Kolové, pásové a polopásové transportéry.
|
|
---|---|
Některé repliky jsou vynikající, ale V3S a 805 předělaná na wehrmacht to je fakt síla. A o té Jawě ani nemluvím www.jmsieber.cz/muzeum/index.php?id=423&... | |
|
|
ja_62 napsal v č. 205: Abych - v mezích možností - trochu přiblížil svou myšlenku, vágně naznačenou v č.205, termíny bližšími technickým, podvozkový systém Carden-Lloyd má typickou vnější lištu na které jsou (nějak) upevněna pojezdová kola, což má společné s Pz I; pozdější konstrukce vycházející z Carden Lloydu - universal carrier, bren carrier, lehký tank Mk VI - mají změněné uspořádání s koly po dvou a samostatně odpružené - a lze předpokládat, že když šlo na tento systém překonstruovat podvozek typu Carden-Lloyd, nebyl problém udělat totéž s podvozkem Pz I ("od pohledu" bych usuzoval na dědičnost v pásech, hnacím a napínacím kole, zbytek se - v obou případech - dost odlišuje). Co se inspirace týče, mohly posloužit bren carriery ukořistěné u Dunkerku. (A teď jen doufám, že se mi brzy nevymstí, že teoretizuji o věci, o které mám zcela povrchní znalosti a představy ) "podvozek Pz I, ačkoliv na to moc nevypadá, vychází ze systému Carden-Lloyd, takže ta podobnost s brencarrierem může vycházet z tohoto vzdálenějšího "příbuzenství přes dvě kolena"." |
|
|
|
Ero napsal v č. 207: Ten raketomet je asi doopravdy "akčně" atraktivnější než dopravní kolona Maultierů na přesunu, k tomu přistupuje i to, že když nyní autor nějaké publikace rozhoduje o dobových ilustračních fotografiích zase sáhne po tom atraktivnějším námětu."Každý válečný spravodaj radši vyfotí raketomet něž náklaďák"
ja_62 napsal v č. 206: Odhaduje se, že bylo vyrobeno cca 3000-4000 Maultierů všech versí, ale doopravdy mediálně známější je jen Panzerwerer 42 (někdy nazýván Panzerwer 43, ale netuším zda jde o omyl nebo správné označení, náhradou za poněkud krkolomné 15cm Werfer 42 auf SdKfz 4/1 ) "minimálně pár tisíc. Okolo 300 bylo přestavěno na obrněný samohybný raketomet " |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 206: A to je na fotografiích více znám raketomet něž nákladní verze."tom případě asi zklamu, bylo jich přestavěno docela dost, minimálně pár tisíc. Okolo 300 bylo přestavěno na obrněný samohybný raketomet (15 cm Panzerwerfer 42 auf SdKfz 4/1 Maultier). " (Každý válečný spravodaj radši vyfotí raketomet něž náklaďák) |
|
|
|
Ero napsal v č. 202: Pokud jsem správně pochopil, vztahuje se to k Maultieru? - v tom případě asi zklamu, bylo jich přestavěno docela dost, minimálně pár tisíc. Okolo 300 bylo přestavěno na obrněný samohybný raketomet (15 cm Panzerwerfer 42 auf SdKfz 4/1 Maultier)."A nemůže to být nějaký unikát. Třeba jich bylo jen pár" Tady je odkaz na fotografie jiného Maultieru, postaveného na základě Fordu. www.modelltreff.de/gallerie/originale/Ford%2... Podvozek je dle mého pocitu v zásadě stejný, ale moc se v tom nevyznám takže by bylo dobré, kdyby se k tomu (a celé záležitosti vůbec)vyjádřil někdo, kdo se v tom víc vyzná. |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 245(v tématu Pěchotní zbraně):
"pásový podvozek by měl být zkonstruován s použitím komponentů z podvozku Pz I nebo Pz II, což z hlavy nevím přesně. Doopravdy moc nevypadá jako ostatní německé podvozky polopásů."
