Boje na Skandinávském poloostrově
1-21 z 21
|
|
---|---|
technet.idnes.cz/vrak-letadla-dornier-do-26-... technet.idnes.cz/hitlerova-prvni-valecna-pro... |
|
|
|
Máš pravdu, že SSSR neměl nikdo rád. Ale kdyby jim ty ropná pole zničili, začala by v SSSR ropná krize. Německé ekonomiky by se tahle událost moc nedotkla. Měli totiž zásoby ropy na několik týdnů vedení války dopředu. Takže by se vypořádali s Franciíí, pouze se zásobama. Dále se do Německa dovážela ropa z rumunských ropných vrtů a to většina. Následovala by to tak, jak se to stalo. Pokračování na sever Belgie,...,Norsko. Ve Finsku by se vypořádali s anglo-francouzským spiknutím. Zbývalo by Rusko. S jeho krizí na vedení války nebylo připraveno. Takže by bylo snadnou kořistí. Takhle to vidím já. | |
|
|
Ondraha napsal v č. 21: NO kdyby přišel SSSR o ta ropná pole, tak by to byl poměrně průšvih. I když nevim, jestli by se SSSR po tom složil. Kdyby ne, Stalin by vyhlásil válku VB a Francii a to by byl opravdu kotel. Nějakej ten expediční sbor spolu s Finy by asi nebyl takovej problém."Četl jsem to, ale nepochopil jsem ten význam. Vždyť by tím nahráli do karet Německu." Hlavně šlo o to, že Sovětský svaz neměl nikdo rád, jak VB, Francie a USA, tak ani Německo a Japonsko, všichni ho chtěli zničit. |
|
|
|
Langos napsal v č. 20: Četl jsem to, ale nepochopil jsem ten význam. Vždyť by tím nahráli do karet Německu. "kavkazská ropná pole zaútočí letadla" |
|
|
|
Rixen napsal v č. 19: Když si přečteš jeden článek z fronty (východí fronta-anglofrancouzské plány proti SSSR nebo tak nějak), dozvíš se, že měli Britové a Francouzi v plánu pomoci Finsku a pak z Finska zaútočit pozemně proti Sovětskému svazu, zatímco na jih na kavkazská ropná pole zaútočí letadla. "Je pravda, že se na pomoc Finsku ve válce se SSSR chystalo i 10 000 britských a francouzských vojáků?" |
|
|
|
Je pravda, že se na pomoc Finsku ve válce se SSSR chystalo i 10 000 britských a francouzských vojáků? | |
|
|
Dzin (9): Už zase tyhle trapné formulace zamlčující bitvu v oblasti Tali-Ihantala, v níž byly síly Rudé armády poraženy a jejich postup na Karelské šíji zastaven... Že si nedáš pokoj... Mimochodem, jejich postup ve Východní Karelii byl též zastaven hlavně proto, že nebyli s to pokračovat dál... |
|
|
|
Není zle vůbec, rozumíme si | |
|
|
Tom: To byla jen malilinkatá, a naprosto nevýznamá část Norska. Tak malé území si asi ani nezalouží označit slovem část.
Tom napsal v č. 13: Vždyť tam na severu obecně skoro nic není, natož na takovém fíčlu země, nebylo by tam co spravovat a z koho rekrutovat..."Dokonce tam snad existovala norská civilní správa a ustavovaly se tam norské jednotky" Ale máte pravdu, Norsko nebylo zcela pod kontrolou Němců, jak jsem psal, jen asi z 99,9% Že území Norska na sever od Narviku nemá žádný význam věděli už Norové během operace Weserubung, kteří ho nakonec postoupili bez boje, přestože ještě měli možnost zde pokračovat v odporu. |
|
|
|
Eagle: Sever Norska kolem Kirkenesu byl osvobozen v rijnu 1944 sovetskou armadou, na zbytku uzemi byla asi 200.000 nemecka armada az do kapitulace. Hartmann: Diky, to je vseobecne znamo (ten Island), slo mi o jednotku, ktera tam byla. |
|
|
|
Hartmann napsal v č. 12: Část severních oblastí přece obsadili Rusové, ne? Dokonce tam snad existovala norská civilní správa a ustavovaly se tam norské jednotky. Alespoň myslím, že jsem to četl v nějakých dějinách Skandinávie. "Kapitulace Německa ho zastihla ještě zcela pod kontrolou Němců." |
|
|
|
Eagle napsal v č. 11: Norsko nebylo osvobozeno, byť se uvažovalo, že se tam Spojenci vylodí (operace Jupiter). Kapitulace Německa ho zastihla ještě zcela pod kontrolou Němců.
