Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte

Nalezené příspěvky

ja_62 24.10.2008 11:27 - č. 5284
ja_62
ja_62 napsal v č. 5274:
"Čistě intuitivně bych měl pocit, že už nebylo nutné dát další formální záruky, resp. toto prohlášení dále nějak formalisovat, a takto učiněný (přinejmenším) "veřejný příslib" (ze strany západních mocností) už mohl mít sám o sobě de facto postavení garance - resp. že tento výklad textu je možný. "
Já jsem se předběžně podíval do Benešových Pamětí, na okolnosti kdy byl ten návrh učiněn, apod. - a on tam uvádí, jak při diskusi se západními velvyslanci o přijetí anglo-francouzského plánu vznesl otázku, kdy vlastně vstoupí nabízená garancie v účinnost, s tím, že ČSR má zájem na tom aby se tak stalo v okamžiku oznámení našeho přijetí plánu (s tím, že jinak pro nás garance vlastně nemá smysl).

Francouzský vyslanec s tím pojetím, jakožto konformním se zněním návrhu, souhlasil, zatímco britský tvrdil, že vlastní poskytnutí garance je záležitostí dalšího jednání, a do té doby než bude něco dalšího ujednáno, trvá (podle jeho názoru) naše smlouva s Francií.

Takže konfrontován s názorem francouzského zástupce, který nejspíš chtěl svou zemi z té smlouvy (i) formálně vyvázat (podle Beneše ji beztak de facto vypověděla ultimatem z 21. září ráno, případně už samotným návrhem z 19. září), britský vyslanec v té věci vznesl dotaz ke své vládě, a následně britský ministr války souhlasil s tím pojetím, že i britská garance vstoupí v účinnost okamžikem naší akceptace anglo-francouzského návrhu.

Já se přirozeně můžu podívat na něco k formálním náležitostem mezinárodněprávních úkonů, a na původní text návrhů se ještě určitě podívám, nicméně z výše uvedeného mi plyne, že nejenže ta formulace nepřipadala plně jasná a určitá ani samotným zástupcům vlád které ten návrh učinily, ale navíc že asi je možný doopravdy široký výklad, včetně toho, že již tím návrhem garance, resp. naší akceptací návrhu, mohla být garance udělena. A v tom dodatku k mnichovské dohodě je deklarováno, že se k tomuto původnímu aktu opět přihlašují.

Víceméně si nedovedu představit, co dalšího určitého bych k tomu mohl zjistit.