Nevojenské osobnosti WW2
|
|
---|---|
![]() |
Mně šlo hlavně o to, že jsem někde četl, že Lindemann přibližně tento poměr, v rámci své skepse co se obecně možností wunderwaffen týče, předem odhadoval. - Budu se muset podívat, kde jsem k tomu přišel. |
|
|
![]() |
ja_62 napsal v č. 8: Tak nějak zhruba jo. "nepamatuji si to přesně, ale něco jako "jeden mrtvý na jednu odpálenou střelu"?" ![]() V-1
V-2
To jsou ovšem statistiky, mnohdy slavné Wunderwaffen nenapáchaly nic více než že vyplašily ovce na pastvinách, jindy se bohužel „trefily“ třeba do obytného bloku — a potom počet mrtvých a těžce raněných dosahoval až tří set... |
|
|
![]() |
karaya1 napsal v č. 4: Já nejsem o Cherwellově postoji k RDF nějak detailněji informován, nebo vývoji skoro RDF vůbec, resp. pouze z Churchilla, který celý problém traktuje tak, že problém s F. Lindemannem a RDF nebyl rázu odborného, nýbrž na překážku byla právě jejich už v té době existující spolupráce, která byla trnem v oku jeho kolegům. (=Lindemann informoval Churchilla naprosto o všem, ten to pak používal ve Sněmovně proti vládě, což ale Churchill takhle otevřeně nepíše)"Na druhé straně, vím o dvou dost zásadních věcech (právě RDF a Vergeltungswaffen), kde byl dost mimo mísu... ![]() Mohl bys mi k tomu když tak poskytnout nějaké další detaily, jaké konkrétní námitky vůči RDF měl? Pokud jde o "zázračné zbraně", tak mám pocit, minimálně do doby než celá diskuse začala eskalovat a nabývat osobních rysů, Cherwell pouze popíral možnost reálné existence těch raket kterých se obávala rozvědka - tj. desetitunová hlavice - a přicházel s tím, že je to, na základě existujících technologií (i když i tady asi někdy "ujel"), při rozměrech fotoprůzkumem dosud zjištěných "objektů" prostě technicky nemožné. (I když jinak raketovou techniku, zejména poháněnou kapalným palivem i výhledově dost podceňoval, na druhou stranu hrozbu "bezpilotních letadel" bral docela realisticky) Jeho výpočty toho, jaké škody mohou Vergeltungswaffen napáchat, snad byly nakonec poměrně odpovídající realitě - nepamatuji si to přesně, ale něco jako "jeden mrtvý na jednu odpálenou střelu"? (Já si stejně myslím, že jeho "podcenění" hrozby raket sehrálo i kladnou roli - vždycky musí být někdo, kdo plní roli rozumné "brzdy" a brání vypuknutí nějaké přehnané paniky nebo naopak nadšení, což jeho - i vědecký ![]() |
|
|
![]() |
Tom napsal v č. 2:
"Ovšem chtěl bych zdůraznit "osvícennost" W.S.CH., že "vědeckou pravou ruku" vůbec používal. Dost to kontrastuje s obecným přístupem politiků (a důležitých lidí vůbec) k vědě, znalostem a vzdělání obecně. "
karaya1 napsal v č. 4: Já si myslím, že nejlépe to vystihl v druhém svazku Druhé světové války sám Winston Leonard Spencer-Churchill:
"Na jedné straně chápu, že ve vrcholném vedení musel být někdo, kdo jednak byl věci znalý, jednak měl v technice velký rozhled (který Cherwell jistě měl)"