"Jak to bylo s norskem ? Kdy bylo osvobozeno ?"
guano napsal v č. 10: "Nevite nekdo jaka britska jednotka(-ky) byla dislokovana za WWII na Islandu a na Faerskych ostrovech?" Tak to bohužel nevím, ale Britové tam nebyli dlouho, protože je brzy vystřídali Američané, ještě před jejich vstupem do války.
FUJ06 napsal v č. 7: Operace "Polární liška" by podle mého názoru pravděpodobně proběhla snadněji než Norské tažení, kvůli absolutní námořní nadvládě Němců na Baltu. Ale Švédsko Němci nepotřebovali obsadit - co od něj potřebovali, to měli. "Jak by podle vás probíhalo tažení do švédska,kdyby se uskutečnilo." |
|
|
|
Jak to bylo s norskem ? Kdy bylo osvobozeno ? | |
|
|
Nevite nekdo jaka britska jednotka(-ky) byla dislokovana za WWII na Islandu a na Faerskych ostrovech? | |
|
|
9.6.44 byla zahajena delostrelecka a letecka podpora ofenzive v prostoru Leningradskeho frontu, 10.6. Soveti zahajili utok (21. armada), prekonali reku Sestru a postupuji podel vyborgske silnice. 11.6. utoci 23.armada a do 17.6. prolamuje finskou obranu. 20.6. dobyji Vyborg (Viipuri). 21.6. zahajuji utok v pasmu Karelskeho frontu (32. armada) a do 28.6. dosahuji mesta Perozavodsk. Do konce cervence resp. zacatku srpna je prakticky dosazena hranice po Zimni valce a Soveti zastavuji svuj postup. Pote je zahajeno jednani mezi Moskvou a Hesinkami a v zari jsou ukonceny bojove akce mezi Sovety a Finy. | |
|
|
To mate jednoduche. Soveti k utoku na Finy soustredili Leningradsky (21., 23. a 13. letecka armada) a Karelsky (7., 32. a 7. letecka armada) fronta pod velenim Govorova a Měreckova, Baltské lodstvo (Tribuc) a Ladožskou a Oněžskou flotilu. Celkem to bylo 390 tisic vojaku (+60 000 namorniku) 10 tisic del a minometu 800 tanku 1547 bojovych letadel Finove proti tomu soustredili 15 divizi a 9 brigad, celkem 268 tisic vojaku 1930 del a minometu 110 tanku 248 bojovych letadel |
|
|
|
Jak by podle vás probíhalo tažení do švédska,kdyby se uskutečnilo. | |
|
|
Tom: Pekna fotka - to je z Iwo Jimy ? | |
|
|
O tom jsem taky slyšel. Těď spíš otázka pro pbradlera:Nevíš něoc o organizaci německých jednotek v Norsku a jeich sílu??? |
|
|
|
Tak o tom bych se taky rád něco dozvěděl, vyptával jsem se už tak před rokem. Nikdo nic. Jen teď nedávno v L+K psali o Il-2 z norského jezera ztraceném při těhle bojích. Vždycky o tom slyším jen v souvislosti podobnými případy. Prý je někde v Norsku muzeum, kde mají fragmenty ze sestřelené Pe-2. | |
|
|
Nevíte něco o tažení Maršála Měreckova na severu Evropy,který později taky úspěšně provedl útok na dalném východě proti Japoncům??? |
1-21 z 21
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta
- > Boje na Skandinávském poloostrově