Organizace jednotek
|
|
---|---|
![]() |
Organizačná štruktúra Jäger Division 44: 2 myslivecké pluky * 3 myslivecké prápory *** 3 myslivecké roty (10 x ľg) *** 1 guľometná rota (12 x tg, 1 x ľg) *** 1 ťažká rota (2 x 75mm leIG, 4 x 50mm mín., 6 x 80mm mín., 4 x ľg) * 1 (mot.) protitanková rota (12 x 75mm PAK40) * 1 ženijná rota 1 delostrelecký pluk * 2 horské del. prápory *** 3 batérie hor. kanónov (4 x 75mm Geb 36) * 1 del. prápor *** 3 batérie húfnic (4 x 105mm leFH) * 1 del. prápor *** 3 batérie húfnic (4 x 150mm sFH) 1 prieskumný prápor 1 protitankový prápor * 1 PL rota (12 x 20mm FLAK) * 1 PT rota (12 x 75mm PAK40) * 1 samohybná PT rota (buď 10 x stíhač tankov (PzJg IV alebo 38) alebo 10 x StuG) 1 ženijný prápor 1 spojovací zásobovacie a administratívne jednotky Tu by som upozornil ešte na jeden rozdiel oproti klasickým peším divíziám. Ako už spomenul Hofi, JD mali len 2 pešie (myslivecké) pluky. Rozdiel bol ešte ale aj v tom že každý prápor mal 5 rôt (3 pešie (myslivecké) roty, 1 guľometnú a 1 ťažkých zbraní), kým klasická ID mala 4 roty (3 pešie roty a 1 ťažkých zbraní). Teda papierovo boli prápory a tým aj pluky silnejšie. |
|
|
![]() |
Našiel som informácie ohľadne organizácie a výzbroje Jäger Division. Ich určenie je popísané v Hofi (18). Časť vznikla z tzv. ľahkých peších divízií. Organizačná štruktúra Leichte Infanterie Division 41-2: 2 pešie pluky * 3 pešie prápory *** 3 pešie roty (12 x ľg, 3 x PT puška, 3 x 50mm mín.) *** 1 guľometná rota (12 x tg, 2 x 28mm PT puška) *** 1 ťažká rota (2 x 75mm leIG, 6 x 80mm mín., 4 x ľg) * 1 (mot.) protitanková rota (12 x 75mm PAK40) * 1 ženijná rota 1 delostrelecký pluk * 2 horské del. prápory *** 2 batérie hor. kanónov (4 x 105mm) * 1 del. prápor *** 3 batérie hor. kanónov (4 x 105mm) * 1 del. prápor *** 3 batérie húfnic (4 x 150mm sFH) 1 prieskumný prápor 1 protitankový prápor * 2 PT rota (6 x 50mm PAK38, 4 x 37mm PAK36, 6 x ľg) 1 ženijný prápor 1 spojovací prápor zásobovacie a administratívne jednotky |
|
|
![]() |
Hofi: Vola se na ni hezky...![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dzin: Škoda.![]() (Ako sa volá tá sympatická slečna na tvojej ikonke? Príp. kde sa dajú zohnať ďalšie podobné fotky? ![]() |
|
|
![]() |
Hofi: To si opravdu nevzpomenu... |
|
|
![]() |
Dzin: Ešte ma napadlo - tuším si niekde na tomto fóre spomínal ešte najakú inú knižku od A. A. Grečku, než "Cez Karpaty", nespomínaš si, ktorá to bola? |
|
|
![]() |
Dzin: Hmm, tú sériu tuším majú u nás vo vedeckej knižnici, ale zatiaľ som sa na ňu neodhodlal. Asi sa tam tiež mrknem a potom môžme porovnať, čo sme našli. Zatiaľ vďaka.![]() |
|
|
![]() |
Hofi: Takze to bude 8-9 dil Dejin DSV... No podivam se a uvidim, co najdu... |
|
|
![]() |
Dzin: Na jeseň 1944 a v zime 1944/45 patril 3. h.s.z. pod 1. gardovú armádu 4. ukrajinského frontu (gen. I. J. Petrov). |
|
|
![]() |
Hofi: V kterem frontu bojovala? |
|
|
![]() |
No, mňa zaujíma najmä 3. horský strelecký zbor gen. Vedenina (oslobodil prvú obec na úz. ČSR a neskôr bojoval napr. o Dargovský priesmyk) a jeho 128. g.h.s.d., 242. h.s.d. a 318 h.s.d. Grečkovu knihu Cez Karpaty mám, ale snažím sa zistiť niečo o predchádzajúcom pôsobení týchto troch divízií. Podarilo sa mi zistiť organizáciu horskej streleckej divízie vz. 1940: 4 h.s. pluky, 1 del. pl. atd.. ; ale potreboval by som vedieť zloženie h.s.d. v roku 1944. Tak ak by sa u teba niečo našlo, budem vďačný. |
