Pozůstatky války u nás
1-8 z 8
|
|
---|---|
Zajímavé: zbytky z letadel Me 323 Gigant se dodnes nacházejí na Chrudimsku, část konstrukce slouží ve Vrběticích u Skutče i jako zvonice... www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstvi/_zpra... |
|
|
|
Rendy: Z okolí Berlína si vybavím akorát Čínský pavilónek v Postupimi, kde je spousta hákových křížů, ovšem ty jsou pozůstatkem zcela jiné doby
Jinak nacistická symbolika byla samozřejmě záměrně ničena. Jako příklad můžu ukázat patřičně upravené zábradlí na finančním úřadě v Oranienburgu:
Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
|
|
|
|
Honza M. napsal(a) v č. 4: Asi v tom, že byla jako jediná z dvanácti Adolf-Hitler-Schulen na území protektorátu."Já jsem z článku tak nějak nepochopil, v čem měla být tato škola jedinečná." de.wikipedia.org/wiki/Adolf-Hitler-Schulen#S... |
|
|
|
To chápu, že lidé se něčeho takového chtěli zbavit, ale tu a tam se na něco mohlo zapomenout, schválně se ponechalo apod Zde to bude asi hodně lidí znát, ale inspirací k tomuto tématu, mi byla návštěva kasáren právě u zmíněného Berlína, kde si Rudá armáda nechala jako trofej na jednom ze stropů mozaiku orlice. Fotogalerie zde: www.flickr.com/photos/75664093@N02/sets/7215... mě samotného to překvapilo, že (a ještě u Berlína) existují takové pozůstatky. Kamarád mi pak říkal, že orlice by měla být i na nějaké univerzitě v Praze, ale už si nepamatoval na které, kde apod. | |
|
|
Já jsem z článku tak nějak nepochopil, v čem měla být tato škola jedinečná. Německé internáty vznikaly i v dalších městech s německou menšinou, například v Prostějově, a pochybuji, že by tamní žáky (a kdekoli jinde v říši) vedli v demokratickém, rovnostářském nebo multikulti duchu. | |
|
|
Škola Hitlerjugend v Jihlavě: jihlava.idnes.cz/historie-hitlerovy-skoly-na... |
|
|
|
Rendy napsal(a) v č. 1: Tak teda já to nevím jistě ale podle mě jednak při pražském povstání se lidé snažili zničit co nejvíc německých symbolů. A po 45 roce určitě nikdo nechtěl mít na fasádě německou orlici. Já vím když můj děda nasbíral za války plno uniforem,zbraní,odznaku a po válce i motorky se sajdkou tak mu praděda nakázal všechno zničit a prodat že to nechce mít v domě. Vím, že si psal o Praze ale tady je taky zajímavý dokument o Berlínu www.ceskatelevize.cz/porady/10169395580-hitl... " Ahoj, chtěl bych se optat, zda se u nás (nejlépe v Praze) dochovaly nějaké pozůstatky, například orlice na fasádě, sochařská výzdoba apod. D" |
|
|
|
Ahoj, chtěl bych se optat, zda se u nás (nejlépe v Praze) dochovaly nějaké pozůstatky, například orlice na fasádě, sochařská výzdoba apod. D |
1-8 z 8
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Pozůstatky války u nás