Ero napsal v č. 204: SdKfz 4 Maultier vznikl přestavbou Opelů Blitz (a některé také z jiných typů německých nákladních automobilů), pro podmínky dopravy v těžkých terénech východní fronty, pásy mají pocházet z Pz I. Nevím nakolik "podědil" i zbytek podvozku, a jsa laikem v otázkách technických nerad bych napsal nějakou pitomost, ale vypadá to, že podvozek Pz I, ačkoliv na to moc nevypadá, vychází ze systému Carden-Lloyd, takže ta podobnost s brencarrierem může vycházet z tohoto vzdálenějšího "příbuzenství přes dvě kolena". "Připadá mi to trochu jako podvozek Bren-Carrieru " |
|
|
|
Připadá mi to trochu jako podvozek Bren-Carrieru (nebo jak se to píše) | |
|
|
Béďa: "Viděl jsem kit kde měl na korbě 37mm kanón vz.39, nemá někdo fotku??" je to síce model, ale postačí: |
|
|
|
A nemůže to být nějaký unikát. Třeba jich bylo jen pár | |
|
|
Andy napsal v č. 196: kniha Ivo Pejčoch: Obrněná technika - díl 2 "Nemohol by mi niekto poradiť kde mám nájsť, alebo napísať počet vyrobených kusov nemeckých polopásových obrnených vozidiel SdKfz 250, 251, 252 a 253." |
|
|
|
DG: ďakujem za poskytnuté informácie. Iba doplním, že podľa zdroju, ktorý mi poradil DG sa SdKfz 251 vyrobilo celkovo 16 000 kusov. |
|
|
|
Sd.Kfz.251 www.geocities.com/motorcity/pit/3515/251/ |
|
|
|
Andy napsal v č. 196: klasika - Ledwoch"SdKfz 250, 251, 252 a 253." Sd.Kfz.250 - 6628 Sd.Kfz.252 - 413 Sd.Kfz.253 - 285 |
|
|
|
brano napsal v č. 192: Považuješ za bojové nasazení zoufalé čekání na vlak, kdy už konečně přijde řada i na zbývající kusy k odvozu na rekonstrukci? "že Ferdov zastihol sneh ešte na ich konci bojového nasadenia..." |
|
|
|
Nemohol by mi niekto poradiť kde mám nájsť, alebo napísať počet vyrobených kusov nemeckých polopásových obrnených vozidiel SdKfz 250, 251, 252 a 253. | |
|
|
majetní si ho můžou koupit www.czhermex.cz/czech/katalog/default.php - sekce vozidla popis:Obrněný kolopásový transportér - přepravník pěchoty. Vyráběn v letech 1958-62. Osádka: 12, Motor typu Tatra T-928-3, vidlicový, vznětový, čtyřdobý, vzduchem chlazený, zdvihový objem je 11752 cm3. Výzbroj : univerzální kulomet vz. 59 ráže 7,62 mm. |
|
|
|
A co toto? www.streso.mysteria.info/Foto/OT810/13.jpg www.streso.mysteria.info/Foto/OT810/14.JPG |
|
|
|
BRUNNER : Myslím,že o existencii bieleho FERDINANDA sme viedli debatu na takej vysokej úrovni,že tuším nikto z diskutujúcich nemal ani poňatia,že Ferdov zastihol sneh ešte na ich konci bojového nasadenia... Diskusia na túto tému by mohla byť teoreticky označená ako nereálna,ale na takto ofarbičkovaného hakla ? | |
|
|
Neviem,čo tu riešite.Tá camo je max. v pohode.Akokeby existoval nejaký striktný predpis,ako malo vyzerať kamuflovanie strojov.Väčší podiel hnedej a zelenej bol v záverečných mesiacoch,kedy sa bojovalo v inom vegetačnom prostredí nutnosť.Už som videl horšie omaľovávanky. | |
|
|
Marek napsal v č. 183: "Spočítej si kolik bylo haklů a kolik je jich vyobrazovaných v různých publikacích. Proč by zrovna takovýmto podobným způsobem nemohl být některý z nich namaskován. Ono kdyby si v tom měl jezdit na západní frontě možná bys maloval ještě dovedněji " o hakla sa zaujimam uz dost dlho(a mam doma aj nejake publikacie) ale tu tvoju spominanu kamuflaz som este nevidel...nieco podobne hej ale tie hnede "ciary" boli hrubsie a riedsie. tu musim suhlasit s brunnerom ze je to sandokan |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Kolové, pásové a polopásové transportéry.