|
|
![]() |
Hofi: Ano, som tu! Podivam se, ale nebude to hned. Jen by mne zajimalo, co myslis tim nasazenim? Kde ktera bojovala? To by bylo na dlouhe stranky... ![]() |
|
|
![]() |
Len malý dodatok k 1. SkiJg.Div.: Jej pôsobenie v bojoch o Dukliansky priesmyk potvrdzujú aj nemecké archívne materiály. Dzin: Haló! Je tam dachtó? |
|
|
![]() |
Dzin (+ ktokoľvek): Zháňam informácie o sovietských horských streleckých divíziách (organizácia, výzbroj, nasadenie..). Nenašlo by sa u teba niečo? |
|
|
![]() |
Záhadou pre mňa zostáva existencia, alebo neexistencia 2. lyžiarskej divízie. Jedinú zmienku o tejto jednotke som našiel v práci V. Franceva a Ch. K. Klimenta Marder III a Grille. V obrazovej prílohe priradili autori tejto 2. Ski.Jg. Div. jedno Grille a jeden Sd.Kfz. 138/1 Ausf. M. Datované sú dokonca do januára a februára 1944, teda do obdobia, kedy ešte nebola plne sformovaná ani 1. Ski.Jg. Div. Vedel by mi niekto poskytnúť nejaké bližšie informácie o (ne)existenci tejto divízie? |
|
|
![]() |
Ak si videl 2. časť dokumentárneho seriálu "Dukla - krev a mýtus", tak tam hovorili aj veteráni 1. lyžiarskej divízie. V tom dokumente boli síce označení za príslušníkov 1. divízie horských strelcov/myslivcov, čo je ale podľa môjho názoru chybný preklad. 1. Geb.Jg.Div bojovala v tom čase inde (južnejšie), a prítomnosť 1. Ski.Jg.Div. na "Dukle" potvrdzuje viacero mne známych zdrojov (napr. aj kniha Deutsche Gebirgsjaeger im Zweiten Weltkrieg od Rolanda Kalteneggera). Ak by si sa chcel dozvedieť ešte viac o nemeckých lyžiarskych jednotkách, tak si skús zohnať knihu German Mountain and Ski Troops 1939 - 1945 od Gordona Williamsona (od Osprey), tá by mohla byť zaujímavá, ale nemôžem to potvrdiť - sám sa ju už totiž nejaký čas márne snažím získať . |
|
|
![]() |
Ešte k tej 1. lyžiarskej divízii: Myslím, že je celkom zaujímavé, že táto jednotka bojovala na území Československa, napr. v priestore Duklianskeho priesmyku (jeseň 1944), alebo južne od Košíc (január 1945), ale aj na iných miestach republiky. Celkom zaujímavý je aj fakt, že v apríly 1945 čs. tankisti bojovali proti vojakom tejto divízie (a 97. Jg.Div) v priestore Štepánkovice, statok Albertovec, Bolatice (počas Ostravskej operácie). (Podľa knihy M. Kopeckého: 1 čs. samost. t.b. v SSSR) |
|
|
![]() |
Z toho odkazu si môžeš vytvoriť predstavu o organizačnej štruktúre lyžiarskej divízie - ako vidíš je podobná ako u "myslivcov" a "horských myslivcov". Predpokladám, že výstroj a výzbroj týchto jednotiek bola obdobná ako u horských jednotiek, samozrejme so zjavnou špecializáciou - "Ski". Čo sa týka uniforiem, tak údajne sa na pravom rukáve nosila nášivka s prekríženými lyžami (ale zatial som ju nevidel) a na čiapke sa nosili (na 99%) rovnaké dubové ratolesti ako u "myslivcov" ale s tým rozdielom, že v nich bola zastoknutá lyža (jeden môj známy našiel dva takéto odznaky v lesoch na "Dargove", kde 1. lyžiarska divízia pravdepodobne bojovala spolu s príslušníkmi 97.(?), 100. a 101. Jaeger Div. - posledné dve tam bojovali určite). |
|
|
![]() |
Tak k týmto jednotkám toho mám ešte menej. Niečo málo nájdeš tu www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Sk... |
|
|
![]() |
Pro Hofi : Kdyby si náhodu zjistil, kde je popsáno něco více o Ski Jager Division (o nich mě toho taky není moc známo) tak dej vědět. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Organizace jednotek