Nepochybně žili významnější vědci než Frederick Lindemann, přestože jeho akademické hodnosti a schopnosti vzbuzují respekt. Ale měl dva předpoklady, které pro mne byly rozhodující. Za prvé, jak už jsem na těchto stránkách ukázal, byl po dvacet let mým spolehlivým přítelem a důvěrníkem. Spolu jsme sledovali počátky a příchod světové katastrofy. Spolu jsme se ze všech sil snažili bít na poplach. A teď jsem do toho spadli a já disponoval mocí řídit a zmnožovat naše úsilí. Díl čtvrtý - Sami, kapitola 19 - Čarodějnická válka; podle překladu Z. Hrona (asi trochu přibližně, přepisuju to po sobě z rukopisných výpisků - členové redakce pochopí) Jak bych však mohl mít potřebné znalosti? A právě tady přichází ke cti druhá z jeho vlastností. Lindemann dokázal dešifrovat signály přicházející od odborníků působících ve vzdálených obzorech a vysvětlit mi prostě a jasně oč jde. Den má jen dvacet čtyři hodin, z nichž nejméně sedm člověk stráví spaním a tři jídlem a odpočinkem. Každý v mém postavení by se byl zničil, kdyby se pokoušel ponořit se do hlubin, kam by nedokázal proniknout ani za cenu celoživotního studia. Musel jsem chápat pouze praktické výsledky, a potom, tak jako mi Lindemann sdělil svůj názor na vše, co na tomto poli mělo nějakou hodnotu, jsem zase já svými mocenskými cestami zařídil, že se alespoň některé z těchto hrozivých a nesrozumitelných skutečností projevily v rozhodnutích výkonné moci. |
|
|
![]() |
Doufám, že se mi to podaří reprodukovat správně (a že to není případ jako „Bennettova manželka“, že Algy ![]() Ve druhém případě šlo o to, že Fw 200 Condor dlouho celkem beztrestně létaly nad Atlantikem, vyhledávaly konvoje a příležitostně na ně i útočily (takhle Britové přišli o Empress of Britain), takže se oprášila starší myšlenka (jejímž průkopníkem — v civilním letectví — byl „Bob“ Mayo) a navrhovalo se využití „Composite Aircraft“ v podobě Whitley/Liberator-Hurricane. Celkem logicky se proti tomu zvedla vlna odporu (i když by se mi to líbilo, tak prostě prakticky by to k ničemu moc nebylo) a Tizard, ačkoliv jinak nakloněn novým projektům, zapřísahal v polovině roku 1941 Portala, aby „pro rány nebeské už toto téma nenechal opět vyvstanout“. Admiralita se ovšem (z jejich pohledu logicky) nevzdala a pokračovala v úsilí směrem k proponované sestavě. Nicméně až rok nato, v dubnu 1942, byla tato otázka nastolena na nejvyšší úrovni (Churchillem). Nakonec 28. dubna 1942 Cherwell ve svém dopise Churchillovi shrnul protiargumenty a definitivně dosáhl zavržení projektu. |
|
|
![]() |
karaya1 napsal v č. 4:
"(nedá mi to nevzpomenout na historku z Velké války — v hlavních rolích Harris, Zeppeliny a vynálezce"
karaya1 napsal v č. 4: Tyto dvě historky neznám - můžeš prosím přidat nějaké podrobnosti? "ostatně byl to Cherwell, kdo logickými argumenty v dubnu 1942 zamítl možnost ochrany konvojů pomocí „Composite Aircraft“ (a což pak korunoval Tizard slovy „For Heaven's sake, do not let this come up again“ ). " |
|
|
![]() |
Nejde mi o jeho hanění (ostatně, třeba R. V. Jones byl jeho žák ![]() ![]() ![]() ![]() No, „kudy cesta nevede“... Přijde mi, že právě v obou výše zmíněných případech spíš vedla a on se ji snažil přehradit závorou. ![]() |
|
|
![]() |
Podrobnosti o působení tohoto pána neznám ačkoli jméno mi neznámé není ![]() Aneb každej chce bejt důležitej manažer, ale jednoduchou obecnou fyziku a matiku (skoro) nikdo neumí a svět podle toho taky začíná vypadat ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Pánové, jaký je váš názor na prof. Fredericka Lindemanna (alias Lorda Cherwella), Churchillovu vědeckou „pravou ruku“? Jde mi o to, že ve spoustě (důležitých) věcí mi přijde, že díky svému konzervatismu dost šlapal vedle... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Osobnosti
- > Nevojenské osobnosti WW2