila nějaká právnická pijavice s úmyslem vymáhat autorské poplatky zpětně. |
|
|
|
dead man: u této zprávy je důležitá zejména tato věta
Právník Francois Gibault, se kterým se přišel Loret poradit v roce 1979, zda odhalovat identitu svého biologického otce, prohlašuje, že Loretovy děti mají nárok na autorské poplatky z vydávání Mein Kampfu.
www.novinky.cz/koktejl/259486-hitler-mel-syn... |
|
|
|
aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek....
Francie znovu mluví o synovi Hitlera. Čeká nové důkazy ? Je tomu už třicet let, co s tvrzením, že je synem bývalého německého vůdce, vystoupil Francouz Jean-Marie Loret. Napsal tehdy knihu Jméno tvého otce bylo Hitler. |
|
|
|
Gren.Biermann napsal v č. 692: Kromě drobného pozastavení nad definitivně zvláštními choutkami které zde projevuješ bych upozornil na to, že vyjmenované vlastnosti jsou přesně ty, které mu umožnily udělat kariéru jakou udělal. "Goring byl nekompetentni nabubřeny samolibec ulhaný lhař a celková katastrofa Luftwave ! Poslal bych ho Stalinovi nahateho a svazaneho v dřevěné bedně jako dárek na oslavu nově dobytého ruského uzemí " |
|
|
|
Goring byl nekompetentni nabubřeny samolibec ulhaný lhař a celková katastrofa Luftwave ! Poslal bych ho Stalinovi nahateho a svazaneho v dřevěné bedně jako dárek na oslavu nově dobytého ruského uzemí | |
|
|
bush napsal v č. 690: Jsem rád, že z tohoto hlediska si rozumíme, ale skutečně mi ta Tvoje původní reakce (v č. 684) na jednotlivý titulek - a hledání, resp. zdůraznění, "loaded words" v něm - nepřipadala adekvátní - ne úplně proporcionální - v daném kontextu té zprávy jako momentální aktuality. Což říkám se vší odpovědností člověka který má ve značné neoblibě jak idnes, tak s ním propojený tištěný deník MF Dnes, včetně jeho sloganu "nejprodávanější seriózní deník" (kterým chtějí podle mého názoru v zásadě asi říct to, že objemem prodeje Blesk nepřekonají, ačkoliv by rádi)."Idnes vyčítám, že je v tomto směru nejaktivnější; jednou bude pěkným zdrojem pro analýzy." |
|
|
|
Z: V tom případě si víc než rozumíme. Nechci podsouvat idnes (nebo místní žurnalistice), že to dělá záměrně, leč na tom podle mě vůbec nesejde: obsah sdělení je zřejmý a, ano, přesně tohle -
Z napsal v č. 688: - v něm je. Jen bych tolik nepodceňoval sílu titulků, naopak: otevřeněji a jednoznačněji (protože zjednodušeně) vyjadřují, co složitější text neumožní."zkratkovitá formulace "Němci draží, Židům propagace nacismu vadí" (stejně tak bez dalšího titulek akceptuje rovnítko mezi prodejem nacistických artefaktů a propagací nacismu, nemluvě už vůbec o tom, že v titulku uvádějí, že to vadí (dle jeho znění asi výhradně) Židům) samotná, jakož i ten přístup samotného aukčního domu "vyretušujeme svastiky, ale jinak můžeme bez omezení vychvalovat 'historickou hodnotu' prodávaných artefaktů" - to všechno by šlo určitě rozepsat hned v několik pojednání o vztazích česko-německých, německo-židovských, vztahu Němců k jejich minulosti, vztahu některých 'zájemců o historii' k nacistickým artefaktům obzvlášt, vztahu prodejců starožitností k artefaktům nacistické éry - atd. (včetně tématu profesionální kompetence české žurnalistiky obecně - což mně osobně připadá jako zdaleka nejrelevantnější v tomto případě)" Idnes vyčítám, že je v tomto směru nejaktivnější; jednou bude pěkným zdrojem pro analýzy. |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 687: "Přihoď nutnost "zaujmout" (čti: vecpat co největší senzaci, i když o ni v článku vůbec nejde) a máš na světě titulek "nejserióznějšího zpravodajského serveru oceněného Křišťálovou lupou"" tinyurl.com/3khqnff "To bude zaplacený..." |
|
|
|
Já jej pochopil, jen jsem úplně nepochopil proč ten titulek vůbec nějak komentovat, resp. hlouběji analysovat, když uź se tu na ten článek coby aktualitu objevil odkaz.
bush napsal v č. 686: Z hlediska jazykového bych předpokládal, že formulace typu "V Německu se draží/jsou draženy" by byly ne dosti přijatelné jakožto germanismy ovlivněné pasivní vazby. (Z jiných hledisek bych mohl přijít i s tím, že není pravděpodobné aby někdo měl za to, že by Němci - ve smyslu "všichni příslušníci německého národa" - disponovali příslušným oprávněním k pořádání veřejných dražeb).
