Září 1938 - měli jsme se bránit?
Nalezené příspěvky
|
|
---|---|
spelter napsal v č. 5041: Plus by tam na druhou stranu byly ty škody. Otázka je, zda bychom dnes (s výhodou znalosti pozdějšího vývoje) považovali případné rozhodnutí vlády o obraně za opodstatněné - i když čest by určitě zachována byla."Když tedy vezmeme teoretickou možnost, že jakás takás čestná porážka, po které by s určitým časovým odstupem následovalo (ať už s obranou, nebo už bez ní) to, co 15.3.1939 přišlo doopravdy, je realistickým odhadem výsledku naší obrany v září 38 (což zůstane nezodpovězeno..), pak mi při víceméně stejném výsledku obrany a přijetí Mnichova to, zda nám čest zůstala zachována, či nikoli, nepřijde být tak bezvýznamným ziskem.." Já osobně nepovažuji za nečestné, když kapituluje někdo, koho dva lidé drží za ruce, aby ho čtvrtý mohl pohodlněji mlátit. A to za nezúčastněného přihlížení těch na které ten slabší spoléhal. Považuji to za trapnou nutnost pro toho slabšího a hanbu pro všechny ostatní zapojené, ale nemám potřebu toho slabšího prohlašovat za zbabělce, jen protože mně by nejspíš udělalo trochu líp, kdyby nekapituloval a nechal se namísto toho zabít. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?
- > Výsledky hledání