Východní fronta
|
|
---|---|
harina napsal v č. 2817: Zjednodušeně řečeno "o rozdělení světa" "Mám dotaz jaký byl účel návštěvy molotova v berlíně v roce 1940 o čem se jednalo?" Záznamy z jednání si můžeš česky přečíst v knize Pakty Stalina s Hitlerem (1990). |
|
|
|
Mám dotaz jaký byl účel návštěvy molotova v berlíně v roce 1940 o čem se jednalo? | |
|
|
karaya1 napsal v č. 2815: Určitě mnohokrát, třeba v L. Bezymenskij - Plán Barbarossa, W. Maser - Porušení slova a další, které si teď z hlavy nevybavím. "Nevíte někdo prosím, jestli byl někde v češtině publikován celý text Směrnice č. 21, tedy Barbarossy?" |
|
|
|
Nevíte někdo prosím, jestli byl někde v češtině publikován celý text Směrnice č. 21, tedy Barbarossy? Jde mi o to, jestli v češtině jsou jen útržky (což znám dobře ze směrnic z léta 1940), nebo se dá najít i kompletní text. Svůj překlad nepočítám. Díky. | |
|
|
harina napsal v č. 2812: Vojáků, co krátce před útokem 22.6. přeběhli na sovětskou stranu, bylo více. Není v tom úplně jasno, zdroje se dost rozcházejí."Mám dotaz jak dopadl ,co se s ním stalo?německý voják který přeplaval řeku bug"
O Liskowovi se někdy uvádí, že měl být zastřelen jako špion hned 22.6., ale ve skutečnosti přežil, byl dán k dispozici Kominterně. V roce 1942 skončil "jako fašista" v gulagu a jeho další osud je nejasný, ale pravděpodobně tam zemřel. U dalších se dá předpokládat nějaký podobný osud, nebo mohli být zastřeleni při ústupu podobně jako další vězni. procol-harum.livejournal.com/178512.html www.ntv.ru/novosti/231716/ ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D1%81%D0%... |
|
|
|
Mám dotaz jak dopadl ,co se s ním stalo?německý voják který přeplaval řeku bug | |
|
|
Nevíte někdo jak jsou na tom Sověti v rámci ztrát pro v zimě 41/42 s umerzlýma a omrzlýma? Narazil jsme na různá tvrzení, jak jim zima komplikovala život. To je jasné, ale nějak nemohu najít, jestl ise to projevilo i co se týká ztrát. A když už, nevíte jak jsou na tom Němci? Tam je to pořád jak pod Moskvou mrzli, ale také jsme nějak zatím nenašel nějakou statistiku k tomu. |
|
|
|
SVR vydala 500stránkový sborník dokumentů zahraniční rozvědky NKVD a NKGB z let 1939-1941: svr.gov.ru/svr_today/sb_agr.htm Podle toho co píšou na ruských webech, nového je tam pomálu, spíš jen soubor dokumentů, co už byly publikovány dřív. |
|
|
|
Dobrý den.Chci se zeptat na působení jednotek wermachtu v Krkonoších,zejména na Vrchlabsku.Děkuji za odpověd. | |
|
|
Zajímavé, kam až jsem se z tvého odkazu na utopený tank proklikal: www.youtube.com/watch?v=jueDXiuU6aM |
|
|
|
zpravy.idnes.cz/potapeci-nasli-na-dne-nevy-v... | |
|
|
Teď zrovna v pořadu ČT2 "Poprvé" ukazovali "opravdového člověka" Maresjeva (www.fronta.cz/kalendar/alexej-maresjev-sestrelen) Pořad budou opakovat v neděli v 5:00. |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 2800: Bez záruky Vám mohu uvést knihu Alfréda Ressela (od února 1945 velitel dělostřelectva sboru) "Mé cesty válkou" a zcela určitě vzpomínky Zdeňka Stava (po část karpatsko-dukelské operace přednosta 1. oddělení štábu sboru, resp. 1. brigády) "Povinnost nade vše", vydané minulý rok. "Chtěl bych se zeptat, zda nemáte povědomost o knižně vydaných vzpomínkách vyšších velitelů čs. armády z východu. Sháním, zda je v nich něco o jejich službě v čs. armádě do března 1939." |
|
|
|
Ono takhle retrospektivně je taky vtipné, že komunisty proklamovaní "svobodovci" měli až do pozdějšího početního nárustu v jednotkách obecně méně komunistů, než zatracovaní "zápaďáci". | |
|
|
Inu, čiň čertu dobře... | |
|
|
Což nic nemění na jejich pozdější persekuci. | |
|
|
spelter napsal v č. 2797:
"gen. Bohumil Boček, též současně příliš nasáklý demokracií"
ja_62 napsal v č. 2796:
"Karla Klapálka, kterého taky uvěznili"
egli napsal v č. 2794: Vtipné je, že právě tři jmenovaní generálové přišli na ustavující schůzi Ústředního akčního výboru NF v únoru 1948, aby demonstrovali, že "armáda jde s lidem". " Svoboda měl na začátku 50. let taky namále" |
|
|
|
Chtěl bych se zeptat, zda nemáte povědomost o knižně vydaných vzpomínkách vyšších velitelů čs. armády z východu. Sháním, zda je v nich něco o jejich službě v čs. armádě do března 1939. Zatím jsem prošel Karla Klapálka (Ozvěny bojů), jehož vzpomínky začínají až březnem 1939, a Viléma Sachera (Pod rozstříleným praporem), kde jsou zajímavé vzpomínky na podzim 1938. Plus samozřejmě Ludvík Svoboda, Cestami života. | |
|
|
Ještě připomenu na základě vykonstruovaných obvinění popravené východní vojáky (případně východní s předchozí službou ve F-VB nebo SV): divizního generála Heliodora Píku, pplk. Františka Skokana, mjr. Josefa Pohla, mjr. Claudia Šatanu, rotmistra Gustava Černého, svobodníka Vojtěcha Lacka, ale vlastně i divizního generála Bedřicha Reicina, který měl řadu z nich na svědomí a pak se stal obětí toho, co sám rozpoutal. | |
|
|
spelter napsal v č. 2797: Případ generála Bohumila Bočka není takto přímočaře jednoduchý, má o dost složitější strukturu, velkou roli v něm hrál i jeho syn Zdeněk, který doma pořizoval kopie tajných dokumentů, jež si otec bral domů a následně je předával na velvyslanectví USA a Velké Británie. Podrobněji viz např. Kolektiv: Vojenské osobnosti československého odboje 1939-1945, Praha, 2005 "A také např. gen. Bohumil Boček, též současně příliš nasáklý demokracií z Velké Británie i znalý sovětské reality ze SSSR.. " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta