Sháním, sháníš, sháníte
|
|
---|---|
pbradler napsal(a) v č. 329: narazam skor na tuto nejasnost "Ozaj, ešte druhá otázna vec je že 46 ID sa nepresunula z Francúzka priamo do Ruska ale bojovala v Juhoslávii. Východné ťaženie začínala ako záloha v Rumunsku a do boja na južnej Ukrajine sa zapojila až v auguste 41 v rámci 11. A. Neskôr bojovala na Kryme." |
|
|
|
nemetko (338): viď posledny odstavec (335) | |
|
|
Nemetko: Jistě, i to je možnost. | |
|
|
A uvazoval niekto nad prevelenim? Stale hladate jednu diviziu, ktora presla presne tou cestou ako jednotlivec... | |
|
|
pbradler:Teď jsem na tom špatně s časem, ale snad přes neděli ještě něco o 46. ID zjistím. | |
|
|
Všem vám moc děkuju. Já se na net dostanu nejdříve zítra v podvečer, protože nám vůbec nejde internet. Zatím ahoj | |
|
|
Ondík: Máš pravdu. Operácia na Kubáňskom predmostí bola v rozmedzí 1.9 a 1.10. Náš človek mal zahynúť 30.9. t.j. môže sa to zhodovať zo záverečnými operáciami. Problém je že 46 ID bola v marci presunutá do rezervy k Zaporožju, na doplnenie a ďalej sa bojov na Tamanskom poloostrove neúčastnila. Vysvetlením by mohlo byť, že nejaké špecializované jednotky alebo jednotlivci z divízie ostali na Kubáni a tak by sa vysvelila jeho prítomnosť v tej oblasti. |
|
|
|
to xfish:Na netu budu až v pondělí. Takže pak zkusím další možnosti. 46.ID zatím vypadá jako nejpravděpodobnější, ale taky mohl sloužit u nějaké samostatné jednotky (težký dělostřelecký pluk, ženijní prapor, kulometný prapor) a to se pak bude hledat těžko. Zatím vydrž a každá nová informace přijde k dobru . | |
|
|
pbradler: Ale ke konečnému útoku Severokavkazského frontu na německé jednotky na Tamanském poloostrově došlo až právé v září. Tady by to možné bylo... | |
|
|
Ondík (331): Ja som nejako automaticky predpokladal, že sa jedná o mesto Staraja Russa pri Ilmenskom jazere (čo tiež nie príliš korektný prístup). Ale na druhú stranu podľa dátumu úmrtia 9.43 by už mala byť niekde za Dneprom, čo Kaukaz príliš nepripomína. Ináč ako najsilnejší argument pre ID 46 som bral fakt, že bola zložená zo sudetských Nemcov na území protektorátu a že bola sformovaná v auguste 38. Navyše chlapík patril medzi ročníky, ktoré narukovali ako prvé. |
|
|
|
pbradler, xfish5: Taky jsem s hrůzou včera pohledem do mapy přišel na to, že jediná Staraja Russa je daleko, daleko na severu, trochu mne zmátlo, že různých Starokorsunskych, Starych Kubanskich je na dva přehršle a říkal jsem si, že Staraja Russa by tam mohla být také. Jinak je nevyvratitelný fakt, že 46. ID se tažením přes Kavkaz vine jako červená nit... | |
|
|
To Glynwed: Tak to neni on Našel jsem celkem 3 papíry (Potvrzení o úmrtí, něco jako k jaký národnosti patří;odací list a ňáký potvrzení kde bydlí.). 1) Narodil se 29. 1. 1917 2) Asi padl 30. 9. 1943 (když padl, bylo mu 24) 3) Jmenoval se Franz Bachofner |
|
|
|
Z toho čo tu bolo doposiaľ napísané sa mi najpravdepodobnejšie javí príslušnosť chlapíka z fotky k 46 ID. Tá skutočne bojovala 1942 na Kaukaze a potom v sa rámci 17.A stiahla na Kubáňské predmostie. Z neho bola potom presunutá k HG-Süd, takže údaj o smrti v oblasti Staraja Russa je vec ktorá by do historky nesedela, ale naopak ústne podanie že zahynul na Kaukaze by mohlo byť správne. Ozaj, ešte druhá otázna vec je že 46 ID sa nepresunula z Francúzka priamo do Ruska ale bojovala v Juhoslávii. Východné ťaženie začínala ako záloha v Rumunsku a do boja na južnej Ukrajine sa zapojila až v auguste 41 v rámci 11. A. Neskôr bojovala na Kryme. Ináč je to dosť známa divízia najmä vďaka často diskutovanému nepovolenému ústupu z polostrova Kerč po ruskom vylodení u Fedosije, za ktorý bol veliteľ von Sponeck uveznený a nakoniec v roku 44 popravený. |
|
|
|
Du Galle: Jednak zřejmě ta zvětšená hmotnost - o tom se toho v Kolomyjcovi dost točí, potom si taky uvědom, že tyhle tanky už jsou z Uralu a nikoli z původního Kirovova závodu. Taky v roce 41 byly věže v místě čela ve více případech i i nýtované ,(ale jde to špatně rozeznat, protože hlavy jsou zapuštěné) takže méně odolné než celosvařované nebo odlitky . Cesta u KV-1, jak víš ,vyústila v KV-1 S, což tomuto trendu docela odpovídá. | |
|
|
to DuGalle: Četl jsem že ložisko pro otáčení věže bylo převzato z tanku T-28, přitom věž KV-1 a 2 byla podstatně těžší. Při zkouškách prototypů se ukázalo že otáčení věže je problematické, zvláště u KV-2 - tam se potom navrhla lehčí věž. Je velmi pravděpodobné, že přídavné pancéřování věže KV-1 ve výsledku zhoršovalo otáčení věže, a tak to nebylo zavedeno jako standard. | |
|
|
Ondík: je mi ale fakt divné, že by v roce 42 stáhli ty "ekrany". Jaký by k tomu byl důvod, když je tak aktivně montovali v modelovém roce 41? Spíš bych čekal jejich zesílení než absenci... | |
|
|
to xfish5: No, stáhnul jsem si to - ten obrázek v bmp - to je zase to KV-1. Ten druhý obrázek v jpg mi nejde otevřít, ale předpokládám že to žádná nová fotka nebude - takže pak zkus napsat co jsi našel. | |
|
|
Ahoj, včera jsem našel nějaký papír, ale vůbec nevim o co jde. Teď jsem ve škole, a pak (asi v 6) budu doma tak ti napíšu podrobnosti. Být by to mohlo, ale zeptám se, každopádně diky. Ale nevim to jistě, protože nám teď blbne net. |
|
|
|
to kidA: Myslím že doma mám publikaci od MBI o Lt-35, ale nevzpomínám si kde by ta pasáž měla být. Zkusím se podívat, oscanovat to a poslat, ale bylo by to až příští týden, takže jestli se najde někdo rychlejší...? Jinak, neumím si představit že by někdo chtěl za takovou prkotinu peníze . | |
|
|
Najde se nějaký dobrodinec, vlastnící knihu vydavatelství MBI o tanku Lt vz. 35, který by byl ochoten mi zaslat ofocenou pasáž o použití vyřazených věží tohoto vozidla na německých opevněních? Samozřejmě, že to nechci zadarmo. nabízím peníze nebo nějakou protislužbu. mailto:[email protected] |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Sháním, sháníš, sháníte