"Skutečně ty artefakty draží "Němci", tj. všichni příslušníci německého národa?"
bush napsal v č. 686: V té konkrétní formulaci bych skutečně nehledal jaksi žádný "vyšší smysl" - na idnes o tom pravděpodobně nijak zvlášť nepřemýšlí, natož aby k tomuto nějak vědomě dospěli. Netvrdím, že tam, v konečném důsledku, není řada věcí k zamyšlení - zkratkovitá formulace "Němci draží, Židům propagace nacismu vadí" (stejně tak bez dalšího titulek akceptuje rovnítko mezi prodejem nacistických artefaktů a propagací nacismu, nemluvě už vůbec o tom, že v titulku uvádějí, že to vadí (dle jeho znění asi výhradně) Židům) samotná, jakož i ten přístup samotného aukčního domu "vyretušujeme svastiky, ale jinak můžeme bez omezení vychvalovat 'historickou hodnotu' prodávaných artefaktů" - to všechno by šlo určitě rozepsat hned v několik pojednání o vztazích česko-německých, německo-židovských, vztahu Němců k jejich minulosti, vztahu některých 'zájemců o historii' k nacistickým artefaktům obzvlášt, vztahu prodejců starožitností k artefaktům nacistické éry - atd. (včetně tématu profesionální kompetence české žurnalistiky obecně - což mně osobně připadá jako zdaleka nejrelevantnější v tomto případě) - ale připadá mi poněkud nepřípadné, v daném kontextu, přisuzovat dané redakci jako celku nějaký specifický dalekosáhlejší úmysl na základě formulace titulku. "Navíc spojení Němci a Hitler (obecněji nacisté) má ve zdejších geografických prostorech dosti zřetelný mobilizační efekt. PS: Nezajímá mě fakt, že ony artefakty draží mezinárodní aukční dům, ale prostě jen práce idnes, ze které mi pak je na blití." |
|
|
|
Tak titulky na idnes obecně vypadají, jako by je všechny tvořil jeden člověk, co navíc ani články nečte. Přihoď nutnost "zaujmout" (čti: vecpat co největší senzaci, i když o ni v článku vůbec nejde) a máš na světě titulek "nejserióznějšího zpravodajského serveru oceněného Křišťálovou lupou" (OT: upřímně doufám, že letos porota udělí cenu projektu Žít Brno).
bush napsal v č. 686: V tomto konkrétním případě si myslím, že jde už o obecně používanou zkratku, jakkoliv je kontext nešťastný. To máš stejné jako "Američané zaútočili na Talibance" nebo "Francouzi stávkují". "Skutečně ty artefakty draží "Němci", tj. všichni příslušníci německého národa?" |
|
|
|
Pokud se tu objeví odkaz na idnes.cz, mohu na něj, myslím, reagovat ... Mám za to, že si nepochopil mé sdělení. Nezajímal mě článek, ale jedině titulek - k ničemu jinému (kromě celého portálu idnes) jsem se nevyjadřoval. Zpět k interpretaci titulku:
Němci draží Hitlerovy brýle na čtení ...
Skutečně ty artefakty draží "Němci", tj. všichni příslušníci německého národa? Navíc spojení Němci a Hitler (obecněji nacisté) má ve zdejších geografických prostorech dosti zřetelný mobilizační efekt.PS: Nezajímá mě fakt, že ony artefakty draží mezinárodní aukční dům, ale prostě jen práce idnes, ze které mi pak je na blití. |
|
|
|
bush napsal v č. 684:
"Z idnes.cz je mi už skutečně na blití. "Němci [rozuměj všichni Němci] draží Hitlerovy brýle na čtení ...""
Hitlerovy brýle na čtení, vůdcova stříbrná tabatěrka s monogramem či odznak Hitlerjugend s diamanty. Tyto a další artefakty nabízí mezinárodní aukční dům Hermann Historica. Zámožného fanouška temných evropských dějin první poloviny 20. století nabídka potěší. Mnohé ale taková propagace nacismu uráží. Zdroj: zpravy.idnes.cz/nemci-drazi-hitlerovy-bryle-...
Já si říkám jestli má smysl až takto reagovat na formulaci titulku celkem irelevantního faktoidu publikovaného na webovém zpravodajském serveru, nemluvě o tvé interpretaci, která se přemýšlení nad jeho obsahem a smyslem patrně věnuje mnohem víc a důkladněji než jak učinil jeho původní autor.
Mě spíš překvapuje nač by tak byla nekuřákovi tabatěrka (dle následného textu jde navíc spíš o pouzdro na cigarety). Třeba ji Hitlerovi někdo daroval. |
|
|
|
Z idnes.cz je mi už skutečně na blití. "Němci [rozuměj všichni Němci] draží Hitlerovy brýle na čtení ..." | |
|
|
zpravy.idnes.cz/nemci-drazi-hitlerovy-bryle-...
Hitlerovy brýle na čtení, vůdcova stříbrná tabatěrka s monogramem či odznak Hitlerjugend s diamanty. Tyto a další artefakty nabízí mezinárodní aukční dům Hermann Historica.
|
|
|
|
Honza M. napsal v č. 674: www.dailymail.co.uk/news/article-2041979/Ger..."nemáte někdo informace, jestli měl Hitler řidičák" Ale vypadá to že nejen měl šoféra, a už tehdy se vymlouval že on neřídil. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Osobnosti
- > Nacisté - Hitler, Goebbels, Himmler, Göring…